SZTE Info

Új ösztöndíjakról, kollégiumi helyekről is információt ad a február 4-i nyílt nap

A felvételi jelentkezések finisében, 2012. február 4-én (szombaton) 9-15 óra között tart nyílt napot a Szegedi Tudományegyetem. Az universitas rektori hivatalának felújított épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) – többek között – az SZTE szakjairól, új ösztöndíjakról, kollégiumi helyekről, az állami támogatottságú helyekről és az önköltséges képzésekhez kapcsolódó helyi kedvezményekről kapnak információt a diákok, a még tanácstalan fiatalok. A rendkívüli szülői értekezleten Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes ad iránytűt az egyetemi felvételi szabályainak értelmezéséhez, a jelentkezési és továbbtanulási stratégia kialakításához.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szte_nyilt_nap_plakat_a3Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezni? Az államilag támogatott helyek részbeni csökkenését vagy hiányát milyen módon kompenzálja az SZTE? Miért értékes az itteni diploma a munkaerőpiacon? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik részt vesznek a Szegedi Tudományegyetemnek a felvételi jelentkezések finisére hirdetett nyílt napján. A 2012. február 4-i, 9-15 óra közötti szegedi egyetemi továbbtanulási börze célja, hogy pontosan és hitelesen tájékoztasson a felvételi új szabályairól, segítsen eligazodni az esetenként egymásnak ellentmondó hírek özönében, informáljon a fiatalok továbbtanulását támogató helyi lehetőségekről. A Szegeden most először megrendezendő második összegyetemi nyílt napnak az SZTE központi épülete ad otthon a Dugonics tér 13. alatt, ahova a végzős és az alsóbb éves középiskolásokat, illetve a szülőket, valamint a pedagógusokat várják pontos, friss és a helyi sajátosságokat bemutató információkkal.

– Hogyan állapítják meg, hogy a jelentkezők közül ki kerül az államilag támogatott, a részben támogatott és az önköltséges kategóriába? Mekkora a részben támogatott szemeszterek szülőt terhelő térítési díja? Az ösztöndíjakhoz milyen szerződési kötelezettség társul? – sorjáznak az előzetes kérdések a nyílt napon szülői értekezletet és információs fórumot tartó Homoki-Nagy Máriához. Az SZTE oktatási rektorhelyettese előzetesen elmondta: alapképzésben tavaly 2978, idén 2495 államilag finanszírozott helyet kapott, és újdonságként részösztöndíjas képzésre összesen 1235 hallgatót vehet fel a Szegedi Tudományegyetem. Fájdalmas ugyan, hogy állami támogatást Szeged nem kapott a gazdaságtudományi és az osztatlan jogászképzés területén, valamint a bölcsészet- és a társadalomtudományi területen is drasztikusan csökkent az ilyen keretszám, ám az érintett karokon új ösztöndíjakkal, a tanulmányi kiadások mérséklésével, kollégiumi lehetőségekkel várják az önköltséges helyekre jelentkezőket. Az itteni diploma megszerzése jó befektetés – igazolja a munkaerőpiac, ahol a szegedi egyetemen végezett közgazdászok, jogászok döntő többsége 6 hónapon belül a végzettségének megfelelően helyezkedik el. Mesterszakokon a tavalyi 1246-hoz képest 1728 állami ösztöndíjassal számolhat az SZTE.

– A szegedi egyetemi szakok, az itteni 12 kar nyújtotta minőségi képzés megismertetése mellett lehetőséget kívántunk nyújtani az új felsőoktatási törvény megjelenésével járó változások ismertetésére is – indokolta Gusztosné Thékes Andrea, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatósága PR-referense, hogy miért látták szükségesnek a második nyílt nap megrendezését. – Sok a változás, ezért segítünk a felvételi jelentkezési lap kitöltésében is. A hétvégi időpont miatt az SZTE nyílt napján a szülők is részt tudnak venni. Az általános tájékozódás, az SZTE-vel valló ismerkedés az alsóbb évfolyamra járó diákoknak sem árt. Nyílt napunkat most a szegedi egyetem rektori hivatalának épületében tartjuk, így az ide látogatók bejárhatják a pompásan felújított Dugonics téri épületet is. Ugyanakkor a programból most sem marad ki a játék: meglepetéssel, ajándékokkal várjuk a diákokat, szülőket, pedagógusokat.

Az SZTE 2012. február 4-i (szombati) nyílt napjának a programja:

9-15 óra: Tájékozódás az SZTE 12 kari standjánál az átriumban;

11 órától: Szülői értekezlet keretében az új Felsőoktatási törvény kapcsán tájékoztatót tart az SZTE oktatási rektorhelyettese Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária a díszteremben;

9-15 óra: A jelentkezési lap kitöltése a rendelkezésre álló számítógépeknél (segítséget ad az SZTE) a földszinti 5. teremben.

Egész nap: UNIFACE regisztrációs lehetőség az átriumban.

A programra várják a jelentkezési lapjukat most beadó 12-13. osztályosokat és a felsőoktatásba való jelentkezést fontolgató 9-10-11. osztályosokat, továbbá a szülőket, pedagógusokat.

felveteli_qr_codeHelyszín: a Szegedi Tudományegyetem főépülete (Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Regisztráció a nyílt napra, előzetes kérdések a szülői értekezletre.

További információ:

http://www.u-szeged.hu/nyiltnap


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft
 • május 22.
  09:30 - 10:30
 • május 22.
  18:00 - 19:00
  Radhika gyermekkora óta foglalkozik klasszikus indiai tánccal, hivatásos táncossá azonban csak később vált, miután informatikai diplomát szerzett és több évig programozóként dolgozott. Rájött azonban, hogy semmi sem teszi annyira teljessé az életét, mint a tánc. Azóta teljes idejét e művészeti formának szenteli, elméleti előadásokat, workshopokat tart és járja az iskolákat, hogy az új nemzedékekhez is eljusson ez az ősi műfaj. Táncelőadásai nagy sikert arattak szerte a világon, Indián kívül fellépett Amerikában és Magyarországon is. Erőssége lenyűgöző arcjátékában áll, és ahogyan a különböző karaktereket életre kelti a színpadon. Az est során egy klasszikus margamot láthatunk tőle. Belépőjegy 1000 Ft