SZTE Info

A szövegről tanácskoztak a Humboldt-konferencián

Humboldt-kollégiumot tartottak a szegedi egyetemen december 12. és 15. között. Az interdiszciplináris, nyelvészeti témájú tudományos tanácskozáson a Szegedi Tudományegyetem több Humboldt-ösztöndíjasa is részt vett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Alexander von Humboldt Alapítvány kiváló német és külföldi tudományos együttműködéseket támogat kutatói ösztöndíjakkal és elismerésekkel. A híres német természettudósról elnevezett szervezet programjai nagy hangsúlyt fektetnek a tudományos cserekapcsolatokra, így nemcsak várnak kutatókat Németországba, hanem német tudósok is vendégeskednek szerte a világban a „humboldtosoknál” – az egykori ösztöndíjasok egy sajátos alumni szervezetet alkotnak. Ezáltal természetesen a Humboldt-alapítvány mint a német kultúr- és oktatáspolitika közvetítőintézménye, támogatja a nemzetközi kulturális párbeszédet. A Humboldt-hálózat ma több mint 25 ezer tagot – több mint 130 országból – számlál szerte a világon, a hálózatban minden tudományterület képviselteti magát. Évente 2 ezernél több kutatási helyet finanszíroznak Németországban és külföldön, mindehhez több mint 800 kutatói ösztöndíjat, illetve díjat osztanak ki.

 

Szegedi „humboldtosok”

 

A szegedi konferencián számos helyi korábbi Humboldt-ösztöndíjas vett részt, a német nyelv- és irodalomtudósok – mint Vargáné-Drewnowska Éva, a Német Nyelvészeti Tanszék vezetője, Bernáth Árpád professor emeritus és Csúri Károly, az Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék oktatója, korábbi vezetője – mellett például a jogtudomány területéről Kengyel Miklós professzor, a Magyarországi Humboldt Egyesület vezetője, Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK dékánhelyettese és Szomora Zsolt docens, valamint Nyúl László számítógépes grafikus és Csirik János informatikus professzor.

 

A Humboldt-kollégiumokat a korábbi Humboldt-ösztöndíjasok kezdeményezhetik, a jelenlegi gazdasági helyzetben az előterjesztések mintegy harmada valósulhat meg konferencia formájában, így a szegedi kollégium megvalósulása önmagában is nagy sikernek számít – tájékoztatott Vargáné-Drewnowska Éva kezdeményező-szervező, a Német Nyelvészeti Tanszék vezetője. A konferencia résztvevőinek mintegy egyharmadta Humboldt-ösztöndíjas. A szegedi eseményre különböző nyelvészeti diszciplínák jeles szakértői látogattak el, akiknek kutatásai valamiképpen kapcsolódnak a szöveg jelenségéhez. Mellettük azonban – az interdiszciplinaritás jegyében – az irodalom-, a jogtudomány, valamint az informatika területéről is hallhattak előadást a résztvevők.

 

Nyelvtudósok négy országból

 

A konferencia középpontjában a szöveg mint kommunikációs forma és mint különböző tudományterületek központi fogalma állt. Az előadások a szöveg nyelvtani, pragmatikai, kognitív, nyelvtörténeti, szövegnyelvészeti és didaktikai megközelítését taglalták, de emellett irodalom-, jog- és informatikatudományi szempontok is szót kaptak.

 

Négy országból érkeztek előadók a konferenciára. Németországból olyan prominens germanistákat láttak vendégül, mint például Gisela Zifonun professzor asszony, az egyik vezető nyelvész, a híres IDS-nyelvtan egyik vezető szerzője és Gerhard Stickel professzor, korábbi intézetvezető a mannheimi Német Nyelvtudományi Intézetből (Institut für Deutsche Sprache, IDS). Kasselból érkezett Ágel Vilmos, korábbi Humboldt-ösztöndíjas, Andreas Gardt, Olaf Gätje és Nina-Maria Klug, valamint Paul Reszke, a passaui egyetemről pedig a Konrad Duden-díjas Hans-Werner Eroms. A koblenz-landaui egyetemről Heinz-Helmut Lüger tisztelte meg a konferenciát, aki az előző évben a szegedi Germán Filológiai Intézetben Herder-ösztöndíjjal vendégeskedett. Három Humboldt-ösztöndíjas érkezett Lengyelországból (Michail Kotin, Joanna Golonka, Leszek Cirko), de részt vett a tanácskozáson Svédországból (Valéria Molnár) és Finnországból (Hartmut Lenk) érkezett nyelvtudós is.

 

A magyar előadók között hallhattak az érdeklődők a szegedi intézet munkatársai mellett két korábbi Humboldt-ösztöndíjast, Iványi Zsuzsannát a Debreceni Egyetemről, illetve Komlósi Lászlót a Pécsi Tudományegyetem professzorát. A konferencián az ELTE is képviseltette magát.

 

Interdiszciplinaritás és utánpótlás-nevelés

 

A kollégiumot Szabó Gábor, az SZTE rektora nyitotta meg, valamint köszöntőt mondott Kengyel Miklós, Csernus Sándor bölcsészkari dékán és Vargáné-Drewnowska Éva is. A konferencia interdiszciplináris jellegét Bernáth Árpád professor emeritus, korábbi Humboldt-ösztöndíjas irodalomtudományi előadása is nyomatékosította: a professzor az Arisztotelész-féle szövegnyelvészetről beszélt. Emellett a kollégium végén, december 15-én egy pódiumbeszélgetésben több nem nyelvész „humboldtos” is részt vett.

 

A Humboldt-alapítvány szeretné a tudományos utánpótlás figyelmét is felkelteni a programmjai iránt. A konferencián a Germán Filológiai Intézet hallgatói is részt vettek, és nemcsak a szervezésben, illetve az előadások meghallgatásában. Két hallgató, Takács Dóra Kata és Christiana Gules posztert is készített a kollégiumra, az egyik a szövegalkotás folyamatát követi végig a Germanistisches Magazin (GeMa) szerkesztőségénél, a másik pedig olyan „nehéz” szövegfajtákat elemez, mint például a pályázat vagy a meghívó.

 

Az interdiszciplinaritás és a tudományos utánpótlás-nevelés támogatása mint a Humboldt-alapítvány értékei tükröződtek a kulturális kísérőprogramokban is. A rendezvény nyitókoncertjén az SZTE Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének hallgatói közreműködtek, a zárókoncerten pedig a kar oktatói, neves és elismert művészei adnak műsort, ezzel is mélyítve a Bölcsészettudományi és a Zeneművészeti Kar közötti együttműködést. Így Temesi Mária, a Magánének Tanszék vezetője, Kerek Ferenc, a kar dékánja, Pavlovits Dávid, a Vonós Tanszék vezetője, Oberfrank Péter, a Magánének Tanszék korrepetítora, valamint Benedekfi István, a Zongora Tanszék oktatója is hallható volt a Fricsay-hangversenyteremben.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig