Bezár

Hírarchívum

rektori
Külföldi ösztöndíjakról is szó lesz a február 4-i összegyetemi nyílt napon

Külföldi ösztöndíjakról is szó lesz a február 4-i összegyetemi nyílt napon

2012. január 31.
4 perc

30 ország 297 városának 407 egyetemével él kétoldalú Erasmus-együttműködési megállapodása az SZTE-nek. A Szegedi Tudományegyetem egyik vonzerejéről, kiterjedt kapcsolatrendszeréről, a külföldi ösztöndíj lehetőségekről is friss információkat kapnak a február 4-én a szegedi Dugonics tér 13. szám alatti épületben tartott nyílt napra látogatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A február 4-i nyílt napon akár arról is hallhatnak az érdeklődők, hogy 18 ország 59 egyetemének 110 diákja végzi tanulmányait a TADD-programban, illetve Erasmus-ösztöndíjjal a tavaszi szemeszterben a Szegedi Tudományegyetemen. Az egyre növekvő külföldi érdeklődés is bizonyítja az SZTE oktató- és kutatómunkájának magas színvonalát.

Erasmus hétMegnyílt 2012. január 31-én a szegedi egyetem központi épületében a külföldi hallgatóknak szóló, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda által szervezett úgynevezett orientációs hét. A diákok a következő napokban megismerkednek majd a várossal, a Szegedi Tudományegyetemmel, annak életével, beiratkoznak az őket fogadó karokra, kapcsolatba kerülnek a többi országból érkezett külföldivel és a szegedi életüket segítő magyar egyetemistákkal (az EHÖK Külügyi Bizottságának mentoraival és az Erasmus Student Network Szeged önkénteseivel), valamint tanszéki koordinátoraikkal.

A tavaszi szemeszterben összesen 17 ország 105 Erasmus-ösztöndíjasa tanul Szegeden (valamint 5 amerikai diák az úgynevezett Transatlantic Dual Degree /TADD/ program keretében), ők 51 város 59 egyeteméről érkeztek az SZTE-re. A legtöbben Spanyolországból és Törökországból jöttek – előbbiből 20, utóbbiból 18 hallgató. A következő hónapokban több romániai, francia, olasz, lengyel, bolgár, finn, litván, osztrák és német hallgatótársat is kapnak a szegedi egyetemisták, de Belgium, Csehország, Észtország, Görögország, Málta és Portugália is képviselteti magát a listán 1-1 fővel.

Erasmus hétAz intézmény 10 kara közel három tucat tudományterületen fogad diákokat ebben a félévben. Közülük a legtöbben a Bölcsészettudományi Karon végzik majd tanulmányaikat (30 diák), azután a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (21 fiatal) és az Általános Orvostudományi Kar (14 medikus) következik a sorban.

Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes szerint az SZTE egyre szélesedő Erasmus-kapcsolatrendszere is bizonyíték az itt folyó rendkívül magas színvonalú oktató- és kutatómunka nemzetközi ismertségére és elismertségére. – Jelenleg már 30 ország 297 városának 407 egyetemével van kétoldalú Erasmus-együttműködési megállapodásunk, melynek keretében változó időtartamú részképzésekre érkeznek hozzánk a külföldi diákok. Külön örömteli, hogy évről évre nő az érdeklődés egyetemünk iránt. Kiváló fokmérője az intézmény teljesítményének, hányan és milyen egyetemekről érkeznek hozzánk. Az egyre növekvő számok azt mutatják, a külföldi kollégák bíznak bennünk, szívesen engedik hozzánk tanítványaikat, hiszen tisztában vannak vele, hogy Szegeden színvonalas képzésben részesülnek – emeli ki a professzor.

Erasmus hétA partneri együttműködés keretében természetesen nemcsak külföldi diákok tölthetnek egy-két szemesztert a Tisza-parti városban, de a szegedi egyetem hallgatói is hasznos és értékes tapasztalatokat szerezhetnek a kontinens más országaiban. – Jelenleg az a tendencia, hogy tanévenként körülbelül kétszer annyi fiatalt (350-400 hallgatót) küldünk külföldi részképzésekre, mint amennyit fogadunk. A vendégdiákok oktatásában egyébként mind a 12 kar részt vesz. A program számos pozitív hozadékkal bír, hiszen a hozzánk érkező külföldiek többsége megtanul magyarul, megismeri Magyarországot, hazánk, Szeged városa és a Szegedi Tudományegyetem jó hírét viszi országába, anyaintézményébe. Az Európai Unió által ellenőrzött Erasmus-rendszer erőssége, hogy a szakmai értékekre és az emberi kapcsolatokra koncentrál. Ebben a programban szinte kizárólag olyan hallgatók vesznek részt, akik érdeklődőek, szorgalmasak, valóban kíváncsiak más kultúrákra, s tanulni szeretnének. Bízunk benne, hogy mint mindig, most is szép emlékekkel távoznak majd tőlünk, s később másokat is idecsábítanak az SZTE-re – mondta a rektorhelyettes.

Az orientációs hét céljairól szólva Pál József úgy fogalmazott: a most érkezett fiatalok országismereti és magyar művelődéstörténeti bevezetőt is kapnak, elmélyülhetnek Szeged múltjában, az egyetem történetében, emellett pedig megismerhetik, mi vár rájuk az SZTE-n, milyen jogaik és kötelezettségeik lesznek tanulmányaik során. A szegediségbe, az egyetemi élet rejtelmeibe a Nemzetközi Mobilitási Iroda, az EHÖK Külügyi Bizottság és az Erasmus Student Network Szeged munkatársai vezetik be a külföldieket.

Pál József professzor, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes köszöntője az orientációs hét nyitányán, 2012. január 31-én -- Welcome by Prof. Dr. József Pál Vice-Rector for International Relations Orientation Week 31, January 2012

 

SZEGY

 

Az SZTE 2012. február 4-i (szombati) nyílt napjának a programja

szte_nyilt_nap_plakat_a39-15 óra: Tájékozódás az SZTE 12 kari standjánál az átriumban – többek között a szakokról, az új ösztöndíjakról;

11 órától: Szülői értekezleten az új Felsőoktatási törvény kapcsán tájékoztatót tart az SZTE oktatási rektorhelyettese Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária a díszteremben;

9-15 óra: A jelentkezési lap kitöltése a rendelkezésre álló számítógépeknél (segítséget ad az SZTE) a földszinti 5. teremben.

Egész nap: információ a diákhitelről, UNIFACE regisztrációs lehetőség az átriumban.

A programra várják a jelentkezési lapjukat most beadó 12-13. osztályosokat és a felsőoktatásba való jelentkezést fontolgató 9-10-11. osztályosokat, továbbá a szülőket, pedagógusokat.

Helyszín: a Szegedi Tudományegyetem főépülete (Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Regisztráció a nyílt napra és előzetes kérdések a szülői értekezletre.

További információ: http://www.u-szeged.hu/nyiltnap

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek