SZTE Info

Embert beszédjéről, madarat tolláról…

A szegedi egyetem két hallgatója is tagja lett az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozatának. Magyar nyelv hetéhez kötődően a szegedi egyetemen is szervezett programokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az ember gyermeke biológiailag embernek születik, de valóban emberré azáltal válik, hogy – először közvetlen, majd szélesebb – környezete megismerteti vele a világot, annak részleteit s ezek bonyolult viszonyait, mozgását, működését; átadván a közösség új tagjának a társadalom (s rajta keresztül az emberiség) addig megszerzett ismereteit, tapasztalatait. Ennek az átadásnak nem éppen egyetlen, de kétségkívül leghatékonyabb eszköze a nyelv, melynek szavai rögzítik a valóság elemeiről kikristályosított fogalmakat, nyelvtani elemei ezek kapcsolatait, használati szabályai pedig az egymás megértésének és a magunk megértetésének közösen kialakított formuláit” – fogalmazott Deme László, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Anyanyelvünk évenkénti nagy ünnepe a Magyar nyelv hete, ekkor országszerte anyanyelvi rendezvényeket, vers és prózamondó esteket tartunk. Ez alkalomból a Szegedi Tudományegyetemen a helyi beszédművelő kör, a Bartók-kör különböző anyanyelvi idézeteket függesztett ki a kari épületek faliújságain, ezzel is felhívva a hallgatók figyelmét a szép magyar nyelv fontosságára, valamint ápolásának szükségességére.

A Magyar nyelv hetének, mintegy megkoronázásaként tartották meg november 17-én a XX. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentet Budapesten a Baár-Madas Református Gimnáziumban. Az ifjúsági parlament fő célja, hogy az ifjúsági tagozat beszámoljon munkájáról, meghatározza jövő évi teendőit és teret adjon a fiataloknak, hogy a megismerjék egymás munkáját.

A parlamenten számos elismert személy jeleskedett. Így például Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió egykori vezetője, főszerkesztője, aki köszöntötte a résztvevőket, továbbá Konrád Antal színművész, kinek a magyar nyelv szépségéről alkotott bevezető gondolatai mindenkit magával ragadtak. Konrád Antal szerint: „A magyar nyelvet nem ápolni kell, hisz az növekszik magától is…, nekünk csak kommunikálnunk kell, azonban nem mindegy, hogyan, mi módon fejezzük ki önmagunkat, hiszen ember beszédjéről, a madár tolláról ismerszik meg”, hallhattuk tőle. Anyanyelvápolók Szövetsége legjelentékenyebben, legélénkebben működő része az ifjúsági tagozat – hangsúlyozta Matula Ágnes, a Duna televízió Nyelvőrző című anyanyelvi műsorának vezetője.

A parlamenten megválasztották az új vezetőségi tagokat. Az ifjúsági vezetőség jelöltjeit a parlament beválasztotta, így 5 fiatallal bővült a vezetőség: Balogh Ramónával, a Szegedi Tudományegyetem hallgatójával; Gillich Katalinnal, a Baár-Madas Református Gimnázium 10. osztályos tanulójával; Kerekes Zsolttal, a Nyelvőrző egykori rendszeres játékosával; Nyerges Evelinnel, aki szintén a Szegedi Tudományegyetem hallgatója és Ponyokai Judittal, aki évek óta a kisújszállási Szép magyar beszéd versenyek moderátora.

Az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlament eddigi 31 pontból álló határozatát 12 pontosra módosította. A határozati pontokról és további a szövetséggel kapcsolatos információk a www.anyanyelvapolo.hu weboldalon.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018