SZTE Info
tudomany

Miért a Szegedi Tudományegyetem? – A továbbtanulásról a rektor és az oktatási rektorhelyettes

Az SZTE szerzett diploma jó belépő a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon – fogalmazott az SZTE rektora, Szabó Gábor akadémikus, amikor arra kértük: a felvételizők szempontjából mérlegelje a továbbtanulás új szabályait és a lehetőségeket!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Új ösztöndíjakkal, kedvezményekkel várják a hallgatókat – mondta az SZTE oktatási rektorhelyettese, Homoki-Nagy Mária professzor, mikor a keretszámok, az önköltségi díjak ismeretében vázolt stratégiai irányokat a családok, a diákok számára. A felvételizők dilemmáit vettük sorra.

– Miért tanuljon tovább a mai fiatal?

Mert a munkaerőpiacon a diplomával nagyobb esélyt, előnyt biztosít magának a jobb megélhetésre. Ez igaz – a diplomás pályakövetés Szegedi Tudományegyetemen gyűjtött adatai szerint – azokon a szakokon is, amelyeken most jelentősen csökkentette a kormány az állami támogatású helyek számát – válaszol a felsőoktatási törvény hatására kidolgozandó családi stratégia alapkérdésére Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektora példaként említi: a szegedi gazdaságtudományi karon végzett hallgatók 90 százalékban saját szakmájukban helyezkednek el, és 6 hónapon belül minden itteni diplomás munkát talál.

– Jó befektetés a diploma? Mennyire jellemző a diplomások körében a pályaelhagyás?

– Olyan gyorsan módosulnak a munkaerőpiaci igények, hogy alapvetően megváltozott a munkahely és a diploma viszonya. A szegedi egyetem fölkészíti a hallgatóit a diplomát követő időszakban is elengedhetetlen, folyamatos önképzésre is.

– Hova jelentkezzen a továbbtanulást tervező középiskolás?

– Azok számára, akik eddig tudatosan készültek egy diplomás pályára, azt javaslom: az eredeti elképzelésük szerinti szakra jelentkezzenek még akkor is, ha ijesztő a híresztelés például az önköltségi díjról. Ugyanis menet közben is változhat a helyzet. Az SZTE és karai az új helyzetben új lehetőségeket keresnek arra, hogy az ide felvételiző tehetségeket segítsék tanulmányaikban – például ösztöndíjakkal. Mert tanulni: érdemes – a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diploma jó belépő a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon.

– Jelentkezési sorrendje fölállításakor mit preferáljon a diák: az egyetemet nézze vagy azt, hogy hol ingyenes, esetleg olcsóbb a képzés?

– Az intézmény elismertsége, a különböző listákon való szereplése alapján az általa kiadott diplomát is rangsorolja a munkaerőpiac. Így aztán aki elhatározta: a felvételi adatlapon első helyen a Szegedi Tudományegyetemet jelöli be, az a napvilágot látott keretszámok ellenére is próbáljon ragaszkodni e döntéséhez – válaszol a felvételire készülők egyik leggyakoribb kérdésére Homoki-Nagy Mária professzor. Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint érdemes alaposan megnézni az SZTE szakkínálatát, mert bőven találnak itt állami támogatottságú képzéseket azok a középiskolások is, akik bár már nem tudnak változtatni érettségi tárgyaik listáján, de korrigálnák eddigi továbbtanulási irányukat.

– Mit tegyenek azok a diákok, akik az SZTE jogtudományi és gazdaságtudományi karán tervezték a továbbtanulást, de időközben országosan is jelentősen csökkent az állami férőhelyek száma?

– Mivel még nem tudni, a kormány által megállapított állami támogatottságú keretszámot milyen elv alapján osztják el az intézmények között, feltételezhető: ha egy jó tanuló és magas pontszámot elérő diák első helyen az SZTE-t jelöli meg, azzal állami támogatottságú helyet nyerhet itt. Az pedig e két kar önköltségi díjas gólyáit érinti, hogy a szegedi egyetemen új ösztöndíjak alapításával tervezzük támogatni a tehetséges, de nehéz szociális helyzetű hallgatókat.

– Mekkora önköltségi díjat állapított meg a Szegedi Tudományegyetem 12 karán a – többek között – közel száz nappali tagozatos alapszakon?

– A minisztérium által megállapított minimális összeg alá és maximális összeg fölé a szegedi egyetem se mehetett. Minden kar igyekezett szakjai korábbi költségtérítéses díjának összegét érvényesíteni az új önköltségi díj meghatározásakor – nézi Homoki-Nagy Mária, az SZTE oktatási rektorhelyettese a minisztériumi jóváhagyásra elküldött listán szereplő számokat. Példaként említi, hogy a Szegedi Tudományegyetem 950 ezer forint a legdrágább, 125 ezer a legolcsóbb nappali alapképzés féléves önköltségi díja: a legtöbbet az orvosnak, fogorvosnak készülő medikusnak kell fizetnie, míg a legkevesebbet például a leendő tanítónak, óvónőnek. A többi egyetem díjaihoz is igazodni kellett, így ugrott föl félévi 750 ezer forintra a szegedi gyógyszerészképzésért elkért összeg. Ugyanakkor a gazdaságtudományi karon például a gazdálkodási és menedzsment szakon az eddigi költségtérítéses 180 ezer forint maradt a szemeszterenkénti önköltségi díj. Ennél 4 ezer forinttal kevesebb lesz az osztatlan képzésben jogásznak készülőtől elkért 176 ezer forint; a nemzetközi tanulmányok alapszakos 209 ezer forintot fizet. Például a bölcsészettudományi karon a pszichológusnak készülő 225 ezer, a kommunikáció és médiatudomány szakos 193 ezer, a magyar és a történelem szakirányt választó 129 ezer forintos önköltségi díjra számíthat. A természettudományi karon minden nappalis alapszak: 200 ezer, a zeneművészetin 300 ezer forint. Ez utóbbi összeget kérik az egészségtudományi és szociális képzési karon a betegápolói képzésért, de csak 180 ezret a szociális munkára felkészítő szakon. 275 ezret kell fizetni a pedagógusképző karon a művészetközvetítő szakokon, de 125 ezret a nemzetiségi szakirányos tanítóknak. A mérnök szakok önköltségi ára: a mérnöki kar gépészei és műszaki menedzserei 210 ezer, de élelmiszermérnökei 190 ezer, míg a mezőgazdasági kar vadgazdái 175 ezer forintot fizetnek önköltségi díjként egy-egy szemeszterben.

Kinek és miért érdemes diákhitelt fölvenni?

– Az új helyzetre új konstrukciójú diákhitelt kínálnak majd. E forintalapú kölcsön igénylésének mérlegelésekor figyelembe kell venni a család anyagi teherbíró képessége mellett a diák leendő munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyeit is. Fontos szempontnak tartom, hogy ezt a kölcsönt a hallgató tudatosan csak arra a célra fordítsa, olyan kiadásai fedezésére költse, ami továbbtanulási lehetőségének biztosításához elengedhetetlenül szükséges.

A felsőfokú szakképzést kinek érdemes választania?

– E téren is sokféle, gyakorlatorientált képzést kínál az SZTE. A fokozatosság elvét szem előtt tartó diáknak jelentkezéskor érdemes mérlegelnie: az új felsőoktatási törvényben is szerepel, hogy állami támogatottságú képzésben összesen 12 féléven át vehet részt a fiatal.

– E számok ismeretében miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemen továbbtanulnia egy mai középiskolásnak?

– Mert ha számolunk, hamar kiderül: egy budapesti intézménybeli esetleges állami támogatottságú hely ellenére a fővárosi árakkal és életvitellel, utazással járó költségek miatt összességében drágább a budapesti diploma még az önköltséges képzést záró szegedi oklevélnél is. Főleg, ha hozzáteszem: az SZTE kollégiumainak és férőhelyeinek száma bővül Szegeden is, itt a csodálatos Klebelesberg Könyvtár, a modern, minden igényt kielégítő József Attila Tanulmányi és Információs Központ. Arról nem is beszélve, hogy Szeged élhető diákváros, ahol az egyetemi hallgatók igényeire épít a legtöbb szolgáltató. Azt pedig nemzetközi és hazai rangsorokbeli előkelő helyezései igazolják, hogy a Szegedi Tudományegyetem minőségi képzést, és piacképes diplomát ad.

Egyharmaddal kevesebb, a tavalyi 53 ezer 450 helyett idén 33 ezer 927 ingyenes helyért indulhatnak versenybe a továbbtanulók. Ám az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatói létszám a 37 százalékos csökkentése nem egyenletes: például a gazdaságtudományi és a jogi képzési területen tervezett 250, illetve 100 hely a tavalyi teljesen betöltött létszámkeret 5,1, illetve 12,5 százalék.

finanszirozas
Forrás: http://m.blog.hu/te/tenytar/image/felsooktatas_keretszamok.PNG


A Magyar Rektori Konferencia álláspontja itt olvasható.


 

 

 

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex