SZTE Info

Roma_szakkollegium_epulet_kiemelt

Felavatták a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, cigányok és nem cigányok együtt élnek az Indóház téri Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldott meg. Az avatóünnepség díszvendége volt Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Házon belül, házon kívül, szinte mindent együtt csinálunk. Együtt főzünk, sétálunk a városban, Mikulásra és karácsonyra megajándékoztuk egymást – hallottuk Dinnyés Alettától. A Szegedi Tudományegyetem másodéves gyógypedagógia szakos hallgatója, társaihoz hasonlóan, szeptemberben költözött be a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumba. A fiataloktól megtudtuk: az elmúlt időszakban mély barátságok szövőtek cigányok és nem cigányok között. Sokat érdeklődnek, beszélgetnek egymás kultúrájáról.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium avatóünnepségén, 2012. december 21-én Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldotta meg az épületet. Díszvendégként Balog Zoltán emberi erőforrások minisztert köszöntötték. Az eseményen részt vett – többek között – Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, továbbá Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés kulturális és külügyekért felelős alelnöke.

– Ezek a fiatalok: romák és nem romák együtt fedezik fel, hogy mi a gazdagság az együttélésben. Öröm hallgatni, amikor beszámolnak róla. Hiszen egyébként a gyűlölet hangjait és az egymás elleni lázítás hangjait hallhatjuk. Ők azonban megtapasztalják, hogy jó együtt lenni, és ha együtt vagyunk, gazdagabbak vagyunk, mintha külön lennénk – fogalmazott Balog Zoltán. A magyar állam két évvel ezelőtt állapodott meg a keresztény egyházak képviselőivel abban, hogy létrehozzák a Keresztény Roma Szakkollégiumok hálózatát. Ma már öt nagy egyetemi városban, több mint 120 diák lakik ilyen otthonokban.

– A cél az, hogy ezek a fiatalok tanulják az együttélést, mindeközben pedig elkötelezett híveivé váljanak a cigány-nem cigány együttélésnek, hiszen nagy szükségünk van arra, hogy ebben szövetségeseink legyenek – magyarázta a miniszter. Az állam a szakkollégiumok költségének jelentős részét magára vállalja. Többek között 40 ezer forint ösztöndíjat biztosít a diákoknak. Jövőre pedog 1,1 milliárd forintnyi forrást különített el a szakkollégiumoknak, melyből 100 ezer forintos nagyságrendben tudnak majd fejleszteni az intézmények.

A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó Indóház téri épületben korábban nővérszálló működött. Idén nyáron teljesen felújították: többek között szobákat, konyhát, olvasótermet alakítottak ki benne. Jelenleg 15 fiatal lakik a szakkollégiumban.

– Jól kijövünk a lányokkal. Beosztottuk a takarítást, besegítünk a mosogatásba is. Együtt tanulunk, még filmszakkört is tartunk – tudtuk meg Herfort Károlytól, az SZTE harmadéves szociális munka szakos hallgatójától.

Mészáros Ferenc, a szakkollégium igazgatója elmondta: meglepően nagy érdeklődés mutatkozott a roma és a nem roma hallgatók körében is a felvételikor. A cél ezért az, hogy két év múlva 25 személyesre bővítsék a szegedi keresztény roma szakkollégiumot.

Bobkó Anna


Roma_szakkollegium
Az avatóünnepségen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.