SZTE Info

Szabó Gábor, az SZTE rektora értékelte az óévet, köszöntötte az újat

„Nemzetközi színvonalon oktat és kutat, miközben a környezete gazdasági fejlesztéséért is felelősséget vállal a Szegedi Tudományegyetem. Ám ennek a minőségi felsőoktatásnak a fenntartását veszélyezteti a pénzügyi forráskivonás” – jelentette ki Szabó Gábor akadémikus, rektor 2012. január 4-én, mikor az egyetem vezető oktatói, kutatói körében értékelte a múlt évet, köszöntötte az újesztendőt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Dolgoztunk! – válaszolom röviden, mikor az elmúlt év értékelését kérik tőlem. Dolgoztunk, ami azt is jelenti, hogy a pénzügyi megszorítások, elvonások és a felsőoktatás egészét érintő nehézségek a Szegedi Tudományegyetem munkájának minőségét egyelőre még nem érintik. Még! – hangsúlyozta Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora, mikor 2012. január 4-én a szegedi egyetem vezető oktatói körében értékelte a múlt évet. – Ám fogynak a forrásaink, és nem tudni, meddig lehet elmenni ezen az úton – tette hozzá. – Mert lehet ugyan „felsőoktatásnak” nevezni azt is, amikor néhány ember néhány hallgatót valamire tanít, ám egészen más minőség, ha egy universitas nemzetközi színvonalon oktat és kutat, miközben a környezete gazdasági fejlesztéséért is felelősséget vállal. Mi ezt a minőségi felsőoktatást nyújtjuk, és talán még az idén is képesek vagyunk erre a teljesítményre. De a döntéshozóknak látniuk kell: a pénzügyi forrásmegvonásnak vannak határai. Én remélem, hogy a szegedi egyetemen a továbbiakban is meg tudjuk tartani a minőséget!

– Az előző év jó bemelegítés volt az új esztendőre – fogalmazott a rektor. Példának azt említette, hogy az elvonások ellenére sikerült nagyjából egyben tartani az SZTE oktatói, dolgozói közösségét. Ennek fenntartása az új évben szerinte csak úgy sikerülhet, ha minden eddiginél erősebb lesz az intézményen belüli együttműködés és szolidaritás. Hozzátette: még nem látszik világosan, milyen változások várnak a szegedi egyetemre. Így rektorként nem csak azt ígérte, amit Churchill 1940-41-ben, mikor a nemzetének „csak vért, gyötrelmet, könnyeket és verejtéket” ígért, és cserébe kilátásba helyezte „a győzelmet, bármi áron”. Szabó Gábor azt is jelezte: – Bizonyosan sokat kell improvizálnunk. Már csak azért is, mert sok felsőoktatási kérdés a következő hónapokban válik egyértelművé, így azokra csak fokozott együttműködéssel, egymás iránti toleranciával tudunk reagálni.

– Működésünket úgy szeretnénk alakítani, hogy kollegáinktól külső kényszer hatására ne kelljen megválnunk – ígérte a rektor. Kilátásba helyezte: – Sokat fogunk majd vitatkozni, de remélem, ezt olyan keretben leszünk képesek tartani, amely méltó az universitashoz, illetve ahhoz a normához, amely minden oktató számára mérvadó: a hallgatóink tőlünk tanulnak – a jó, de a rossz példát is.

– Az ilyen, oktatók közötti beszélgetést inspiráló találkozók is hozzájárulnak a csapatszellem, a szolidaritás erősödéséhez, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy a szegedi egyetem túljusson az előtte tornyosuló nehézségeken. Mindezek után azt kívánom – zárta újévi köszöntőjét Szabó Gábor rektor –: jövőre veletek ugyanitt, illetve azt, hogy egy esztendő múlva is elmondhassuk majd: akármi történt is körülöttünk, amit az év során cselekedtünk, az – Vörösmaty Mihály szavaival – „jó mulatság, férfi munka volt”!

 

A Tudományegyetem című tévé műsorban készült rektori interjú innen letölthető:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)


Az Európa Rádió szegedi adása számára készült rektori interjú innen letölthetőMegjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 24.
  09:30 - 17:00
 • május 24.
  09:30 - 10:30
 • május 24.
  09:30 - 16:00
  A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tisztelettel meghívja a Szegeden megrendezésre kerülő „Schultheisz 120” Emlékkonferenciára, melyet Schultheisz Emil egykori debreceni, majd szegedi professzor, hadbíró születésének 120. évfordulója tiszteletére rendezünk. A konferencián bemutatjuk a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság kiadásában és Fejes Erik gondozásában megjelent, Schultheisz Emil katonai büntetőjogi értekezéseit tartalmazó kötetet.
 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.