SZTE Info

Előadás az iszlám Európájáról

Az iszlám Európájáról tartottak előadást november 29-én a szegedi Katolikus Házban. A rendezvény célja az volt, hogy megismertessék a jelenlévőket az iszlám azon arcával, amelyet a különböző híradásokból nem ismerhetnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Katolikus Ház egyik termében fiatalok és idősek egyaránt összegyűltek, hogy meghallgassák Dobrovits Mihály turkulógus és Tüske László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Arab tanszéke adjunktusának előadását a modernkori iszlámról. Az esemény moderátora, Máté-Tóth-András, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) BTK Összehasonlító Kultúratudományi Intézet Vallástudományi Tanszékének vezetője az előadóktól először azt kérdezte: mit köszönhet Európa az iszlámnak, és mit jelent az iszlám Európának?

Válaszában Dobrovits Mihály felsorolt néhányat azon találmányok és értékek közül, amelyekkel az iszlám vallású népek gazdagították Európát. Ilyen például a csekk, az arab számok, Arisztotelész tanai, de akár a fürdőkultúra is. Ezek ma részét képezik a civilizáltság fogalmának. Tüske László pedig bemutatta az iszlám vallás sajátosságait. Ennek egyik meghatározó eleme a vallás által diktált helyes cselekedet (ortopraxis). – A hívő ember számára a fő szempont a muzulmán élet megélése. Ott, ahol nem képesek gyakorolni a vallásukat, onnan kötelességük elmenni. Ez pedig az Európai létezést is meghatározza – tette hozzá.

Dobrovits Mihály szerint a modern Európában egyre gyakrabban találkozhatunk olyan árusokkal és boltokkal, amelyek az iszlám élet sajátosságait hivatottak kielégíteni. Ilyenek például a Németországban gombamód szaporodó török hentesüzletek. Ezek lehetővé teszik a közösség számára az állandó diskurzust az európai életről, amely egyaránt vezethet asszimilációhoz és elszigetelődéshez. Tüske László ezt azzal egészítette ki, hogy példát vehetnénk az iszlám közösségek összetartásáról: az Európa egyik országába betelepülő ismerősüket rögtön befogadják, számára munkát és szállást biztosítanak. Mindez az ország munkaerejének zökkenőmentes növekedését biztosítja.

Abban a meghívott szakértők egyetértettek, hogy az iszlám vallás igen egyszerű és könnyű. Szabályai az élet minden szegmensére vonatkoznak, és ezeket követve a hívők mentesülnek az olykor nehéz döntések meghozatala alól. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen „gondtalan” élet után a mennybe jutnak. Talán ennek köszönheti az iszlám a népszerűségét is. Ahogy Tüske László fogalmazott: – A mindennapi élet sikeressége a bizonyíték az iszlám működésére.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.