SZTE Info
tudomany

Miért a Szegedi Tudományegyetem? – A továbbtanulásról a rektor és az oktatási rektorhelyettes

Az SZTE szerzett diploma jó belépő a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon – fogalmazott az SZTE rektora, Szabó Gábor akadémikus, amikor arra kértük: a felvételizők szempontjából mérlegelje a továbbtanulás új szabályait és a lehetőségeket!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Új ösztöndíjakkal, kedvezményekkel várják a hallgatókat – mondta az SZTE oktatási rektorhelyettese, Homoki-Nagy Mária professzor, mikor a keretszámok, az önköltségi díjak ismeretében vázolt stratégiai irányokat a családok, a diákok számára. A felvételizők dilemmáit vettük sorra.

– Miért tanuljon tovább a mai fiatal?

Mert a munkaerőpiacon a diplomával nagyobb esélyt, előnyt biztosít magának a jobb megélhetésre. Ez igaz – a diplomás pályakövetés Szegedi Tudományegyetemen gyűjtött adatai szerint – azokon a szakokon is, amelyeken most jelentősen csökkentette a kormány az állami támogatású helyek számát – válaszol a felsőoktatási törvény hatására kidolgozandó családi stratégia alapkérdésére Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektora példaként említi: a szegedi gazdaságtudományi karon végzett hallgatók 90 százalékban saját szakmájukban helyezkednek el, és 6 hónapon belül minden itteni diplomás munkát talál.

– Jó befektetés a diploma? Mennyire jellemző a diplomások körében a pályaelhagyás?

– Olyan gyorsan módosulnak a munkaerőpiaci igények, hogy alapvetően megváltozott a munkahely és a diploma viszonya. A szegedi egyetem fölkészíti a hallgatóit a diplomát követő időszakban is elengedhetetlen, folyamatos önképzésre is.

– Hova jelentkezzen a továbbtanulást tervező középiskolás?

– Azok számára, akik eddig tudatosan készültek egy diplomás pályára, azt javaslom: az eredeti elképzelésük szerinti szakra jelentkezzenek még akkor is, ha ijesztő a híresztelés például az önköltségi díjról. Ugyanis menet közben is változhat a helyzet. Az SZTE és karai az új helyzetben új lehetőségeket keresnek arra, hogy az ide felvételiző tehetségeket segítsék tanulmányaikban – például ösztöndíjakkal. Mert tanulni: érdemes – a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diploma jó belépő a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon.

– Jelentkezési sorrendje fölállításakor mit preferáljon a diák: az egyetemet nézze vagy azt, hogy hol ingyenes, esetleg olcsóbb a képzés?

– Az intézmény elismertsége, a különböző listákon való szereplése alapján az általa kiadott diplomát is rangsorolja a munkaerőpiac. Így aztán aki elhatározta: a felvételi adatlapon első helyen a Szegedi Tudományegyetemet jelöli be, az a napvilágot látott keretszámok ellenére is próbáljon ragaszkodni e döntéséhez – válaszol a felvételire készülők egyik leggyakoribb kérdésére Homoki-Nagy Mária professzor. Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint érdemes alaposan megnézni az SZTE szakkínálatát, mert bőven találnak itt állami támogatottságú képzéseket azok a középiskolások is, akik bár már nem tudnak változtatni érettségi tárgyaik listáján, de korrigálnák eddigi továbbtanulási irányukat.

– Mit tegyenek azok a diákok, akik az SZTE jogtudományi és gazdaságtudományi karán tervezték a továbbtanulást, de időközben országosan is jelentősen csökkent az állami férőhelyek száma?

– Mivel még nem tudni, a kormány által megállapított állami támogatottságú keretszámot milyen elv alapján osztják el az intézmények között, feltételezhető: ha egy jó tanuló és magas pontszámot elérő diák első helyen az SZTE-t jelöli meg, azzal állami támogatottságú helyet nyerhet itt. Az pedig e két kar önköltségi díjas gólyáit érinti, hogy a szegedi egyetemen új ösztöndíjak alapításával tervezzük támogatni a tehetséges, de nehéz szociális helyzetű hallgatókat.

– Mekkora önköltségi díjat állapított meg a Szegedi Tudományegyetem 12 karán a – többek között – közel száz nappali tagozatos alapszakon?

– A minisztérium által megállapított minimális összeg alá és maximális összeg fölé a szegedi egyetem se mehetett. Minden kar igyekezett szakjai korábbi költségtérítéses díjának összegét érvényesíteni az új önköltségi díj meghatározásakor – nézi Homoki-Nagy Mária, az SZTE oktatási rektorhelyettese a minisztériumi jóváhagyásra elküldött listán szereplő számokat. Példaként említi, hogy a Szegedi Tudományegyetem 950 ezer forint a legdrágább, 125 ezer a legolcsóbb nappali alapképzés féléves önköltségi díja: a legtöbbet az orvosnak, fogorvosnak készülő medikusnak kell fizetnie, míg a legkevesebbet például a leendő tanítónak, óvónőnek. A többi egyetem díjaihoz is igazodni kellett, így ugrott föl félévi 750 ezer forintra a szegedi gyógyszerészképzésért elkért összeg. Ugyanakkor a gazdaságtudományi karon például a gazdálkodási és menedzsment szakon az eddigi költségtérítéses 180 ezer forint maradt a szemeszterenkénti önköltségi díj. Ennél 4 ezer forinttal kevesebb lesz az osztatlan képzésben jogásznak készülőtől elkért 176 ezer forint; a nemzetközi tanulmányok alapszakos 209 ezer forintot fizet. Például a bölcsészettudományi karon a pszichológusnak készülő 225 ezer, a kommunikáció és médiatudomány szakos 193 ezer, a magyar és a történelem szakirányt választó 129 ezer forintos önköltségi díjra számíthat. A természettudományi karon minden nappalis alapszak: 200 ezer, a zeneművészetin 300 ezer forint. Ez utóbbi összeget kérik az egészségtudományi és szociális képzési karon a betegápolói képzésért, de csak 180 ezret a szociális munkára felkészítő szakon. 275 ezret kell fizetni a pedagógusképző karon a művészetközvetítő szakokon, de 125 ezret a nemzetiségi szakirányos tanítóknak. A mérnök szakok önköltségi ára: a mérnöki kar gépészei és műszaki menedzserei 210 ezer, de élelmiszermérnökei 190 ezer, míg a mezőgazdasági kar vadgazdái 175 ezer forintot fizetnek önköltségi díjként egy-egy szemeszterben.

Kinek és miért érdemes diákhitelt fölvenni?

– Az új helyzetre új konstrukciójú diákhitelt kínálnak majd. E forintalapú kölcsön igénylésének mérlegelésekor figyelembe kell venni a család anyagi teherbíró képessége mellett a diák leendő munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyeit is. Fontos szempontnak tartom, hogy ezt a kölcsönt a hallgató tudatosan csak arra a célra fordítsa, olyan kiadásai fedezésére költse, ami továbbtanulási lehetőségének biztosításához elengedhetetlenül szükséges.

A felsőfokú szakképzést kinek érdemes választania?

– E téren is sokféle, gyakorlatorientált képzést kínál az SZTE. A fokozatosság elvét szem előtt tartó diáknak jelentkezéskor érdemes mérlegelnie: az új felsőoktatási törvényben is szerepel, hogy állami támogatottságú képzésben összesen 12 féléven át vehet részt a fiatal.

– E számok ismeretében miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemen továbbtanulnia egy mai középiskolásnak?

– Mert ha számolunk, hamar kiderül: egy budapesti intézménybeli esetleges állami támogatottságú hely ellenére a fővárosi árakkal és életvitellel, utazással járó költségek miatt összességében drágább a budapesti diploma még az önköltséges képzést záró szegedi oklevélnél is. Főleg, ha hozzáteszem: az SZTE kollégiumainak és férőhelyeinek száma bővül Szegeden is, itt a csodálatos Klebelesberg Könyvtár, a modern, minden igényt kielégítő József Attila Tanulmányi és Információs Központ. Arról nem is beszélve, hogy Szeged élhető diákváros, ahol az egyetemi hallgatók igényeire épít a legtöbb szolgáltató. Azt pedig nemzetközi és hazai rangsorokbeli előkelő helyezései igazolják, hogy a Szegedi Tudományegyetem minőségi képzést, és piacképes diplomát ad.

Egyharmaddal kevesebb, a tavalyi 53 ezer 450 helyett idén 33 ezer 927 ingyenes helyért indulhatnak versenybe a továbbtanulók. Ám az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatói létszám a 37 százalékos csökkentése nem egyenletes: például a gazdaságtudományi és a jogi képzési területen tervezett 250, illetve 100 hely a tavalyi teljesen betöltött létszámkeret 5,1, illetve 12,5 százalék.

finanszirozas
Forrás: http://m.blog.hu/te/tenytar/image/felsooktatas_keretszamok.PNG


A Magyar Rektori Konferencia álláspontja itt olvasható.


 

 

 

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft
 • május 22.
  09:30 - 10:30
 • május 22.
  18:00 - 19:00
  Radhika gyermekkora óta foglalkozik klasszikus indiai tánccal, hivatásos táncossá azonban csak később vált, miután informatikai diplomát szerzett és több évig programozóként dolgozott. Rájött azonban, hogy semmi sem teszi annyira teljessé az életét, mint a tánc. Azóta teljes idejét e művészeti formának szenteli, elméleti előadásokat, workshopokat tart és járja az iskolákat, hogy az új nemzedékekhez is eljusson ez az ősi műfaj. Táncelőadásai nagy sikert arattak szerte a világon, Indián kívül fellépett Amerikában és Magyarországon is. Erőssége lenyűgöző arcjátékában áll, és ahogyan a különböző karaktereket életre kelti a színpadon. Az est során egy klasszikus margamot láthatunk tőle. Belépőjegy 1000 Ft