SZTE Info

Új ösztöndíjakról, kollégiumi helyekről is információt ad a február 4-i nyílt nap

A felvételi jelentkezések finisében, 2012. február 4-én (szombaton) 9-15 óra között tart nyílt napot a Szegedi Tudományegyetem. Az universitas rektori hivatalának felújított épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) – többek között – az SZTE szakjairól, új ösztöndíjakról, kollégiumi helyekről, az állami támogatottságú helyekről és az önköltséges képzésekhez kapcsolódó helyi kedvezményekről kapnak információt a diákok, a még tanácstalan fiatalok. A rendkívüli szülői értekezleten Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes ad iránytűt az egyetemi felvételi szabályainak értelmezéséhez, a jelentkezési és továbbtanulási stratégia kialakításához.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szte_nyilt_nap_plakat_a3Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezni? Az államilag támogatott helyek részbeni csökkenését vagy hiányát milyen módon kompenzálja az SZTE? Miért értékes az itteni diploma a munkaerőpiacon? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik részt vesznek a Szegedi Tudományegyetemnek a felvételi jelentkezések finisére hirdetett nyílt napján. A 2012. február 4-i, 9-15 óra közötti szegedi egyetemi továbbtanulási börze célja, hogy pontosan és hitelesen tájékoztasson a felvételi új szabályairól, segítsen eligazodni az esetenként egymásnak ellentmondó hírek özönében, informáljon a fiatalok továbbtanulását támogató helyi lehetőségekről. A Szegeden most először megrendezendő második összegyetemi nyílt napnak az SZTE központi épülete ad otthon a Dugonics tér 13. alatt, ahova a végzős és az alsóbb éves középiskolásokat, illetve a szülőket, valamint a pedagógusokat várják pontos, friss és a helyi sajátosságokat bemutató információkkal.

– Hogyan állapítják meg, hogy a jelentkezők közül ki kerül az államilag támogatott, a részben támogatott és az önköltséges kategóriába? Mekkora a részben támogatott szemeszterek szülőt terhelő térítési díja? Az ösztöndíjakhoz milyen szerződési kötelezettség társul? – sorjáznak az előzetes kérdések a nyílt napon szülői értekezletet és információs fórumot tartó Homoki-Nagy Máriához. Az SZTE oktatási rektorhelyettese előzetesen elmondta: alapképzésben tavaly 2978, idén 2495 államilag finanszírozott helyet kapott, és újdonságként részösztöndíjas képzésre összesen 1235 hallgatót vehet fel a Szegedi Tudományegyetem. Fájdalmas ugyan, hogy állami támogatást Szeged nem kapott a gazdaságtudományi és az osztatlan jogászképzés területén, valamint a bölcsészet- és a társadalomtudományi területen is drasztikusan csökkent az ilyen keretszám, ám az érintett karokon új ösztöndíjakkal, a tanulmányi kiadások mérséklésével, kollégiumi lehetőségekkel várják az önköltséges helyekre jelentkezőket. Az itteni diploma megszerzése jó befektetés – igazolja a munkaerőpiac, ahol a szegedi egyetemen végezett közgazdászok, jogászok döntő többsége 6 hónapon belül a végzettségének megfelelően helyezkedik el. Mesterszakokon a tavalyi 1246-hoz képest 1728 állami ösztöndíjassal számolhat az SZTE.

– A szegedi egyetemi szakok, az itteni 12 kar nyújtotta minőségi képzés megismertetése mellett lehetőséget kívántunk nyújtani az új felsőoktatási törvény megjelenésével járó változások ismertetésére is – indokolta Gusztosné Thékes Andrea, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatósága PR-referense, hogy miért látták szükségesnek a második nyílt nap megrendezését. – Sok a változás, ezért segítünk a felvételi jelentkezési lap kitöltésében is. A hétvégi időpont miatt az SZTE nyílt napján a szülők is részt tudnak venni. Az általános tájékozódás, az SZTE-vel valló ismerkedés az alsóbb évfolyamra járó diákoknak sem árt. Nyílt napunkat most a szegedi egyetem rektori hivatalának épületében tartjuk, így az ide látogatók bejárhatják a pompásan felújított Dugonics téri épületet is. Ugyanakkor a programból most sem marad ki a játék: meglepetéssel, ajándékokkal várjuk a diákokat, szülőket, pedagógusokat.

Az SZTE 2012. február 4-i (szombati) nyílt napjának a programja:

9-15 óra: Tájékozódás az SZTE 12 kari standjánál az átriumban;

11 órától: Szülői értekezlet keretében az új Felsőoktatási törvény kapcsán tájékoztatót tart az SZTE oktatási rektorhelyettese Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária a díszteremben;

9-15 óra: A jelentkezési lap kitöltése a rendelkezésre álló számítógépeknél (segítséget ad az SZTE) a földszinti 5. teremben.

Egész nap: UNIFACE regisztrációs lehetőség az átriumban.

A programra várják a jelentkezési lapjukat most beadó 12-13. osztályosokat és a felsőoktatásba való jelentkezést fontolgató 9-10-11. osztályosokat, továbbá a szülőket, pedagógusokat.

felveteli_qr_codeHelyszín: a Szegedi Tudományegyetem főépülete (Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Regisztráció a nyílt napra, előzetes kérdések a szülői értekezletre.

További információ:

http://www.u-szeged.hu/nyiltnap


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00
 • augusztus 2. 08:00 - 10. 20:00
  Az Olimpia fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fő kivitelezője a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény fő szakmai szervezője a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft.