SZTE Info

Alapítvány jött létre a daganatos betegek gyógyításáért

A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika működését, valamint az ott ápolt, daganatos betegek gyógyítását hivatott segíteni a nemrég alakult Kelemen János Alapítvány. A kuratórium anyagi és szakmai segítséget egyaránt szívesen fogad.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Első hivatalos ülését tartotta meg szerda délután a Kelemen János Alapítvány kuratóriuma a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikáján. Célkitűzésük, hogy klinikán kezelt daganatos betegek kezelésének, életkörülményeinek javításához teremtsenek elő megfelelő anyagi és szakmai hátteret, valamint a lehető legtöbb módon segítsék az onkoterápia szegedi fejlődését, előrelépését.

Magyarossy József ügyvéd, az alapítvány egyik fő támogatója elmondta, 2011. november 29-én jegyezték be az alapítványt Kelemen János Alapítvány a Szegedi Daganatgyógyításért név alatt. Szeretné, ha az intézmény működését és a betegek gyógyulását minél hatékonyabban tudnák segíteni, ehhez azonban mindenkinek tennie, adnia kell egy kicsit.

„Lassan már szinte minden család érintett a daganatos megbetegedésekben” – utalt a kezdeményezés és az összefogás fontosságára Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzora. Mint mondta, hazánkban is egyre nő az ilyen típusú betegségek aránya, évente közel 8000 új beteget regisztrálnak. A modern terápiás módszerek alkalmazásával főként a korai stádiumban diagnosztizált betegeken igen nagy arányban tudnak segíteni, az egészségügyi átszervezések, az elvonások és az egyre szűkebbre szabott anyagi keretek azonban igencsak megnehezítik a dolgukat. A professzor hangsúlyozta: a betegellátás mellett a tudományos munka és az oktatás is része a feladataiknak, így felajánlásukkal a támogatók ezen területeket is fejleszthetik.

Dobainé Jánosi Gabriella, a kuratórium elnöke elárulta: az alapítvány nyitott, így bármely külföldi és belföldi személy csatlakozhat, valamint anyagi, szellemi és tárgyi felajánlásokkal egyaránt segítheti működésüket.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • július 15. 08:00 - 19. 23:59
  • október 17. 00:00 - 19. 00:00
    Szeretettel invitálunk minden érdeklődő kutatót, tanárt, fordítót, művészt és színházzal foglalkozó szakembert, valamint egyetemi és PhD hallgatót a „Jágónak” Shakespeare-konferenciára, melyet 2019. október 17-19. között tartunk a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Hagyományainkat követve olyan fórumot szeretnénk teremteni, amely az egyént és a közösséget egyaránt segíti munkájában, terveinek alakításában és megvalósításában. Lehetőséget kívánunk biztosítani a szakma képviselői számára, hogy megosszuk egymással azokat a problémákat, amelyekkel a változó egyetemi-kutatói-alkotói környezetben szembesülünk. A konferencián a részvétel többféleképpen is lehetséges: 20 perces konferencia-dolgozattal, 20 perces projekt-bemutatóval, más résztvevők munkáihoz kapcsolódó korreferátummal, a kerekasztal-beszélgetést előkészítő vitaindítóval, illetve auditáló résztvevőként. Konferenciánk idei témájával egyszerre kívánunk reflektálni a shakespeare-i örökség folyamatos jelenvalóságára és kihívásaira. Minden Shakespeare-rel kapcsolatos munkát szívesen látunk, magyar vagy angol nyelven. Kérjük, az alábbi linken található regisztrációs űrlapon jelentkezzen a konferenciára 2019. július 1-ig. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcEY-daAyEDfkgj3e8fw-EgkXYOPs67Rf5cbTFokePmBn_FA/viewform?usp=sf_link A dolgozatok és projektleírások szövegét szeptember 1-ig várjuk (a vitaindítókat és a korreferátumokat nem kell előre beküldeni).
  • november 28. 08:00 - 30. 16:00
    Interdiszciplináris jelenkor-történeti és politológiai konferencia.