SZTE Info

unnep_kiemelt

Hangversennyel és díjátadóval tisztelegtek Szent-Györgyi emléke előtt

Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetemen a tudomány mellé a kultúrát és testmozgást is felemelte – mondta el a december 10-én tartott, a Szent-Györgyi-évet lezáró hangversenyen Rácz Béla általános rektorhelyettes. Az ünnepségen díjakat adtak át a tehetséges, vagy pályázaton sikeres hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A koncerten a Szegedi Egyetemi Énekkar és az Universitas Szimfonikus Zenekar kamarazenekara közreműködött, több olyan művet is megszólaltatott, ami kötődött a Nobel-díjas tudóshoz. Így például, mikor megtudta a diákság, hogy professzoruk milyen kitüntetés várományosa, egy szerenádot adtak Szent-Györgyinek, többek között magyar népdalokból. Ennek emlékére Fábri Géza, a Piarista Mestertanoda vezetője összeállított egy népzenei csokrot. Az est másik zenei különlegessége Benedekfi István, a ZMK Zongora Tanszékének oktatója Szent-Györgyi-himnuszának ősbemutatója volt.

 

– Szent-Györgyi Albert a Nobel-díj mellett számos dolgot hozott a szegedi egyetem életébe. Az ő rektorsága idejétől nem kellett méltóságos úrnak szólítani a rektort, fellendítette a hallgatói, kulturális és sportéletet – hangsúlyozta Rácz Béla általános rektorhelyettes. Ebben a szellemben kívánta az est minden díjazottjának, hogy haladjanak tovább azon az úton, melyet elkezdtek.

 

Sófi-elismerések

Az ünnepség keretében vette át Sófi-fődíját Baranyai Tamás medikus, aki különböző infarktus-modelleken az infarktus területének lecsökkentését célzó kutatásokat végzett, valamint a magas vérzsírok okozta heveny hasnyálmirigy-gyulladás speciális terápiáját kutatta, jelenleg a magas koleszterinszint következtében kialakult szívfunkció-károsodással foglalkozik. Különdíjat kapott Berki Viktor, aki marketing szakos hallgatóként nyerte el az elismerést, a hazai kis- és középvállalkozás kapcsolatépítésének vizsgálatával. Köszöntötték a szintén különdíjas Pápa Zsuzsanna fizikushallgatót is, aki egy anyagvizsgálati módszerrel, az ellipszometriával végzett kutatásaival vívta ki az alapítvány elismerését. A módszer akár a hajszálnál százezerszer vékonyabb anyagok mérésére is alkalmas, használják félvezető eszközök, napelemek gyártása során is. A Sófi-alapítvány elismerésében részesült továbbá Balogh Dávid harmadéves doktorandusz, a Biológia Doktori Iskola kategória díjazottja, valamint Kálmán Sára negyedéves medikus, a Sófi-alapítvány kuratóriumi díjasa.

 

Szent-Györgyi nem kételkedett a fiatalságban

Az SZTE Tehetségpont keretében immár közel 12 éve működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem díszvendége idén Sándor János, kétszeres Jászai Mari-díjas rendező és szakíró volt, aki egyébként éppen 1937-ben született.

 

– Az egyetem csak keret, amelyet tartalommal egészen kitölteni csak maga a diákság tud. Az egyetem csak tudományt közöl, de az életre nem nevel. Az egyetem csak tudományt közöl, de az életre nem nevel. Nem csak a szaktudást, hanem az érdeklődést kell előtérbe helyezni, a jellem szilárd építőköveit kell az ifjúságnak az egyetemről magával vinnie. Mivel a fiatalság a közéletben sok széthullást, fegyelmezetlenséget, áltekintély-tiszteletet látott, az ifjúságot elsősorban emberré kell nevelni. A cél, hogy az ifjúság problémáit megértő, gerinces, művelt, magyar embertípus alakuljon ki. Nem kételkedem abban, hogy a mi ifjúságunkban megvannak azok a jellembeli tulajdonságok, amelyekre egy jobb, derűsebb, igazabb jövőt fel lehet építeni – idézte Szent-Györgyi Albert szavait Sándor János, akinek a rektorhelyettes Lapis András szobrászművész által készített Egyetemi Emlékéremmel köszönte meg, hogy elfogadta az egyetem és az alapítvány meghívását.

 

Szent-Györgyi-pályázatok

Az esten a kiváló sportolók tevékenységét elismerő rektori oklevelet, valamint Jó tanuló, jó sportoló díjakat is átadtak, valamint immár huszadik alkalommal osztották ki az SZTE Kulturális Iroda által kiírt előadói versenyek és alkotói pályázatok díjait is. A nyertesek pénzjutalomban részesültek, valamint rektori dicsérő oklevelet kaptak. Az idei pályázatok közül több kapcsolódott Szent-Györgyi Alberthez.

 

Rektori dicsérő oklevélben részesült:

Márton Anita súlylökő (JGYPK IV. éves gyógypedagógia szakos hallgató),

Nagy Péter súlyemelő (ÁJTK V. éves joghallgató),

Császár Gergely, kajak (JGYPK Rekreáció – Szervezés – Egészségfejlesztés szak III. éves hallgatója),

Sík Márton (Mérnöki Kar Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Agrármérnök szakon I. éves) és Boros Gergely, kajak (GTK gazdálkodás és menedzsment szak IV. éves hallgatója),

Tóth Attila Tas, kajak (ÁJTK politológia szak II. éves hallgatója),

Seprényi Sára, kajak (TTIK molekuláris bionika szakon II. éves),

Szeltner Ivett Brigitta, kajak (ÁJTK nemzetközi tanulmányok szakon II. éves),

Matyasovszki Dániel (JGYPK I. éves) és Pozsár Bence, evezés (GTK III. éves).

 

Jó Tanuló, jó sportoló 2012:

Nők – I. hely Czavalinga Dóra Ágnes (TTIK Környezettan Tanár MSc, sportága: fitness),

II. hely Szeltner Ivett Brigitta (ÁJTK Nemzetközi Tanulmányok, sportága: kajak),

III. hely Hernádi Anett (ÁOK, sportága: tenisz).

Férfiak – I. hely Radics Bence (ÁOK, sportága: evezés),

II. hely Menyhárt Ákos (TTIK Biológus MSc, sportága: atlétika),

III. hely Vida György (TTIK Geográfus MSc, sportága: társastánc).

 

Az SZTE Kulturális Iroda díjazottjai:

Drámapályázat:

Különdíj: Kutus Bence TTIK vegyész MA I.

Zsűri: Bodolay Géza főrendező (SZNSZ), Jászay Tamás újságíró, kritikus.

 

Opera – Igen / Nem Esszépályázat:

I. Sándor Rita BTK III. magyartanár, mozgóképkultúra- és médiaismeret-tanár,

II. Klatka Eszter JGYPK I. intézményi kommunikátor,

III. Bártfai Csaba BTK finnugrisztika MA I.

Zsűri: Gyüdi Sándor főigazgató (SZNSZ), Marton Árpád művészeti író.

 

„Minden, ami C-vitamin” Fotópályázat:

I. Pálúr Paloma Kíra GYTK I. gyógyszerész,

II. Repisky Máté GTK II. gazdálkodás és menedzsment.

Zsűri: Dobóczky Zsolt fotóművész, Újszászi Ilona médiakapcsolati vezető (SZTE), Nyéki Tamás kulturális szervező.

 

„Az én Szent-Györgyim” Esszépályázat:

I. Kincses Lilla ÁOK általános orvos II.,

II. Varga Angéla JGYPK szociálpedagógia I.,

Zsűri: Újszászi Ilona médiakapcsolati vezető (SZTE), Dr. Hannus István egyetemi tanár (SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport).

 

József Attila Versmondó Verseny:

I. Szeghő Katalin BTK magyar II.,

II. Németh György Attila ÁJTK jogász I.,

III. Mózes Ildikó ETSZK II. gyógytornász.

Jutalom: Almási Gyula JGYPK testnevelő-edző III.

Zsűri: Sándor János rendező, színháztörténész, Janik László színművész, Kiss Máté hírigazgató (Rádió 88), Tajti Gabriella irodavezető.

 

Egyetemi Zenei Verseny:

Komolyzene – I. Borbás Johanna ÁOK általános orvos I.,

II. Huszár Attila GTK kereskedelem és marketing IV.,

III. Borbás Johanna ÁOK I. és Csóti Jusztina ETSZK II.

Népzene – I. Darida együttes: Kopasz Zsófia JGYPK óvodaped. II., Jankov Gyöngyvér Gál Ferenc Hittudományi Főiskola,

II. Garamvölgyi Anett BTK néprajz III.,

III. Huzavona: Dancs Ágnes TTIK vegyész II., Laskay Krisztina TTIK vegyész I., Csenki Zalán TTIK földrajz I., Szűcs Miklós TTIK mérnök inf. II., Marjovszky Endre ZMK klassz. gordon III.,

III. Lengyel Zsolt TTIK programtervező informatikus V.,

Jutalom – Povázsánszki Csilla BTK anglisztika I., Csőke Andrea ZMK zongora I.,

Papp Viola Zsuzsanna ÁOK általános orvos II.,

Pataj Nóra ÁOK általános orvos V.,

Könnyűzene –II. Slako Sintiya TTIK biológia I.

III. Kelcz Dávid JGYPK médiatechnológus asszisztens II.

Zsűri: Gyüdi Sándor főigazgató (SZNSZ), Dudásné Szécsi Edit egyetemi adjunktus (SZTE ZMK magánének tanszék), Fülei Balázs zongoraművész (Liszt Ferenc Zeneakadémia), Varga Kornél gitáros (Fabula Rasa zenekar), Németh Miklós énekes (Fool Moon vokálegyüttes).

 

SZTEinfo


Unnep galéria
Az ünnepségen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 14.
  13:00 - 17:00
  Konferencia a Reformáció Emlékévére. A program: Nóbik Attila (SZTE JGYPK) – Reformáció-recepció a dualizmus kori neveléstörténet tankönyveinkben. Vajda Tamás (SZTE Egyetemi Levéltár) – 1872-1919 között egyetemi órai jegyzetek a román akadémia kolozsvári könyvtárában. Babits Edit (EJTF) - Türelem. Nevelés. Pedagógusképzés a bajai képezde első évtizedében. Presztóczki Zoltán (MNL CSML Hódmezővásárhelyi Levéltára) – Régimódi történet apai ágon. Szabó Magda személyes és családi kötődése Hódmezővásárhelyhez. Miklós Péter (SZTE JGYPK, Emlékpont, Hódmezővásárhely) – Protestanizmus és katolicizmus között. A szegedi egyetem és a csanádi püspökség. Dudok Fanni (SZTE BTK) – A szegedi Bölcsészettudományi Kar és a szegedi Szeminárium hallgatói összetétele (1930-1939). Fizel Natasa (SZTE JGYPK) – Az Állami Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola hallgatóinak konfesszionális összetétele. A program szervezője: MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Neveléstörténeti Munkabizottság.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.