SZTE Info

Embert beszédjéről, madarat tolláról…

A szegedi egyetem két hallgatója is tagja lett az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozatának. Magyar nyelv hetéhez kötődően a szegedi egyetemen is szervezett programokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az ember gyermeke biológiailag embernek születik, de valóban emberré azáltal válik, hogy – először közvetlen, majd szélesebb – környezete megismerteti vele a világot, annak részleteit s ezek bonyolult viszonyait, mozgását, működését; átadván a közösség új tagjának a társadalom (s rajta keresztül az emberiség) addig megszerzett ismereteit, tapasztalatait. Ennek az átadásnak nem éppen egyetlen, de kétségkívül leghatékonyabb eszköze a nyelv, melynek szavai rögzítik a valóság elemeiről kikristályosított fogalmakat, nyelvtani elemei ezek kapcsolatait, használati szabályai pedig az egymás megértésének és a magunk megértetésének közösen kialakított formuláit” – fogalmazott Deme László, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Anyanyelvünk évenkénti nagy ünnepe a Magyar nyelv hete, ekkor országszerte anyanyelvi rendezvényeket, vers és prózamondó esteket tartunk. Ez alkalomból a Szegedi Tudományegyetemen a helyi beszédművelő kör, a Bartók-kör különböző anyanyelvi idézeteket függesztett ki a kari épületek faliújságain, ezzel is felhívva a hallgatók figyelmét a szép magyar nyelv fontosságára, valamint ápolásának szükségességére.

A Magyar nyelv hetének, mintegy megkoronázásaként tartották meg november 17-én a XX. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentet Budapesten a Baár-Madas Református Gimnáziumban. Az ifjúsági parlament fő célja, hogy az ifjúsági tagozat beszámoljon munkájáról, meghatározza jövő évi teendőit és teret adjon a fiataloknak, hogy a megismerjék egymás munkáját.

A parlamenten számos elismert személy jeleskedett. Így például Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió egykori vezetője, főszerkesztője, aki köszöntötte a résztvevőket, továbbá Konrád Antal színművész, kinek a magyar nyelv szépségéről alkotott bevezető gondolatai mindenkit magával ragadtak. Konrád Antal szerint: „A magyar nyelvet nem ápolni kell, hisz az növekszik magától is…, nekünk csak kommunikálnunk kell, azonban nem mindegy, hogyan, mi módon fejezzük ki önmagunkat, hiszen ember beszédjéről, a madár tolláról ismerszik meg”, hallhattuk tőle. Anyanyelvápolók Szövetsége legjelentékenyebben, legélénkebben működő része az ifjúsági tagozat – hangsúlyozta Matula Ágnes, a Duna televízió Nyelvőrző című anyanyelvi műsorának vezetője.

A parlamenten megválasztották az új vezetőségi tagokat. Az ifjúsági vezetőség jelöltjeit a parlament beválasztotta, így 5 fiatallal bővült a vezetőség: Balogh Ramónával, a Szegedi Tudományegyetem hallgatójával; Gillich Katalinnal, a Baár-Madas Református Gimnázium 10. osztályos tanulójával; Kerekes Zsolttal, a Nyelvőrző egykori rendszeres játékosával; Nyerges Evelinnel, aki szintén a Szegedi Tudományegyetem hallgatója és Ponyokai Judittal, aki évek óta a kisújszállási Szép magyar beszéd versenyek moderátora.

Az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlament eddigi 31 pontból álló határozatát 12 pontosra módosította. A határozati pontokról és további a szövetséggel kapcsolatos információk a www.anyanyelvapolo.hu weboldalon.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.