SZTE Info

Így készül az SZTE a jövő évi OTDK-ra

2013 márciusának utolsó hetében és április első hetében a Szegedi Tudományegyetem ad otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) jogász, biológus, orvos- és egészségtudományi, valamint a sporttudományi szekcióinak.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintegy hatvanéves múltra tekint vissza a tudományos diákköri mozgalom, kétévente a hallgatók országos konferencián mérettetik meg magukat, így adnak számot diáktársaik és az oktatók előtt az elvégzett tudományos-kutatói munkájukról.

 

Készülnek a kollégiumok is

Az OTDK-mozgalom történetében bevett gyakorlat szerint a rendezvényre érkező hallgatókat a vendéglátók kollégiumokban szállásolják el. Az SZTE is ezt a modellt követi majd jövő év tavaszán. Erről az OTDK szegedi szervezői kellő időben, már e tanév elején tájékoztatták a kollégistákat. Szeptemberben a kollégiumi szerződésbe foglalták, hogy az érintett diákszállások lakói tudomásul veszik: az OTDK időtartamára a kollégiumi férőhelyeket átadják a vendég diákoknak. Arról is információt kaptak az érintettek, hogy ha az OTDK idején haza kell menniük, arra a hónapra csökkentett összegű kollégiumi díjat kell fizetniük. (Így történt ez a 2011. év végi szénszünet idején is.) A korai tájékoztatás célja volt, hogy a kollégiumok fölkészülhessenek, vagyis mindent megtehessenek annak érdekében, hogy az SZTE-hallgatókat minél kisebb hátrány érje a 2013. tavaszi rendezvénnyel összefüggésben.

 

Az SZTE minden hallgatóját érinti, hogy e tanévben a tavaszi szünet időszaka 2013. március 25-től április 6-ig tart, ám e két héten belül a karok jelölik ki saját tavaszi szünetük időtartamát, egyeztetve az OTDK programjával.

 

Szekciónként mintegy 400 vendéghallgató

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács meghatározta a hallgatók jelentkezésének határidejét, ez december első fele. Ekkor tudja meg a szervező intézmény, hogy körülbelül hány résztvevőt, hallgatót – dolgozatkészítőt, illetve opponenst – kell vendégül látni, részükre szállást biztosítani. Az SZTE szervezői most úgy számolnak, hogy ez szekciónként mintegy 400-400 vendéghallgató fogadását jelenti – nyilatkozta az u-szeged.hu-nak Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes. Az OTDK-dolgozatokat oktatók bírálják, illetve az egyes zsűribe is vendégoktatókat kérnek fel, így az ő elszállásolásuk megszervezése is elkezdődött. Folyik az egyes szekciókban a pontos program megtervezése, így a nyitó- és záróünnepség koreográfiájának elkészítése is. Mindez érinti a TIK épületét, hiszen a nagy ünnepségek megszervezése ott fog történni – sorolta a rektorhelyettes.

 

Nem érheti hátrány a kollégistákat

A jogász szekció vendégeit a Károlyi-, a sporttudományiét a Teleki-, az orvos- egészségügyiét az Apáthy-, Jancsó- és Semmelweis-kollégiumok fogadják. A rektorhelyettes asszony elmondta, az intézményekben lakó hallgatókat csak meghatározott napokon érinti az OTDK. Konkrétan a jogász szekció március 25-27., a biológus és az orvos-egészségtudományi szekció április 2-4., a sporttudományi április 4–6. között tartja rendezvényeit.

Igyekszünk a tavaszi szünetet úgy szervezni, hogy ezeket az időpontokat érintse. A kollégisták a kollégiumokban hagyhatják dolgaikat, az intézmények vezetőivel azon fáradozunk, hogy mindenki holmija biztonságban legyen – tájékoztatott Homoki-Nagy Mária. Hozzátette: szeretnének a vendéghallgatóknak szállást biztosítani úgy, ahogyan az SZTE hallgatóinak is más felsőoktatási intézmények kollégiumaiban megteszik ezt az OTDK más szekcióinak rendezői.

 

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet azokkal a kollégistákkal, akiknek mégis órára kellene járniuk az érintett időszakban, a rektorhelyettes elmondta, egyrészt a tavaszi szünetet úgy tervezik, hogy OTDK-ban nem érintett hallgatóknak ez ne okozzon nehézséget. Ha mégis előfordul a március végi szekció esetén, akkor a karokkal történő egyeztetés alapján a hallgatókat semmilyen hátrány nem fogja érni. Ennek a helyzetnek a kezelése folyamatban van.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."