SZTE Info

Megnyitja kapuit az SZTE Informatoriuma

A Szegedi Tudományegyetem szuperintegrált tere december 13-án, csütörtökön megnyitja kapuit. A disszeminációs egység és kutató labor változatos programokkal várja az érdeklődőket: a Szent- Györgyi Albert Agora (Szegora) részét képező intézményben szakmai és közösségi műhelyek mellett előadásokat, játékokat is tartanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Informatorium, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új disszemiációs tere és kutatólaborja december 13-án megnyitja kapuit. Csütörtökön 12 és 16 óra között bemutatkozik az Informatorium szakmai és közösségi műhelyeinek első csoportja, de a rendezvény alatt folyamatosan elérhetőek az Informatorium – közeljövőben beinduló – információs szolgáltatásai is. Ilyen a Szegedicum, a családi emlékezet digitalizálás, a Számítógépes Játékkultúra Műhely, a Személyes információs tanácsadás (PIM) vagy az Üzleti Információszolgáltató Pult.


A változatos nyitórendezvényekhez egyéb programok is kacsolódnak: déltől a Kinect játékok tesztelhetők, míg kettőtől a Cyber medve, avagy az URSUS SPELAEUS digitális feldolgozása című előadás hangzik el.


Délután az SZTE oktatói mellett meghívott vendégek is szerepelnek a Startup Szeged nevű program névsorán, amely során tájékoztatók, bemutatók, előadások lesznek látogathatók 16 és 20 óra között.


A nyitórendezvények ugyan már csütörtök déltől várják az érdeklődőket, az SZTE Informatoriuma egész decemberben izgalmas programokkal várja látogatóit, amelyeket nyomon követünk mi is. A december 13-i Csillagkapu a jövőbe és a Startup Szeged névre keresztelt rendezvények pontos menetrendje az alábbiakban olvasható.

 

2012. 12. 13. (csütörtök):

I. Csillagkapu a jövőbe

Ismerje meg az Informatoriumot, a Szegedi Tudományegyetem disszeminációs terét!

12:00-16:00 óra:

Bemutatkozik az Informatorium szakmai és közösségi műhelyeinek első csoportja.

A rendezvény alatt folyamatosan elérhetőek az Informatorium – közeljövőben beinduló -

információs szolgáltatásai:

- a Szegedicum,

- a Családi emlékezet digitalizálás,

- a FÉLIX (Fogyatékkal élők informatikai módszertani-és tréning-központja),

- a Számítógépes Játékkultúra Műhely,

- az Üzleti Információszolgáltató Pult,

- a Személyes információs tanácsadás (PIM),

- az Üzleti Információszolgáltató Pult,

- a Mém-gyár (hallgatói projekt).

Programok:

12:00-13:00 óra: Kinect játékok – CreatIT Solutions Kft. támogatásával;

13:00-14:00 óra: A Firbás-Térkép Stúdió előadása (kapcsolódás a Családi emlékek digitalizálása projekthez);

14:00-15:00 óra: Cyber medve, avagy a URSUS SPELAEUS digitális feldolgozása - Csehó Gábor muzeológus/biológus és Márok Attila grafikus előadása;

15:00-16:00 óra: Jelnyelv – Utak a kommunikációs akadálymentesítés felé (a jelnyelvi kommunikáció megismertetése, információk átalakítása jelnyelvre).

 

II. Startup Szeged:

a Szegedi Tudományegyetem előadó:

16:00 – 16:15 Buzás Norbert, kutatás-fejlesztési és innovációs igazgató – SZTE;

16:15 – 16:30 Imreh Szabolcs, adjunktus – SZTE GTK;

16:40 – 17:00 Z. Karvalics László, egyetemi docens – SZTE BTK.

Vendég előadók:

17:00 – 17:15 Südi István (Grundfoci);

17:15 - 17: 30 Dehelán Gábor (thehub.hu);

17:30 – 17:45 Schleer Tamás (Future Planning Development Ltd.).

Szegedi Startupok:

18:00 - 18:15 - Major Zsófia (Antavo);

18:15 - 18:30 - Végvári Péter (Binga);

18:30 - 18:45 - Mecanov Damjan (Triun);

18:00- 19:00 Budapesti vendégelőadók;

19:00- 20:00 Kerekasztal-beszélgetés – Startup, város, egyetem.

 

III. Informatorium galéria:

„Információs társadalom, információs kultúra” – angol és magyar nyelvű szakkönyvkiállítás.

 

*

A szegedi Agóra Informatóriumának további programja itt olvasható.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.