SZTE Info

Művészetterápia orosz szakemberektől az ETSZK-n

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoportjának meghívására a Moszkvai Pszichológiai és Pedagógia Intézet két oktatója látogatott Szegedre, hogy a művészetterápia munkamódszereivel ismertesse meg a kar dolgozóit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Művészetterápiának nevezik, mikor a megelőzés, fejlesztés és gyógyítás folyamatában a művészet eszközeit és formáit használják fel. E módszer az utóbbi öt évben nagyon népszerűvé vált, mert egyesíti a különböző területek szakembereit – magyarázta Vladimir Nikitin professzor, a filozófiatudományok nagydoktora, a pszichológia kandidátusa, a moszkvai Filozófiai, Antropológiai és Művészetterápiás Tanszék vezetője. A terápia lényege, hogy a művészeti alkotás létrehozásakor az ember rögzítse a saját élményeit, például a félelemmel kapcsolatban egy rajz segítségével. Ugyanis a pszichológussal, illetve a művésszel együtt már egy más képet alkot meg, egy olyat, amely feloldja a félelem átélését a konkrét helyzetben.

Művészetterápiás workshopot is tartott a két szakember. Őket Barnai Mária dékán és Bársonyné Kis Klára szakcsoportvezető invitálta a karra, hogy bemutassák az intézmény oktatóinak a művészetterápia munkamódszereit. Az ötletgazda Budai Éva volt, aki Magyarországot képviseli a Kelet-Európai Művészetterápiás Egyesületben, melynek elnöki posztját Vladimir Nikitin tölti be. A tréningeken Artem Lobanov, a pedagógiatudományok kandidátusa, grafikus tapasztalatait hasznosították, például azt, hogy miként kell egy kompozíciót létrehozni. Az a cél, hogy legyen meg a rajz kifejezőképessége. A terápia eredménye egy teljes értékű, befejezett műalkotás.

A professzor elmondta: jól sikerült tréninget tudhatnak maguk mögött, melynek témája az egészség volt a művészetterápia alkalmazásával. Az első szakaszban a rajzról beszélgettek. Így például arról, mit árul el a vonalvezetés, a satírozás, az alkotó által a rajzba belelátott jelentés – ezekből ugyanis az ember állapota, illetve a személyiségjegyei olvashatók ki. Megmutatták, miként lehet például a félelem érzését legyőzni a rajz segítségével. A tréning második része a mozgásról szólt. Azt demonstrálták, hogy a test különböző szintjein hogyan lehet diagnosztizálni és korrigálni a mozgás segítségével az ember pszichikai és fizikai állapotát. Vladimir Nikitin azt is elmondta, beszélnek a tanszéken az együttműködés lehetőségéről. Elkezdtek dolgozni egy nemzetközi kiadványon, amely a Kelet-Európai Művészetterápiás Egyesület égisze alatt fog megjelenni, és körülbelül 5-7 ország szakemberei publikálnak benne, az egészség témáját az ETSZK dolgozói írják.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00
 • augusztus 2. 08:00 - 10. 20:00
  Az Olimpia fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fő kivitelezője a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény fő szakmai szervezője a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft.