SZTE Info

Elfogadta a szegedi közgyűlés az egészségügy integrációról szóló beszámolót

Pál Attila professzor, a klinikai központ elnöke, illetve Tapasztó Sándor, a jelenleg is folyó klinikai beruházás projektmenedzsere adott szóbeli tájékoztatást a városi képviselőknek a szegedi egészségügy helyzetéről, működéséről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem között 2007. október 1-jén hatályba lépett egészségügyi ellátási és vagyonkezelői szerződés alapján az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja minden esztendő végén összefoglaló anyagot készít a helyi közgyűlés számára az ellátott egészségügyi közszolgáltatásról, valamint bemutatja gazdálkodását. A szegedi egészségügyi integráció végrehajtásának 2011. szeptembertől 2012. augusztus hónapig terjedő időszakáról szóló beszámoló – melyet még októberben egyhangúlag hagyott jóvá az SZTE Gazdasági Tanácsa és Szenátusa is – a december 1-jei közgyűlésen került a városatyák elé. A dokumentumból kiderül: az egyetem szakembereinek legfontosabb célja az egységes szakmai irányelvek megvalósítása, a betegutak lerövidítése, a legmagasabb szintű diagnosztika és terápia biztosítása a lakosság számára, a párhuzamosságok megszüntetésével a költséghatékonyság, fenntarthatóság biztosítása, illetve EU-s pályázatokon való részvétel. Ennek jegyében végzik tevékenységüket hónapról hónapra Szeged, Csongrád megye és a régió lakosainak érdekében.

A közgyűlési ülésen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila professzor fűzött szóbeli kiegészítést a beszámolóhoz. Arról tájékoztatta a képviselőket, hogy 2012-ben centrumukban az aktív fekvőbeteg-forgalom 3,8 százalékkal, a krónikus/rehabilitációs betegforgalom 8,1 százalékkal csökkent az előző évihez képest, ami azzal magyarázható, hogy az emberek később fordulnak orvoshoz, mint korábban. OEP-támogatásuk viszont valamicskét emelkedett. – Létszámemelést nem tudtunk végrehajtani, csak a fluktuáció miatt üres helyeket töltöttük be, ez eléggé megnehezíti a szakmai munkát. Örömteli hír viszont, hogy a 2003 óta működő kórházi informatikai rendszert minden bizonnyal sikerül lecserélni, felújítani. Zilált anyagi helyzetünket térítéses betegellátással próbáljuk javítani, külföldi fizetős betegeket fogadunk az egyetem tulajdonában működő kft. koordinálásában. A folyamatos szakmai és pénzügyi monitorizálásnak köszönhetően az igazgatók, tanszékvezetők napra pontosan tudják, hogy teljesít egységük, klinikájuk – vázolta a professzor. Pál Attila elismerte: a megszorítások komoly gondot okoznak a működésben, a zökkenőmentes egészségügyi ellátás biztosításában. Az idei esztendő végén 814 millió forintos zárolást kapott az SZTE – ismertette –, ebből körülbelül 300 millió esik a klinikai központra, ezt pedig nem lesz egyszerű kigazdálkodni.

Az SZTE-n gőzerővel zajló két nagyberuházásáról (a 265 ágyas új klinika megépítése és a 410 ágyas klinika felújítása, valamint a sürgősségi osztály létesítése) Tapasztó Sándor projektmenedzser árult el részleteket. Kiemelte: valamennyi projekt az ütemtervnek megfelelően halad. A 265 ágyas új klinika átadásának határideje 2013. augusztus 31., utána fejeződhetnek be a jelenlegi 410 ágyas klinika felújítási munkálatai, 2014. február 26-áig. A teljes fejlesztés összköltsége 12,3 milliárd forint. A magkórház koncepcióját a 19 ágyas sürgősségi osztály teszi majd teljessé, ez a 676 millió forintos program a tervek szerint 2013. szeptember 30-án zárul.

Az önkormányzati képviselők a vitában többek között arról faggatták a klinikai központ elnökét, hogyan hat a forráskivonás a klinikai épületek kihasználására, az ellátásra, s milyen lehetőség nyílik ilyen körülmények között a 2013-as esztendő tervezésére. Pál Attila válaszában elmondta: az alapelv, hogy lehetőség szerint senkit se kelljen elküldeni, a pénzügyi racionalizálást bizonyos nem kötelező, de adható pótlékok, kedvezmények, utalványok stb. megvonásával kívánják elérni. Súlyos problémát jelent, hogy egyre több fiatal vállal munkát az Európai Unió más országaiban, a létszámhiány bizonyos korosztályokban már érezteti hatását a szakembergárdában, ami hosszú távon igencsak aggasztó.

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése végül 28 igennel, 1 tartózkodás mellett fogadta el az universitas tájékoztatóját.

SZTEinfo


Egeszsegugy galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform