SZTE Info

2012 szeptemberétől megújul a diákhitelezés rendszere

Kétféle diákhitelt is igényelhetnek tanulmányi költségeik fedezésére az egyetemi hallgatók 2012 szeptemberétől. A jelenlegi hallgatók továbbra is a hagyományos hitelt vehetik igénybe, az ősszel belépő diákok közül az önköltségesként, illetve állami részösztöndíjasként tanulók emellett az úgynevezett Diákhitel 2-vel is fedezhetik képzésük díját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Az önköltséges, állami részösztöndíjas és állami ösztöndíjas hallgatói kategóriát is bevezetik 2012 szeptemberétől a magyar felsőoktatásban kormány döntésének értelmében. Ehhez igazodva átalakítják a diákhitelezés rendszerét is. A konstrukció kibővítésével egy olyan új, általánosan hozzáférhető rendszert kívánnak létrehozni, amely lehetővé teszi az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók számára, hogy a tanulmányaik során fizetendő költségeiket diákhitelből finanszírozhassák.

Hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban, s mire számíthatnak a felsőoktatási intézmények régi és leendő diákjai? Először is érdemes leszögezni: az új diákhitel (Diákhitel 2) a jelenlegi diákhitelrendszer mellett, attól elkülönítve, tulajdonképpen azt kibővítve jön létre. A konstrukció felmenő rendszerben érvényesül, azaz a jelenleg is hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok csak a régi, hosszú évek óta működő „Diákhitel 1-ben” vehetnek részt. Az új, kötött felhasználású képzési hitel a 2012 szeptemberétől belépő önköltséges és állami részösztöndíjas hallgatók által az intézményeknek fizetendő összegek finanszírozására szolgál; emellett az érintett hallgatók jogosultak lesznek a jelenlegi szabad felhasználású hitel felvételére is.

2012 szeptemberétől tehát kétféle hitel áll a hallgatók rendelkezésére. Egyrészt a szabad felhasználású hitel (a jelenleg is működő rendszer keretében): ezt az összes hallgató (államilag finanszírozott, költségtérítéses, állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas, önköltséges) igénybe veheti, mégpedig legfeljebb havi 50 ezer forint, illetve évi legfeljebb 500 ezer forint összegben (szemben a korábbi 400 ezerrel). Másrészt az új, kötött felhasználású képzési hitel (állami kamattámogatással működő rendszer keretében): ezt az állami részösztöndíjas és önköltséges képzésben tanulmányokat folytató hallgatók fizetendő képzési költségük megfelelő összegű finanszírozása érdekében vehetik igénybe. Utóbbit a kormányrendelet alapján a Diákhitel Központ nem a diákoknak, hanem közvetlenül az intézmények számlájára utalja át, és összege nem lehet nagyobb, mint az igénylő hallgató által az intézmény számára ténylegesen megfizetendő összeg.

Fontos tudni, hogy a képzési díjak finanszírozására szolgáló új hitel kamata évi fix 2 százalék lesz, a mindenkori kamatkülönbséget, azaz a fennmaradó részt kamattámogatás formájában az államnak kell fizetnie. A régi felsőoktatási rendszerben megkezdett és a 2012 szeptemberétől igényelhető új diákhitelek jogosultsági ideje (mennyi időn keresztül és összesen hány szemeszterre igényelhető a hitel) azonos szabályok szerint alakul és megegyezik. Egy hallgatónak mindkét rendszerben csak egy szerződése lehet a Diákhitel Központnál. Az új diákhitel 2012. augusztus 15-től a Diákhitel Direkt internetes felületén kitöltött hiteligénylési lappal igényelhető.

A régi, hagyományos diákhitel-konstrukcióban a törlesztési kötelezettségre vonatkozó jelenlegi szabályok változatlanok maradnak (a törlesztés a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napján, de legkésőbb 40 éves kortól indul). Az új, kötött felhasználású képzési hitel esetében a törlesztési kötelezettséget szintén differenciáltan, a jövedelem százalékában határozzák meg: a két évvel korábbi jövedelem (illetve amennyiben az nincs, vagy túl alacsony, akkor a minimálbér) alapján számolják ki (ez a törlesztés folyamán a jövedelem 4–24 százaléka közötti összegeket jelent). A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától, de legkésőbb 35 éves kortól kell megkezdeni. A törlesztési kötelezettség szüneteltetése itt is biztosított (GYES, TGYÁS, GYED időszakában).

A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és nemrég végzett diákjai is most ismerkednek a változásokkal, de kialakult a véleményük arról, milyen körülményeket érdemes figyelembe venni a hitellel kapcsolatos döntéskor. Péter Szabolcs, aki történelem szakos az SZTE BTK-n, öt éve veszi igénybe a diákhitelt, ebből három évig (amíg költségtérítéses képzésben vett részt) a maximális összeget igényelte, utána csökkentett. „Miután átvettek államilag finanszírozott képzésre, már nagyrészt csak az albérlet és a rezsiszámlák kifizetésére kellett a pénz – magyarázza döntésének okát. – Nem jó dolog hitelt felvenni, de másképp nem tudtam volna fizetni a tandíjat is, és fenntartani magamat itt Szegeden”.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 24.
  09:30 - 17:00
 • május 24.
  09:30 - 10:30
 • május 24.
  09:30 - 16:00
  A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tisztelettel meghívja a Szegeden megrendezésre kerülő „Schultheisz 120” Emlékkonferenciára, melyet Schultheisz Emil egykori debreceni, majd szegedi professzor, hadbíró születésének 120. évfordulója tiszteletére rendezünk. A konferencián bemutatjuk a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság kiadásában és Fejes Erik gondozásában megjelent, Schultheisz Emil katonai büntetőjogi értekezéseit tartalmazó kötetet.
 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.