2012 szeptemberétől megújul a diákhitelezés rendszere

Kétféle diákhitelt is igényelhetnek tanulmányi költségeik fedezésére az egyetemi hallgatók 2012 szeptemberétől. A jelenlegi hallgatók továbbra is a hagyományos hitelt vehetik igénybe, az ősszel belépő diákok közül az önköltségesként, illetve állami részösztöndíjasként tanulók emellett az úgynevezett Diákhitel 2-vel is fedezhetik képzésük díját.


Az önköltséges, állami részösztöndíjas és állami ösztöndíjas hallgatói kategóriát is bevezetik 2012 szeptemberétől a magyar felsőoktatásban kormány döntésének értelmében. Ehhez igazodva átalakítják a diákhitelezés rendszerét is. A konstrukció kibővítésével egy olyan új, általánosan hozzáférhető rendszert kívánnak létrehozni, amely lehetővé teszi az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók számára, hogy a tanulmányaik során fizetendő költségeiket diákhitelből finanszírozhassák.

Hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban, s mire számíthatnak a felsőoktatási intézmények régi és leendő diákjai? Először is érdemes leszögezni: az új diákhitel (Diákhitel 2) a jelenlegi diákhitelrendszer mellett, attól elkülönítve, tulajdonképpen azt kibővítve jön létre. A konstrukció felmenő rendszerben érvényesül, azaz a jelenleg is hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok csak a régi, hosszú évek óta működő „Diákhitel 1-ben” vehetnek részt. Az új, kötött felhasználású képzési hitel a 2012 szeptemberétől belépő önköltséges és állami részösztöndíjas hallgatók által az intézményeknek fizetendő összegek finanszírozására szolgál; emellett az érintett hallgatók jogosultak lesznek a jelenlegi szabad felhasználású hitel felvételére is.

2012 szeptemberétől tehát kétféle hitel áll a hallgatók rendelkezésére. Egyrészt a szabad felhasználású hitel (a jelenleg is működő rendszer keretében): ezt az összes hallgató (államilag finanszírozott, költségtérítéses, állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas, önköltséges) igénybe veheti, mégpedig legfeljebb havi 50 ezer forint, illetve évi legfeljebb 500 ezer forint összegben (szemben a korábbi 400 ezerrel). Másrészt az új, kötött felhasználású képzési hitel (állami kamattámogatással működő rendszer keretében): ezt az állami részösztöndíjas és önköltséges képzésben tanulmányokat folytató hallgatók fizetendő képzési költségük megfelelő összegű finanszírozása érdekében vehetik igénybe. Utóbbit a kormányrendelet alapján a Diákhitel Központ nem a diákoknak, hanem közvetlenül az intézmények számlájára utalja át, és összege nem lehet nagyobb, mint az igénylő hallgató által az intézmény számára ténylegesen megfizetendő összeg.

Fontos tudni, hogy a képzési díjak finanszírozására szolgáló új hitel kamata évi fix 2 százalék lesz, a mindenkori kamatkülönbséget, azaz a fennmaradó részt kamattámogatás formájában az államnak kell fizetnie. A régi felsőoktatási rendszerben megkezdett és a 2012 szeptemberétől igényelhető új diákhitelek jogosultsági ideje (mennyi időn keresztül és összesen hány szemeszterre igényelhető a hitel) azonos szabályok szerint alakul és megegyezik. Egy hallgatónak mindkét rendszerben csak egy szerződése lehet a Diákhitel Központnál. Az új diákhitel 2012. augusztus 15-től a Diákhitel Direkt internetes felületén kitöltött hiteligénylési lappal igényelhető.

A régi, hagyományos diákhitel-konstrukcióban a törlesztési kötelezettségre vonatkozó jelenlegi szabályok változatlanok maradnak (a törlesztés a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napján, de legkésőbb 40 éves kortól indul). Az új, kötött felhasználású képzési hitel esetében a törlesztési kötelezettséget szintén differenciáltan, a jövedelem százalékában határozzák meg: a két évvel korábbi jövedelem (illetve amennyiben az nincs, vagy túl alacsony, akkor a minimálbér) alapján számolják ki (ez a törlesztés folyamán a jövedelem 4–24 százaléka közötti összegeket jelent). A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától, de legkésőbb 35 éves kortól kell megkezdeni. A törlesztési kötelezettség szüneteltetése itt is biztosított (GYES, TGYÁS, GYED időszakában).

A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és nemrég végzett diákjai is most ismerkednek a változásokkal, de kialakult a véleményük arról, milyen körülményeket érdemes figyelembe venni a hitellel kapcsolatos döntéskor. Péter Szabolcs, aki történelem szakos az SZTE BTK-n, öt éve veszi igénybe a diákhitelt, ebből három évig (amíg költségtérítéses képzésben vett részt) a maximális összeget igényelte, utána csökkentett. „Miután átvettek államilag finanszírozott képzésre, már nagyrészt csak az albérlet és a rezsiszámlák kifizetésére kellett a pénz – magyarázza döntésének okát. – Nem jó dolog hitelt felvenni, de másképp nem tudtam volna fizetni a tandíjat is, és fenntartani magamat itt Szegeden”.

 

SZEGY

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





Stricz_Walter_kicsiStricz Walter – ÁJTK, jogász

Hogy miért az SZTE? Egyrészt kézenfekvő választás volt dél-alföldi lakosként, másrészt nagyon jókat hallottam magáról az intézményről is. Úgy gondolom, hogy világszínvonalon is ez egy kiemelkedő egyetem, nagyon jó szakmai képzést nyújt a hallgatóknak. Véleményem szerint, aki a mi egyetemünket választja, az egy piacképes diplomát szerezhet, ezután pedig nagyon jó állásokra pályázhat. Kiemelném saját tapasztalataim alapján, hogy magas szakmai kvalitásokkal rendelkező tanári kar áll a hallgatók rendelkezésére, az oktatók többsége készséggel segít azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek az adott téma, terület iránt.

További hallgatói vélemények >>>