SZTE Info

Így készül az SZTE a jövő évi OTDK-ra

2013 márciusának utolsó hetében és április első hetében a Szegedi Tudományegyetem ad otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) jogász, biológus, orvos- és egészségtudományi, valamint a sporttudományi szekcióinak.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintegy hatvanéves múltra tekint vissza a tudományos diákköri mozgalom, kétévente a hallgatók országos konferencián mérettetik meg magukat, így adnak számot diáktársaik és az oktatók előtt az elvégzett tudományos-kutatói munkájukról.

 

Készülnek a kollégiumok is

Az OTDK-mozgalom történetében bevett gyakorlat szerint a rendezvényre érkező hallgatókat a vendéglátók kollégiumokban szállásolják el. Az SZTE is ezt a modellt követi majd jövő év tavaszán. Erről az OTDK szegedi szervezői kellő időben, már e tanév elején tájékoztatták a kollégistákat. Szeptemberben a kollégiumi szerződésbe foglalták, hogy az érintett diákszállások lakói tudomásul veszik: az OTDK időtartamára a kollégiumi férőhelyeket átadják a vendég diákoknak. Arról is információt kaptak az érintettek, hogy ha az OTDK idején haza kell menniük, arra a hónapra csökkentett összegű kollégiumi díjat kell fizetniük. (Így történt ez a 2011. év végi szénszünet idején is.) A korai tájékoztatás célja volt, hogy a kollégiumok fölkészülhessenek, vagyis mindent megtehessenek annak érdekében, hogy az SZTE-hallgatókat minél kisebb hátrány érje a 2013. tavaszi rendezvénnyel összefüggésben.

 

Az SZTE minden hallgatóját érinti, hogy e tanévben a tavaszi szünet időszaka 2013. március 25-től április 6-ig tart, ám e két héten belül a karok jelölik ki saját tavaszi szünetük időtartamát, egyeztetve az OTDK programjával.

 

Szekciónként mintegy 400 vendéghallgató

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács meghatározta a hallgatók jelentkezésének határidejét, ez december első fele. Ekkor tudja meg a szervező intézmény, hogy körülbelül hány résztvevőt, hallgatót – dolgozatkészítőt, illetve opponenst – kell vendégül látni, részükre szállást biztosítani. Az SZTE szervezői most úgy számolnak, hogy ez szekciónként mintegy 400-400 vendéghallgató fogadását jelenti – nyilatkozta az u-szeged.hu-nak Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes. Az OTDK-dolgozatokat oktatók bírálják, illetve az egyes zsűribe is vendégoktatókat kérnek fel, így az ő elszállásolásuk megszervezése is elkezdődött. Folyik az egyes szekciókban a pontos program megtervezése, így a nyitó- és záróünnepség koreográfiájának elkészítése is. Mindez érinti a TIK épületét, hiszen a nagy ünnepségek megszervezése ott fog történni – sorolta a rektorhelyettes.

 

Nem érheti hátrány a kollégistákat

A jogász szekció vendégeit a Károlyi-, a sporttudományiét a Teleki-, az orvos- egészségügyiét az Apáthy-, Jancsó- és Semmelweis-kollégiumok fogadják. A rektorhelyettes asszony elmondta, az intézményekben lakó hallgatókat csak meghatározott napokon érinti az OTDK. Konkrétan a jogász szekció március 25-27., a biológus és az orvos-egészségtudományi szekció április 2-4., a sporttudományi április 4–6. között tartja rendezvényeit.

Igyekszünk a tavaszi szünetet úgy szervezni, hogy ezeket az időpontokat érintse. A kollégisták a kollégiumokban hagyhatják dolgaikat, az intézmények vezetőivel azon fáradozunk, hogy mindenki holmija biztonságban legyen – tájékoztatott Homoki-Nagy Mária. Hozzátette: szeretnének a vendéghallgatóknak szállást biztosítani úgy, ahogyan az SZTE hallgatóinak is más felsőoktatási intézmények kollégiumaiban megteszik ezt az OTDK más szekcióinak rendezői.

 

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet azokkal a kollégistákkal, akiknek mégis órára kellene járniuk az érintett időszakban, a rektorhelyettes elmondta, egyrészt a tavaszi szünetet úgy tervezik, hogy OTDK-ban nem érintett hallgatóknak ez ne okozzon nehézséget. Ha mégis előfordul a március végi szekció esetén, akkor a karokkal történő egyeztetés alapján a hallgatókat semmilyen hátrány nem fogja érni. Ennek a helyzetnek a kezelése folyamatban van.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.