SZTE Info

A szénszünettel 40 millió forintot sprórolt az SZTE

Közel 40 millió forintot spórolt a Szegedi Tudományegyetem azzal, hogy úgynevezett szénszünetet tartott 2011. december 23. délutánjától 2012. január 1-jéig. Egy esetleges nyári szünet is az energiatakarékosságot szolgálná.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem közel 300 épületének többségében 10 fokon tartották a fűtést, minimális mennyiségű áramot használt, és csak a betegellátást szolgáló 60 klinikai ingatlanját működtette a 2011. december 23-án délután kezdődő és 2012. január 1-jén záruló téli szünetben. Energiaköltségei karcsúsításával is elő kívánja teremteni az intézmény az állami támogatásából idén zárolt több mint 2 milliárd forint egy részét. Az úgynevezett szénszünettel – az előzetes becslések szerint – az intézmény mintegy 30–34 millió forintot spórolt meg energiaköltségein, és további 5–6 milliót azzal, hogy nem vett igénybe olyan szolgáltatást, mint a takarítás, a szemétszállítás – tudtuk meg Majó Zoltántól. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója hozzátette: igaz, a december végi napokban egyszer sem fagyott, így az elmaradt mínuszok miatt az energiamegtakarítás is kisebb lett a lehetségesnél. Ugyanakkor az egyetem hétezer dolgozójának többsége is örömmel fogadta, hogy pihenéssel, a családja körében tölthette az év végi ünnepeket.

Az energiatakarékosságot célzó téli és nyári szünet Európa több egyetemén is hagyomány. Ha a szegedi egyetem dolgozói a diplomaosztók, a felvételik lezárultával – például július végén és augusztus elején – egységesen nyári szabadságra mennének, akkor a klímaberendezések és más műszerek kikapcsolásával ugyancsak 40-50 millió forint megtakarítást érhetne el az intézmény – Majó Zoltán számításai szerint. Az SZTE főigazgatója szorgalmazza, hogy az új tanév elején a rektori kabinet, a dékáni tanács vitassa meg és mérlegelje a más hazai egyetemen már bevált 2 hetes nyári szünet elrendelésének hatását.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00