SZTE Info

Parizsi_kiallitas

Franciaországi színtéren is bemutatkozott a szegedi egyetem

A Lille-i Politikatudományi Intézet (Institut des Sciences politiques de Lille) és az SZTE közös, francia nyelvű master-programot indít Szegeden. Ez az egyik eredménye annak, hogy a legnagyobb franciaországi nemzetközi felsőoktatási vásáron idén először bemutatkozott a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A Salon Européen de l’Education, a legnagyobb franciaországi nemzetközi felsőoktatási vásár történetében először fordult elő, hogy azon a Szegedi Tudományegyetem részt vehetett – hangsúlyozta Pálfi György (képünkön középen). Az SZTE nemzetközi kapcsolati igazgatója sikernek tartja, hogy 2011 novemberének végén – a TÁMOP-4.2.3-08/1-2009-0015 projekt segítségével – bemutathatta be a szegedi universitas képzési kínálatát a Párizsban 13. alkalommal megrendezett felsőoktatási mustrán.

A párizsi Európai Felsőoktatási Vásár (www.salon-education.com) nagyságát jellemzi, hogy ott közel 500 kiállító jelent meg több 30 ezer négyzetméteren. A kiállítást szervező Francia Felsőoktatási Liga (Ligue de l’Enseignement, www.laligue.org) tájékoztatása szerint a látogatók száma meghaladta a 60 ezret a rendezvény négy napja alatt (2011. november 24. és 27. között). Az esemény jelentőségét fémjelzi, hogy azt a francia közoktatási és ifjúsági miniszter, Luc Chatel nyitotta meg.

„Három az egyben” szakkiállításként rendezték meg a párizsi Európai Felsőoktatási Vásárt: az Orientációs kiállítás mellett a Hallgatók és hivatások seregszemléjét, illetve az Oktatástechnikai mustrát is megtekinthették a továbbtanulást tervező középiskolások és szüleik, illetve a diákjaik tájékozódását segítő pedagógusok. A francia felsőoktatási intézmények, szaktárcák – így például a védelmi minisztérium –, a felsőoktatással és pályaválasztással foglalkozó intézmények, állami és regionális hivatalok, francia és nemzetközi egyesületek, ösztöndíj lehetőségeket kínáló szervezetek bemutatói mellett ingyenes standot biztosítanak az EU tagállamok számára. Így fölvonultathatták az egyes országokban folyó, de a francia fiatalok számára is elérhető képzési kínálatukat.

– Magyarország negyedik éve vesz részt a legnagyobb franciaországi nemzetközi felsőoktatási vásáron – mondta a hazánkat képviselő Párizsi Magyar Intézet oktatási és tudományos titkára, Dede Franciska. A magyar standot a kiállítás úgynevezett Európa Terén (La Place de l’Europe) találtuk olyan tagországok szomszédságában, mint például Belgium, Cseh Köztársaság, Görögország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország.

A Párizsi Magyar Nagykövetség – a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága javaslatára – biztosított lehetőséget a Tisza-parti universitas közvetlen képviseletére a Magyar Felsőoktatási Standon.

– Az SZTE képzési kínálatát, elsősorban a szegedi idegen nyelvű oktatást az egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatósága által biztosított angol nyelvű dokumentációs anyagok, illetve egyéb kiállítás-technikai eszközök segítségével mutathattuk be a francia fiatalok százainak. Sokan érdeklődtek például az orvosi karról, a természettudományi és bölcsész szakokról, de az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán folyó francia nyelvű képzési programokról is – tette hozzá az SZTE Európa Tanulmányok Központ (ETK) képviseletében a párizsi kiállításon megjelenő Kruzslicz Péter.

A pályaválasztás előtt álló fiatalok mellett egyetemi oktatók és vezetők is felkeresték a kiállítást. Oktatási-együttműködési egyeztetésre is lehetőség nyílt a párizsi felsőoktatási kiállításhoz kötődően. Trócsányi László nagykövet, az SZTE oktatója, valamint Pálfi György és Kruzslicz Péter az Institut des Sciences politiques de Lille (Lille-i Politikatudományi Intézet) vezetőivel 2011. november 24-én Párizsban megállapodott, hogy a 2012-2013. tanévtől a két intézmény közös, francia nyelvű master-programot indít Szegeden, amelyre az SZTE ETK Franciaországból is vár hallgatókat. A kiállításon már erről az egy képzés eredményeként kettős diplomát nyújtó lehetőségről is tájékoztatták a franciaországi érdeklődőket.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00