SZTE Info

Roma_szakkollegium_epulet_kiemelt

Felavatták a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, cigányok és nem cigányok együtt élnek az Indóház téri Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldott meg. Az avatóünnepség díszvendége volt Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Házon belül, házon kívül, szinte mindent együtt csinálunk. Együtt főzünk, sétálunk a városban, Mikulásra és karácsonyra megajándékoztuk egymást – hallottuk Dinnyés Alettától. A Szegedi Tudományegyetem másodéves gyógypedagógia szakos hallgatója, társaihoz hasonlóan, szeptemberben költözött be a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumba. A fiataloktól megtudtuk: az elmúlt időszakban mély barátságok szövőtek cigányok és nem cigányok között. Sokat érdeklődnek, beszélgetnek egymás kultúrájáról.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium avatóünnepségén, 2012. december 21-én Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldotta meg az épületet. Díszvendégként Balog Zoltán emberi erőforrások minisztert köszöntötték. Az eseményen részt vett – többek között – Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, továbbá Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés kulturális és külügyekért felelős alelnöke.

– Ezek a fiatalok: romák és nem romák együtt fedezik fel, hogy mi a gazdagság az együttélésben. Öröm hallgatni, amikor beszámolnak róla. Hiszen egyébként a gyűlölet hangjait és az egymás elleni lázítás hangjait hallhatjuk. Ők azonban megtapasztalják, hogy jó együtt lenni, és ha együtt vagyunk, gazdagabbak vagyunk, mintha külön lennénk – fogalmazott Balog Zoltán. A magyar állam két évvel ezelőtt állapodott meg a keresztény egyházak képviselőivel abban, hogy létrehozzák a Keresztény Roma Szakkollégiumok hálózatát. Ma már öt nagy egyetemi városban, több mint 120 diák lakik ilyen otthonokban.

– A cél az, hogy ezek a fiatalok tanulják az együttélést, mindeközben pedig elkötelezett híveivé váljanak a cigány-nem cigány együttélésnek, hiszen nagy szükségünk van arra, hogy ebben szövetségeseink legyenek – magyarázta a miniszter. Az állam a szakkollégiumok költségének jelentős részét magára vállalja. Többek között 40 ezer forint ösztöndíjat biztosít a diákoknak. Jövőre pedog 1,1 milliárd forintnyi forrást különített el a szakkollégiumoknak, melyből 100 ezer forintos nagyságrendben tudnak majd fejleszteni az intézmények.

A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó Indóház téri épületben korábban nővérszálló működött. Idén nyáron teljesen felújították: többek között szobákat, konyhát, olvasótermet alakítottak ki benne. Jelenleg 15 fiatal lakik a szakkollégiumban.

– Jól kijövünk a lányokkal. Beosztottuk a takarítást, besegítünk a mosogatásba is. Együtt tanulunk, még filmszakkört is tartunk – tudtuk meg Herfort Károlytól, az SZTE harmadéves szociális munka szakos hallgatójától.

Mészáros Ferenc, a szakkollégium igazgatója elmondta: meglepően nagy érdeklődés mutatkozott a roma és a nem roma hallgatók körében is a felvételikor. A cél ezért az, hogy két év múlva 25 személyesre bővítsék a szegedi keresztény roma szakkollégiumot.

Bobkó Anna


Roma_szakkollegium
Az avatóünnepségen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.