Bezár

Hírarchívum

Szegedi kutatónő nyert Junior Príma Díjat

Szegedi kutatónő nyert Junior Príma Díjat

2012. december 01.
2 perc

Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének kutatója, valamint a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosa az egyik nyertese az idei Junior Príma Díjnak a tudományos kategóriában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

10 kimagasló szellemi és tudományos teljesítményt felmutató, harminc év alatti fiatal kutató – közte Nagy Nikoletta, az SZTE kutatóorvosa – vehette át a Magyar Tudományos Akadémián az idén hatodik alkalommal kiosztott Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában. Köszöntőjében Pálinkás József, az MTA elnöke a jövő ígéreteinek nevezte a kilenc természettudóst és egy politikatudományi szakembert, és az emberiség tudását gyarapító munkájuk folytatására biztatta őket. „Nagy örömöt jelent a számomra, hogy olyan fiatalokat láthatok itt, akik kíváncsiságtól és lelkesedéstől hajtva jutottak el az emberiség tudását gyarapító felismerésekig. Tudományos tevékenységük már most példaként állítható kortársaik, sőt a náluk idősebbek elé is”– tette hozzá az MTA elnöke, a www.mta.hu tudósítása szerint.

 

A Szabó Gábor akadémikus, illetve Széll Márta és Kemény Lajos, az MTA doktorai által a díjra javasolt Nagy Nikoletta a bőrgyógyászati kórképek genetikai hátterének vizsgálatában elért eredményeivel, illetve oki terápiás eljárások, mint sejt- és génterápiás módszerek kidolgozásával szerzett magának nemzetközi elismerést. Eddigi eredményeiből 29 tudományos közlemény - ebből 13 első szerzős, tudományos folyóiratokban megjelent dolgozat – számos tudományos előadás, illetve poszter született.

 

A Prima Primissima Díj sikerének hatására 2007-ben alapított Junior Prima Díjat évente 8 kategóriában – a magyar tudomány, a magyar sport, a magyar oktatás és köznevelés, a magyar népművészet és közművelődés, a magyar színház- és filmművészet, a magyar építészet és építőművészet, a magyar zeneművészet és a magyar sajtó – tíz-tíz, harminc év alatti tehetséges fiatal kapja. A magyar tudomány kategória nyerteseinek anyagi támogatását az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank vállalta. A díjazottakat az MFB e célra fölkért bizottsága választja ki elismert tudósoktól és kutatóintézeti vezetőktől kapott ajánlások alapján. A díjjal személyenként 7000 euró (mintegy 2 millió forint) jár.

 

További információ: http://mta.hu/mta_hirei/junior-prima-dijasok-az-akademian-131004/

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek