SZTE Info

Roma_szakkollegium_epulet_kiemelt

Felavatták a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, cigányok és nem cigányok együtt élnek az Indóház téri Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldott meg. Az avatóünnepség díszvendége volt Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Házon belül, házon kívül, szinte mindent együtt csinálunk. Együtt főzünk, sétálunk a városban, Mikulásra és karácsonyra megajándékoztuk egymást – hallottuk Dinnyés Alettától. A Szegedi Tudományegyetem másodéves gyógypedagógia szakos hallgatója, társaihoz hasonlóan, szeptemberben költözött be a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumba. A fiataloktól megtudtuk: az elmúlt időszakban mély barátságok szövőtek cigányok és nem cigányok között. Sokat érdeklődnek, beszélgetnek egymás kultúrájáról.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium avatóünnepségén, 2012. december 21-én Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldotta meg az épületet. Díszvendégként Balog Zoltán emberi erőforrások minisztert köszöntötték. Az eseményen részt vett – többek között – Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, továbbá Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés kulturális és külügyekért felelős alelnöke.

– Ezek a fiatalok: romák és nem romák együtt fedezik fel, hogy mi a gazdagság az együttélésben. Öröm hallgatni, amikor beszámolnak róla. Hiszen egyébként a gyűlölet hangjait és az egymás elleni lázítás hangjait hallhatjuk. Ők azonban megtapasztalják, hogy jó együtt lenni, és ha együtt vagyunk, gazdagabbak vagyunk, mintha külön lennénk – fogalmazott Balog Zoltán. A magyar állam két évvel ezelőtt állapodott meg a keresztény egyházak képviselőivel abban, hogy létrehozzák a Keresztény Roma Szakkollégiumok hálózatát. Ma már öt nagy egyetemi városban, több mint 120 diák lakik ilyen otthonokban.

– A cél az, hogy ezek a fiatalok tanulják az együttélést, mindeközben pedig elkötelezett híveivé váljanak a cigány-nem cigány együttélésnek, hiszen nagy szükségünk van arra, hogy ebben szövetségeseink legyenek – magyarázta a miniszter. Az állam a szakkollégiumok költségének jelentős részét magára vállalja. Többek között 40 ezer forint ösztöndíjat biztosít a diákoknak. Jövőre pedog 1,1 milliárd forintnyi forrást különített el a szakkollégiumoknak, melyből 100 ezer forintos nagyságrendben tudnak majd fejleszteni az intézmények.

A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó Indóház téri épületben korábban nővérszálló működött. Idén nyáron teljesen felújították: többek között szobákat, konyhát, olvasótermet alakítottak ki benne. Jelenleg 15 fiatal lakik a szakkollégiumban.

– Jól kijövünk a lányokkal. Beosztottuk a takarítást, besegítünk a mosogatásba is. Együtt tanulunk, még filmszakkört is tartunk – tudtuk meg Herfort Károlytól, az SZTE harmadéves szociális munka szakos hallgatójától.

Mészáros Ferenc, a szakkollégium igazgatója elmondta: meglepően nagy érdeklődés mutatkozott a roma és a nem roma hallgatók körében is a felvételikor. A cél ezért az, hogy két év múlva 25 személyesre bővítsék a szegedi keresztény roma szakkollégiumot.

Bobkó Anna


Roma_szakkollegium
Az avatóünnepségen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018