SZTE Info

szab_dijatado_kiemelt

Kiosztották a SZAB 2012. évi ifjúsági díjait

Idén harmincnégy fiatal jelentkezett a Szegedi Akadémiai Bizottság ifjúsági pályázatára, közülük huszonnégy jelentkező munkáját ismerték el valamilyen díjjal vagy oklevéllel.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nagyon örülünk, hogy a fiatalok figyelmét már a pályakezdés elején fel tudjuk hívni arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a tevékenységüket nagyon komolyan veszi és támogatja – hangsúlyozta Dékány Imre akadémikus, a SZAB elnöke a november 30-i ünnepségen.

 

A SZAB ifjúsági pályázata kifejezetten fiatal kutatóknak szól, vagyis tanulmányaik vége felé járó vagy PhD-tanulmányokat kezdő, de még fokozattal nem rendelkező hallgatóknak. „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány minden évben kiírja pályázatát, melyre általában harminc-negyvenen jelentkeznek. Első, második, harmadik díjjal jutalmazzák a legjobb munkákat. A pályázatok elbírálásánál a SZAB szakbizottságainak véleményét kérik ki, két-három szakértő bírál el egy-egy dolgozatot. Ebből kihoznak egy pontszámot, majd azt egy kuratórium átnézi, jóváhagyja – ismertette a procedúrát a professzor.

 

Az eredményeket Mészáros Rezső akadémikus, „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány kuratóriumának elnöke hirdette ki, és Dékány Imre adta át az elismeréseket. A díjazottak pénzjutalomban részesültek, az első helyezettek a SZAB ezüstérmét is átvehették, illetve okleveleket is osztottak a hallgatók munkájának elismeréseként.

 

A válság miatt az alapítvány összes korábbi szponzorát elveszítette, de Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata jelentős anyagi támogatásának köszönhetően mégis tudják segíteni a fiatal tehetséges kutatókat – emelte ki Dékány professzor. – Kívánom, tartsák meg érdeklődésüket és aktivitásukat a tudomány területén, és folytassák a megkezdett munkát! – bátorította a díjazottakat a SZAB elnöke.

 

Megosztott első díjban részesült Égerházi Lilla, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék harmadéves doktoranduszhallgatója, aki a frekventált Retek utcai játszótér mikroklíma-modellezését végezte el. Arra volt kíváncsi, hogy termikus szempontból melyek a komfortos részek, illetve melyek kevésbé. Például egy-egy helyen, ahol jobban befúj a szél, vagy éppenséggel erősebben süt a Nap, ott nagyobb az úgynevezett termikus diszkomfort, ahol viszont megfelelő az árnyék, a páratartalom, ott kellemesebb időzni – magyarázta a doktorandusz. Egyébként viszonylag jól vizsgázott a játszótér, mivel határterületein sok fa található, vannak azonban olyan részei is, ahol célszerű lenne leginkább nyáron valamilyen árnyékoló megoldást alkalmazni, hogy komfortosabban érezzék magukat az ott tartózkodó szülők és gyerekek. Sajnos itthon még nem figyelnek ezekre a szempontokra a közterek tervezői, de külföldön már egyre több helyen van erre példa. – Az volt a célom ezzel a dolgozattal, hogy felhívjam a várostervezők figyelmét ezekre a kérdésekre, hiszen ezek a tényezők meghatározzák, hogy mennyire látogatják a játszótereket – összegzett Égerházi Lilla, aki egyébként korábban már az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány különdíját is elnyerte.

 

A 2012. évi SZAB ifjúsági pályázatok díjazottjai

 

TERMÉSZETTUDOMÁNYOK:

I. díj: Hajdu Kata, Varga Tamás

I. megosztott díj: Égerházi Lilla és Szolnoki Zsuzsanna

 

MŰSZAKI TUDOMÁNYOK

II. díj: Török Orsolya

 

ORVOSTUDOMÁNYOK

I. díj: Lajter Ildikó, Tóth Eszter

II. díj: Krenács Dóra Anna, Seres Adrienn

III. díj: Pótz Diána

Oklevél: Deák Beáta, Jakó Mária, Molnár Judit, Plangár Imola és Hermann Andrea, valamint Vojcek Eszter

 

TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK

I. díj: Kertészné Váradi Szilvia

II. díj: Székely Péter

Oklevél: Lázár Nóra Kata, Tóth Benedek

 

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYOK

II. díj: Szabó Martina Katalin

 

MŰVÉSZETEK

I. díj: Mucsi Gergő

II. díj: Hegedűs Ioan Andrei

III. díj: Kosztándi Orsolya

Oklevél: Oláh Róbert

 

 

Arany Mihály

szab dijak fotok
A díjátadón készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.