SZTE Info

Mesterházy Ákos akadémikus szenvedélye a munkája


Akadémikusok nyakkendő nélkül: Mesterházy Ákos gabonanemesítővel Pauk János biotechnológus-növénynemesítő beszélgetett 2012. december 4-én. Az „Akadémikusok – nyakkendő nélkül” című portré-sorozat VIII. rendezvényét a szegedi Móra múzeum dísztermében tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mesterházy Ákost érdekli a régészet, a csillagászat és a történelem. Házi könyvtára csak e témakörből közel 2 ezer kötetből áll. Sokszor utazik külföldre, többnyire hivatalos útra indul, járt már Észak-Amerikában és Ázsiában is, véleménye szerint azonban nem kell ahhoz az országhatárt elhagyni, hogy az ember építészeti csodákat lásson.


– Az első életre szóló leckét egyetemista koromban kaptam Farkas Gábor akadémikustól. A külföldön megjelent dolgozatai magyar eredetijét szerettem volna elkérni, mikor Keszthelyen a Burgonyanemesítő Intézetet meglátogatta és én ott voltam tudományos diákkörös. Rám nézett, és azt mondta: „Nincs magyar eredeti, mi angolul írunk!” Ez után kezdtem el komolyan tanulni a nyelvet – hallottuk Mesterházy Ákostól, aki az „Akadémikusok – Nyakkendő nélkül” című rendezvény meghívottjaként mutatkozott be a Móra múzeum dísztermében ülő hallgatósága előtt. A portré-sorozatot az 1970-es években indították el, akkor még „Beszélgetés kortárs tudósokkal”, illetve „Beszélgetés kortárs művészekkel” címmel. Az elsők között „a legszögedibb szögedi", a néprajzkutató és művészettörténész Bálint Sándor árult el magáról kicsit többet. A sorozat később megszakadt, majd az ezredfordulón Lipták Mária, a múzeum egykori közművelődési osztályvezetője a kezdeményezte, hogy újra indítsák.


Mesterházy Ákosról megtudtuk: 1945-ben született, evangélikus lelkész gyermekeként. A hit mindig fontos szerepet töltött be az életében. Jelenleg is a szegedi evangélikus gyülekezet tagja. Tanulmányait Keszthelyen végezte: 1967-ben szerezett diplomát a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen.


Kiderült: anyanyelvi szinten beszél németül. Gyerekkorában minden évben két hetet töltött egy ismerős családnál az egykori NDK-ban, ugyanennyi ideig nyaralt náluk az ottani német család fia. Mindig is érdekelte a csillagászat, az építészet, a régészet és a történelem.. Különösen a Szent-korona kérdésköre foglalkoztatja. Sok helyütt megfordult a világban, Lefényképezte a maja piramisokat, a Notre Dame-ot, az Amiensi katedrálist, mégis azt mondja: nem kell az embernek messzire utaznia ahhoz, hogy gyönyörű építészeti csodákat lásson. Kiemelte a nagybörzsönyi Szent István templomot, és a Zala megyei kis falusi román templomokat, amelyek nagyon közel állnak a szívéhez. Fontosnak tartotta, hogy ezeket gyermekei is megismerjék.


Szakmai múltjáról elmondta: először burgonyarezisztencia problémák érdekelték, majd 1970-től, az akkori búzafuzárium-járvány hatására kezdett el a fuzáriumos betegségekkel foglalkozni a Növényvédelmi Kutató Intézetben. Kutatásait 1972-től Szegeden, a Gabonatermesztési Kutató Intézetben, illetve jogutódaiban folytatta. Jelenleg tudományos igazgató-helyettesként dolgozik, és vezeti a Rezisztenciakutatási Osztályt is. A mikotoxinokat termelő gombákkal szembeni ellenállóságot kutatja, és a velük szembeni rezisztencianemesítés hazai kutatója. Iskolát is teremtett. Az osztrák, német, norvég – ma már nemzetközi rangú központok – az ő közreműködésével jöttek létre, és komoly hatással van az amerikai, kínai, kanadai és mexikói nemesítésre is. Fő kutatási területe a búza és kukorica fuzáriumos betegségeivel szembeni ellenállóképesség növelése és ennek hatása a toxinok felhalmozódására. Kiderült, hogy a nagyobb ellenállóképesség alacsonyabb toxintartalmat jelent, ezért a legfontosabb a rezisztencia növelése. A PhD fokozatot 1979-ben, az MTA doktori címet 1989-ben kapta meg, 2007-ben az MTA levelező tagjává választották.


– Minden sikeres ember mögött áll valaki – vallja a szegedi akadémikus, aki elárulta: felesége gyakorta mondogatja neki, hogy kevesebbet kellene dolgoznia, és többet pihennie. Erre próbál is odafigyelni, de – mosolyogva megjegyezte – a technika korában már szerencsére otthon, a számítógép előtt ülve is folytathatja a munkát.

Bobkó Anna


Mesterhazy_Akos_akademikus
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00