SZTE Info

A szénszünettel 40 millió forintot sprórolt az SZTE

Közel 40 millió forintot spórolt a Szegedi Tudományegyetem azzal, hogy úgynevezett szénszünetet tartott 2011. december 23. délutánjától 2012. január 1-jéig. Egy esetleges nyári szünet is az energiatakarékosságot szolgálná.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem közel 300 épületének többségében 10 fokon tartották a fűtést, minimális mennyiségű áramot használt, és csak a betegellátást szolgáló 60 klinikai ingatlanját működtette a 2011. december 23-án délután kezdődő és 2012. január 1-jén záruló téli szünetben. Energiaköltségei karcsúsításával is elő kívánja teremteni az intézmény az állami támogatásából idén zárolt több mint 2 milliárd forint egy részét. Az úgynevezett szénszünettel – az előzetes becslések szerint – az intézmény mintegy 30–34 millió forintot spórolt meg energiaköltségein, és további 5–6 milliót azzal, hogy nem vett igénybe olyan szolgáltatást, mint a takarítás, a szemétszállítás – tudtuk meg Majó Zoltántól. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója hozzátette: igaz, a december végi napokban egyszer sem fagyott, így az elmaradt mínuszok miatt az energiamegtakarítás is kisebb lett a lehetségesnél. Ugyanakkor az egyetem hétezer dolgozójának többsége is örömmel fogadta, hogy pihenéssel, a családja körében tölthette az év végi ünnepeket.

Az energiatakarékosságot célzó téli és nyári szünet Európa több egyetemén is hagyomány. Ha a szegedi egyetem dolgozói a diplomaosztók, a felvételik lezárultával – például július végén és augusztus elején – egységesen nyári szabadságra mennének, akkor a klímaberendezések és más műszerek kikapcsolásával ugyancsak 40-50 millió forint megtakarítást érhetne el az intézmény – Majó Zoltán számításai szerint. Az SZTE főigazgatója szorgalmazza, hogy az új tanév elején a rektori kabinet, a dékáni tanács vitassa meg és mérlegelje a más hazai egyetemen már bevált 2 hetes nyári szünet elrendelésének hatását.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *