Mi legyen a felvételi stratégia? Válaszd az SZTE-t!

Az SZTE rektorhelyettese, 12 dékánja, a február 4-i nyílt nap, több kar rendezvénye is választ ad a középiskolások kérdéseire.

Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemen továbbtanulni? A kérdésre most az SZTE két rektorhelyettese, 12 karának dékánja is válaszol. A sor folytatható: február 4-én összegyetemi nyílt napot tart az SZTE, több kar pedig információs héten tájékoztatja az érdeklődőket a felvételi jelentkezés végső határideje, február 15. előtt.

Február 15-ig kell eldönteniük a középiskolás diákoknak, hogy melyik egyetemre jelentkeznek, milyen szakon tanulnak majd tovább. Mi legyen a felvételi stratégia? Erre a kérdésre is válaszol a Szegedi Tudományegyetemen nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Pál József az alábbi tévés interjúban:

A Városi Televízió Szeged interjúja Pál József rektorhelyettes úrral itt tekinthető meg

Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes véleményét megismerhetik a 2012. február 4-i összegyetemi nyílt napon: az SZTE központi épületében, ahol 11 órától az új felsőoktatási törvényről, az állami ösztöndíjas keretszámokról, az önköltségi díjakról és új ösztöndíjakról is beszámol – a diákok és a szülők számára is fontos információkat tartalmazó előadáson. A rendkívüli, február 4-i nyílt napon az SZTE 12 karának szakjairól és diákéletéről, a felvételi új szabályairól, a helyi és a külföldi ösztöndíjakról, az önköltségi díjakról és a diákhitelről is szó lesz. Az SZTE összegyetemi nyílt napjának programjáról a http://www.u-szeged.hu/nyiltnap felületen tájékozódhatnak az érdeklődők, a felvételihez kötődő információkat megtalálhatják az egyetem hivatalos honlapján www.u-szeged.hu és Facebook oldalán (http://www.facebook.com/SZTE.Hirek) is.

Februárban további tájékozódási lehetőséget is kínálnak az SZTE karai is. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (SZTE ETSZK) 2012. február 3-án (péntek) 10-14 óra között összes képzéséről, szakjáról ad képet, míg február 10-én 10-12 óra között az ápoló, majd 13-16 óra között a gyógytornász szakról tartott nyílt nappal várja a középiskolásokat (Szegeden, a Temesvári krt. 31. szám alatt). További információ >>>

A Bölcsészettudományi Kar (SZTE BTK) Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén szorgalmi időszak elején, február 6. és 10. között öt tanítási napon 71 kurzuson vehetnek részt az érdeklődők, ahol bárki szerkesztheti a Rádió Mi műsorát, lehet híradós műsorvezető vagy részt vehet színészmesterség gyakorlaton, újságírás-szemináriumon. A kezdeményezés részleteiről a kommunikáció tanszék honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, onnan a nyílt hét órarendje is letölthető.

A Természettudományi és Informatikai Kar (SZTE TTIK) Info Hetét február 6-10. között tartja meg. Minden nap 14-től 16 óráig a kar dékáni hivatalában (Szeged, Aradi vértanúk tere 1.) várják azokat a diákokat, akik a természettudományos képzésekről szeretnének többet megtudni. További információ >>>

A Gazdaságtudományi Kar (SZTE GTK) 2012-ben először Info Hetet tart február 7-15. között a Kar Kálvária sugárúti épületében, emellett a felvételizők kérdéseire telefonon is válaszolnak. További információ >>>

Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemen továbbtanulni? A Szegedi Tudományegyetem 12 karának vezetőjét kérdezte a Délmagyarország Universitas melléklete. A válaszokat itt is közöljük.


Miért válaszd az SZTE-t?

 

Érveket szolgáltatunk a felvételi előtt álló diákok és szüleik beszélgetéséhez, mikor arra a kérdésre keressük a választ: mi emeli ki a Szegedi Tudományegyetemet a felsőoktatási intézmények közül? A szegedi universitas 12 karának vezetőit kérdezte a Délmagyarország, Délvilág havonta jelentkező Universitas melléklete. A regionális napilapban 2011. november 26-án, december 30-án és 2012. január 30-án olvasható válaszokat most itt is közöljük.

„Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara dékánja, Szabó Imre: – A társadalom mozgása és irányítása, valamint az igazságszolgálatás iránt érdeklődő és elkötelezett fiatalokat várunk. Alapos elméleti felkészültséget, nyelvi képzést kap, aki nálunk tanul. Az itt szerzett diploma pedig nagyon jól hasznosítható a munkaerőpiacon.” Egy friss felmérés a cégek vezetői által preferált végzettségeket és felsőoktatási intézményeket rangsorolja: a hazai munkaerőpiacon a második, nemzetközi megmérettetésben az első a szegedi egyetem osztatlan jogász szakon szerzett diploma.

„Az általános orvostudományi kari dékán, Vécsei László: – Magas színvonalú a szeged orvosképzés, az itt végzett hallgatók jól megállják helyüket. Szeged városa a Tisza partján – Klebelsberg Kuno egyetem építő munkásságának köszönhetően – optimális helyszínt biztosít: a klinikák és elméleti intézetek közel vannak egymáshoz és szorosan együtt dolgoznak. Aki pedig a kutatásban is részt szándékozik venni, annak elméleti intézeteink, klinikáink, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja bőséges lehetőséget biztosít. Itt szakorvossá képezhetik magukat a fiatalok, illetve tudományos fokozatot szerezhetnek.

A bölcsészettudomány kar dékánja, Csernus Sándor: – Színvonalas, nemzetközi kitekintéssel bíró, humán értelmiség nélkül nincs élhető modern társadalom. A bölcsészeti stúdiumok olyan általános műveltséget, képzettséget is adnak, és olyan készségeket fejlesztenek, melyek az adott szakterületi specializáción túlmenően a legkülönfélébb irányokban hasznosulhatnak. A nagy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szegedi bölcsészkar az ország legjobban jegyzett intézményei közé tartozik, ahol kellemes egyetemi környezetben magas szintű tudás megszerzésére nyílik lehetőség.

Az egészségtudományi és szociális képzési kar dékánja, Barnai Mária: – Az egészség megőrzéséért, az elveszett egészség visszaállításáért sokat tesz, aki karunkon tanul. A színes, érdekes szakmára vágyó diákok jöjjenek hozzánk. Az itt szerzett diplomával ugyanis minden nap más és más a munka, hátrányos helyzetű embereknek segíthetnek. Ráadásul mozgalmas – az egészségnaptól kezdve a családi programokon át a tudományos előadásokig –, változatos az itteni diákélet. Az egyetemista lét minden feltétele adott Szegeden.

Az SZTE Fogorvostudományi Kara dékánja, Nagy Katalin: – A legjobb gyakorlati képzést a szegedi kar biztosítja a négy vidéki egyetem közül. Az infrastrukturális ellátás színvonalát tovább javítja a tervek szerint 2012 szeptemberére elkészülő oktatási épületünk. Ugyanakkor az integrált betegellátás eredményeként egy-egy medikusra itt jut a legtöbb páciens. A külföldi és belföldi hallgatók számára kiemelkedő tudásszintet garantál a szegedi oktatógárda rendkívüli szakmai színvonala. Szeged nemzetközi összehasonlításban is élhető, vonzó település – diákváros.

A gazdaságtudományi kar dékánja, Vilmányi Márton: – Családias, baráti légkörű, fiatal, dinamikus kar a minénk. Széles képzési kínálattal, új ösztöndíjakkal várjuk az érdeklődőket. Értékes, piacképes tudást, kreatív, gyakorlatias ismereteket adunk: a tanulmányi versenyeken elért sikerek is igazolják hallgatóink és oktatóink felkészültségét. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerünkkel külföldi tanulmányokra és szakmai gyakorlat szerzésére is lehetőséget kínálunk. Az idegen nyelvű szakmai kurzusokon a hallgatók Európa különböző pontjairól érkező társaikkal együtt tanulhatnak.

A gyógyszerésztudományi kari dékán, Fülöp Ferenc: – 90 éves hagyományokat ápol a szegedi gyógyszerészképzés. De mai hallgatóink elégedettségi indexe is magas, szeretik ezt a szép Tisza-parti várost. Az oktatás színvonala töretlenül fejlődik, műszerezettségünk rendkívüli mértékben javult. Így az ország és Európa legjobb felszereltségű gyógyszerésztudományi kara a szegedi. A gyógyszerész szakma egész életre szóló pályamodellt kínál. A patikákon kívül a gyógyszergyárak, a magyar és külföldi kutatóhelyek is örömmel fogadják a szegedi egyetem hallgatóit.

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja, Galambos Gábor: – 70 szakot, közte széles repertoárral 30 felsőfokú szakképzést is indítunk. Ugyanakkor nincs párja például a testnevelési és sporttudományi intézetünkhöz kötődő, illetve a művészetközvetítő szakjainknak. Évek óta dobogós az itteni pedagógusképzés, kamatoztathatjuk azt a tekintélyt, amit az elmúlt 7 évtizedben elődeink kivívtak. A hallgatók kiaknázhatják a 12 kar nyújtotta lehetőségeket, így a pályamódosítás lehetősége szinte határtalan a szegedi egyetemen belül is.

Az SZTE Mérnöki Kar, Véha Antal: – Piacképes, a válság idején is hasznosítható tudást adunk, miközben családias a hangulatú karon tanulhatnak diákjaink. Immár teljes a portfóliónk: a műszaki, agrár és gazdasági mérnöknek készülők is megkaphatják itt az alap- és mesterképzést. Újdonságunk a gépészmérnök, illetve az informatikus és szakigazgatási agrármérnöki alapszak. De infrastruktúrában is topon vagyunk: nálunk a XXI. század mérnöke a XXI. század laborépületében tanulhat, készülhet a munkaerőpiacon az egyik leginkább keresett műszaki pályára.

A mezőgazdasági kar dékánhelyettese, Horváth József: – Elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozó családok gyermekei jönnek hozzánk tanulni. Pályázati lehetőségeket, kamatoztatható tudást, erős gyakorlati képzést biztosítunk. Hallgatóink megállják a helyüket a munkaerőpiacon. A 6 féle felsőfokú szakképzés közül egy újdonságnak számít: a gyógynövény- és fűszernövény-termesztő, valamint feldolgozó technológus szakra már a 2010-es indulásakor népszerű volt a hódmezővásárhelyi karon.

A természettudományi és informatikai kar dékánhelyettese, Csendes Tibor: Minőségi képzést nyújtunk, több hazai rangsorban is az élen állunk. Oktatóink 89 százaléka minősített, a diákokat 12 akadémikus 65 nagydoktor is oktatja. Intézeteink mindegyike önmagában is teljesíti az új felsőoktatási törvény karokra vonatkozó követelményeit. Értékesek a diplomáink: végzettjeink 97 százaléka 1 éven belül munkát talál képzettségének megfelelően. A karunkon oktatott szakok egybeesnek az országosan preferált „mtmi” területekkel.

A zeneművészeti kar dékánja, Kerek Ferenc: – A tanári és előadóművészi pályára készülő hallgatókat kiváló felkészültségű oktatógárdánk segíti. Ez a támogatás arra is kiterjed, hogy növendékeinknek évente több koncertet, fellépési lehetőséget biztosítunk – esetenként tanáraikkal együtt állhatnak színpadra. Miközben világhírű művészeket hívunk vendégelőadónak, nyári művészeti akadémiát, mesterkurzusokat, illetve országos és nemzetközi versenyeket szervezünk.” Szeged diákvárosként szolgáltatásaival a hallgatók igényeire támaszkodik.

 

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Roop DhanjalRoop Dhanjal – GYTK, gyógyszerész

Európában kerestem olyan egyetemet, ahol kiemelkedő a gyógyszerészképzés, így találtam rá a Szegedi Tudományegyetemre. Kiderült, hogy néhány ismerősöm is itt tanul vagy tanult, és ők is elismerően beszéltek mind a városról, mind a képzésről. Rendkívül jó oktatóink vannak, a képzés pedig igazán gyakorlatorientált, magas színvonalú. Szegedet is szeretem, főleg télen, akkor igazán gyönyörű a város. Élvezem, hogy minden közel van, mindenhova könnyen és gyorsan eljutok.






Szucs_ViktorSzűcs Viktor - ÁOK, általános orvos

Azért jöttem Szegedre, mert szeretem a kisvárosias, barátságos egyetemeket, Budapest pedig nem ilyen. Szeretnék az embereken segíteni, érdekel ez a tudományág, a kutatások is nagyon érdekesek. Kedvesek a felsőbb évesek, a kari élet nagyon sokszínű. Mindenki jöjjön az SZTE ÁOK-ra!



További hallgatói vélemények >>>