SZTE Info

szab_dijatado_kiemelt

Kiosztották a SZAB 2012. évi ifjúsági díjait

Idén harmincnégy fiatal jelentkezett a Szegedi Akadémiai Bizottság ifjúsági pályázatára, közülük huszonnégy jelentkező munkáját ismerték el valamilyen díjjal vagy oklevéllel.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nagyon örülünk, hogy a fiatalok figyelmét már a pályakezdés elején fel tudjuk hívni arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a tevékenységüket nagyon komolyan veszi és támogatja – hangsúlyozta Dékány Imre akadémikus, a SZAB elnöke a november 30-i ünnepségen.

 

A SZAB ifjúsági pályázata kifejezetten fiatal kutatóknak szól, vagyis tanulmányaik vége felé járó vagy PhD-tanulmányokat kezdő, de még fokozattal nem rendelkező hallgatóknak. „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány minden évben kiírja pályázatát, melyre általában harminc-negyvenen jelentkeznek. Első, második, harmadik díjjal jutalmazzák a legjobb munkákat. A pályázatok elbírálásánál a SZAB szakbizottságainak véleményét kérik ki, két-három szakértő bírál el egy-egy dolgozatot. Ebből kihoznak egy pontszámot, majd azt egy kuratórium átnézi, jóváhagyja – ismertette a procedúrát a professzor.

 

Az eredményeket Mészáros Rezső akadémikus, „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány kuratóriumának elnöke hirdette ki, és Dékány Imre adta át az elismeréseket. A díjazottak pénzjutalomban részesültek, az első helyezettek a SZAB ezüstérmét is átvehették, illetve okleveleket is osztottak a hallgatók munkájának elismeréseként.

 

A válság miatt az alapítvány összes korábbi szponzorát elveszítette, de Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata jelentős anyagi támogatásának köszönhetően mégis tudják segíteni a fiatal tehetséges kutatókat – emelte ki Dékány professzor. – Kívánom, tartsák meg érdeklődésüket és aktivitásukat a tudomány területén, és folytassák a megkezdett munkát! – bátorította a díjazottakat a SZAB elnöke.

 

Megosztott első díjban részesült Égerházi Lilla, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék harmadéves doktoranduszhallgatója, aki a frekventált Retek utcai játszótér mikroklíma-modellezését végezte el. Arra volt kíváncsi, hogy termikus szempontból melyek a komfortos részek, illetve melyek kevésbé. Például egy-egy helyen, ahol jobban befúj a szél, vagy éppenséggel erősebben süt a Nap, ott nagyobb az úgynevezett termikus diszkomfort, ahol viszont megfelelő az árnyék, a páratartalom, ott kellemesebb időzni – magyarázta a doktorandusz. Egyébként viszonylag jól vizsgázott a játszótér, mivel határterületein sok fa található, vannak azonban olyan részei is, ahol célszerű lenne leginkább nyáron valamilyen árnyékoló megoldást alkalmazni, hogy komfortosabban érezzék magukat az ott tartózkodó szülők és gyerekek. Sajnos itthon még nem figyelnek ezekre a szempontokra a közterek tervezői, de külföldön már egyre több helyen van erre példa. – Az volt a célom ezzel a dolgozattal, hogy felhívjam a várostervezők figyelmét ezekre a kérdésekre, hiszen ezek a tényezők meghatározzák, hogy mennyire látogatják a játszótereket – összegzett Égerházi Lilla, aki egyébként korábban már az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány különdíját is elnyerte.

 

A 2012. évi SZAB ifjúsági pályázatok díjazottjai

 

TERMÉSZETTUDOMÁNYOK:

I. díj: Hajdu Kata, Varga Tamás

I. megosztott díj: Égerházi Lilla és Szolnoki Zsuzsanna

 

MŰSZAKI TUDOMÁNYOK

II. díj: Török Orsolya

 

ORVOSTUDOMÁNYOK

I. díj: Lajter Ildikó, Tóth Eszter

II. díj: Krenács Dóra Anna, Seres Adrienn

III. díj: Pótz Diána

Oklevél: Deák Beáta, Jakó Mária, Molnár Judit, Plangár Imola és Hermann Andrea, valamint Vojcek Eszter

 

TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK

I. díj: Kertészné Váradi Szilvia

II. díj: Székely Péter

Oklevél: Lázár Nóra Kata, Tóth Benedek

 

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYOK

II. díj: Szabó Martina Katalin

 

MŰVÉSZETEK

I. díj: Mucsi Gergő

II. díj: Hegedűs Ioan Andrei

III. díj: Kosztándi Orsolya

Oklevél: Oláh Róbert

 

 

Arany Mihály

szab dijak fotok
A díjátadón készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."