SZTE Info

Előadás az iszlám Európájáról

Az iszlám Európájáról tartottak előadást november 29-én a szegedi Katolikus Házban. A rendezvény célja az volt, hogy megismertessék a jelenlévőket az iszlám azon arcával, amelyet a különböző híradásokból nem ismerhetnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Katolikus Ház egyik termében fiatalok és idősek egyaránt összegyűltek, hogy meghallgassák Dobrovits Mihály turkulógus és Tüske László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Arab tanszéke adjunktusának előadását a modernkori iszlámról. Az esemény moderátora, Máté-Tóth-András, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) BTK Összehasonlító Kultúratudományi Intézet Vallástudományi Tanszékének vezetője az előadóktól először azt kérdezte: mit köszönhet Európa az iszlámnak, és mit jelent az iszlám Európának?

Válaszában Dobrovits Mihály felsorolt néhányat azon találmányok és értékek közül, amelyekkel az iszlám vallású népek gazdagították Európát. Ilyen például a csekk, az arab számok, Arisztotelész tanai, de akár a fürdőkultúra is. Ezek ma részét képezik a civilizáltság fogalmának. Tüske László pedig bemutatta az iszlám vallás sajátosságait. Ennek egyik meghatározó eleme a vallás által diktált helyes cselekedet (ortopraxis). – A hívő ember számára a fő szempont a muzulmán élet megélése. Ott, ahol nem képesek gyakorolni a vallásukat, onnan kötelességük elmenni. Ez pedig az Európai létezést is meghatározza – tette hozzá.

Dobrovits Mihály szerint a modern Európában egyre gyakrabban találkozhatunk olyan árusokkal és boltokkal, amelyek az iszlám élet sajátosságait hivatottak kielégíteni. Ilyenek például a Németországban gombamód szaporodó török hentesüzletek. Ezek lehetővé teszik a közösség számára az állandó diskurzust az európai életről, amely egyaránt vezethet asszimilációhoz és elszigetelődéshez. Tüske László ezt azzal egészítette ki, hogy példát vehetnénk az iszlám közösségek összetartásáról: az Európa egyik országába betelepülő ismerősüket rögtön befogadják, számára munkát és szállást biztosítanak. Mindez az ország munkaerejének zökkenőmentes növekedését biztosítja.

Abban a meghívott szakértők egyetértettek, hogy az iszlám vallás igen egyszerű és könnyű. Szabályai az élet minden szegmensére vonatkoznak, és ezeket követve a hívők mentesülnek az olykor nehéz döntések meghozatala alól. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen „gondtalan” élet után a mennybe jutnak. Talán ennek köszönheti az iszlám a népszerűségét is. Ahogy Tüske László fogalmazott: – A mindennapi élet sikeressége a bizonyíték az iszlám működésére.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.