Bezár

Hírarchívum

SZE_MH_egyuttmukodes_alairas_j

„Katonadolog”: együttműködési megállapodást kötött az SZTE a Magyar Honvédséggel

„Katonadolog”: együttműködési megállapodást kötött az SZTE a Magyar Honvédséggel

2012. december 06.
2 perc

A honvédségnek többek között toborzóbázist, az egyetemistáknak képzésük melletti lehetőségeket jelenthet az az együttműködési megállapodás, amit december 6-án kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen a Magyar Honvédség részéről jelen volt Vanyur Tibor mérnök ezredes, a MH HKNYP parancsnoka, a MH HKNYP 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ állományából Kovács Éva százados, valamint Palotai Jenő nyugalmazott ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei elnöke, aki sokat tett az együttműködés létrejöttéért, csakúgy, mint az összekötő szerepet ellátó Ament Balázs, az SZTE EHÖK felügyelő-bizottsági elnöke.

 

Tartalékosokra koncentrálnak

SZTE_MH_egyuttmukodes_2012_12_06_sajtoA társadalomnak választ kell adnia a jelenkor veszélyeire, ezt pedig úgy teheti meg, ha támogatja azokat, akik hivatásszerűen elkötelezik magukat a honvédelem mellett – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora a sajtótájékoztatón. Hozzátette: az egyetem 30 ezres hallgatószámával jó bázist jelenthet a toborzáshoz, valamint az információátadáshoz, de honvédelem fontosságát az itt végző tanárokon keresztül is lehet népszerűsíteni. A rektor végül azt is elmondta, kíváncsian várják az együttműködés fejleményeit, hiszen az egyetem „katonás fegyelemmel” kíséri figyelemmel kooperációit.

Vanyur Tibor hangsúlyozta, kiemelt feladata az elmúlt időszakban a Magyar Honvédségnek az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése. Az együttműködés révén a honvédség szeretné az SZTE hallgatóit és oktatóit jobban megismertetni céljaival és a benne rejlő lehetőségekkel.

 

Ugródeszka

Elsődlegesen szeretnék bevonni az egyetemi hallgatókat az önkéntes tartalékos rendszerbe, különböző rendezvényekkel igyekeznek majd megszólítani a diákokat, illetve egy toborzópont is működni fog az egyetemen, ahová heti rendszerességgel ellátogathatnak az érdeklődők, és helyben is lehet majd regisztrálni. Mindezek mellett a tanulmányaik során megszerzett tapasztalatokat a honvédségben is hasznosíthatják, melléjük katonai készségeket is szerezhetnek – mondta el a mérnök ezredes.

Vanyur Tibor az u-szeged.hu-nak elmondta, sok fiatal az önkéntes tartalékos rendszert egyfajta ugródeszkának tekinti ahhoz, hogy később esetleg szerződéses, vagy hivatásos katonai szolgálatot vállaljon.

 

Az SZTE-n tanul az ezredik önkéntes

SZTE_MH_egyuttmukodes_2012_12_06_alairas– Úgy gondolom, ha valaki bekerül a Magyar Honvédség látókörébe és szerződéssel elkötelezi magát a honvédelem mellett, onnantól már csak a két félen múlik, miként aknázzák ki az egymásban rejlő lehetőségeket. A hallgatók tanulmányaik során megszerzett képességeiket a honvédségen belül is kamatoztathatják – összegzett a mérnök ezredes.

Egy érdekesség, jelenleg immár a szegedi egyetemen tanul Váradi-Palotai Panna – Palotai Jenő nyugalmazott ezredes unokája –, aki szintén önkéntes műveleti tartalékosnak jelentkezett, ő volt az ezredik szerződéskötő, nyáron már részt is vett a kiképzésen.

 

szöveg: Arany Mihály, fotó: Tolnai Andrea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek