SZTE Info

Elfogadta a szegedi közgyűlés az egészségügy integrációról szóló beszámolót

Pál Attila professzor, a klinikai központ elnöke, illetve Tapasztó Sándor, a jelenleg is folyó klinikai beruházás projektmenedzsere adott szóbeli tájékoztatást a városi képviselőknek a szegedi egészségügy helyzetéről, működéséről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem között 2007. október 1-jén hatályba lépett egészségügyi ellátási és vagyonkezelői szerződés alapján az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja minden esztendő végén összefoglaló anyagot készít a helyi közgyűlés számára az ellátott egészségügyi közszolgáltatásról, valamint bemutatja gazdálkodását. A szegedi egészségügyi integráció végrehajtásának 2011. szeptembertől 2012. augusztus hónapig terjedő időszakáról szóló beszámoló – melyet még októberben egyhangúlag hagyott jóvá az SZTE Gazdasági Tanácsa és Szenátusa is – a december 1-jei közgyűlésen került a városatyák elé. A dokumentumból kiderül: az egyetem szakembereinek legfontosabb célja az egységes szakmai irányelvek megvalósítása, a betegutak lerövidítése, a legmagasabb szintű diagnosztika és terápia biztosítása a lakosság számára, a párhuzamosságok megszüntetésével a költséghatékonyság, fenntarthatóság biztosítása, illetve EU-s pályázatokon való részvétel. Ennek jegyében végzik tevékenységüket hónapról hónapra Szeged, Csongrád megye és a régió lakosainak érdekében.

A közgyűlési ülésen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila professzor fűzött szóbeli kiegészítést a beszámolóhoz. Arról tájékoztatta a képviselőket, hogy 2012-ben centrumukban az aktív fekvőbeteg-forgalom 3,8 százalékkal, a krónikus/rehabilitációs betegforgalom 8,1 százalékkal csökkent az előző évihez képest, ami azzal magyarázható, hogy az emberek később fordulnak orvoshoz, mint korábban. OEP-támogatásuk viszont valamicskét emelkedett. – Létszámemelést nem tudtunk végrehajtani, csak a fluktuáció miatt üres helyeket töltöttük be, ez eléggé megnehezíti a szakmai munkát. Örömteli hír viszont, hogy a 2003 óta működő kórházi informatikai rendszert minden bizonnyal sikerül lecserélni, felújítani. Zilált anyagi helyzetünket térítéses betegellátással próbáljuk javítani, külföldi fizetős betegeket fogadunk az egyetem tulajdonában működő kft. koordinálásában. A folyamatos szakmai és pénzügyi monitorizálásnak köszönhetően az igazgatók, tanszékvezetők napra pontosan tudják, hogy teljesít egységük, klinikájuk – vázolta a professzor. Pál Attila elismerte: a megszorítások komoly gondot okoznak a működésben, a zökkenőmentes egészségügyi ellátás biztosításában. Az idei esztendő végén 814 millió forintos zárolást kapott az SZTE – ismertette –, ebből körülbelül 300 millió esik a klinikai központra, ezt pedig nem lesz egyszerű kigazdálkodni.

Az SZTE-n gőzerővel zajló két nagyberuházásáról (a 265 ágyas új klinika megépítése és a 410 ágyas klinika felújítása, valamint a sürgősségi osztály létesítése) Tapasztó Sándor projektmenedzser árult el részleteket. Kiemelte: valamennyi projekt az ütemtervnek megfelelően halad. A 265 ágyas új klinika átadásának határideje 2013. augusztus 31., utána fejeződhetnek be a jelenlegi 410 ágyas klinika felújítási munkálatai, 2014. február 26-áig. A teljes fejlesztés összköltsége 12,3 milliárd forint. A magkórház koncepcióját a 19 ágyas sürgősségi osztály teszi majd teljessé, ez a 676 millió forintos program a tervek szerint 2013. szeptember 30-án zárul.

Az önkormányzati képviselők a vitában többek között arról faggatták a klinikai központ elnökét, hogyan hat a forráskivonás a klinikai épületek kihasználására, az ellátásra, s milyen lehetőség nyílik ilyen körülmények között a 2013-as esztendő tervezésére. Pál Attila válaszában elmondta: az alapelv, hogy lehetőség szerint senkit se kelljen elküldeni, a pénzügyi racionalizálást bizonyos nem kötelező, de adható pótlékok, kedvezmények, utalványok stb. megvonásával kívánják elérni. Súlyos problémát jelent, hogy egyre több fiatal vállal munkát az Európai Unió más országaiban, a létszámhiány bizonyos korosztályokban már érezteti hatását a szakembergárdában, ami hosszú távon igencsak aggasztó.

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése végül 28 igennel, 1 tartózkodás mellett fogadta el az universitas tájékoztatóját.

SZTEinfo


Egeszsegugy galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.