klinika_tomb_kiemelt

Épül az új klinikai tömb: már állnak a falak

A szegedi egyetemhez tartozó új magkórház és az SBO májusi alapkő letételi ünnepsége után nagy lendülettel dolgoznak az építők: júliusban már állnak a falak. Az új klinikai tömb bokrétaünnepét idén októberre tervezik.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magasföldszinti falak állnak, zsaluznak és betonoznak az építők július közepén. Már látszik a klinikai épület 2 végéhez ragasztandó blokk hossza és szélessége. A kórházi szárny olyan magas lesz, mint a Jancsó, vagyis az orvostanhallgatók kollégiuma. Pillanatfölvételt adott július 13-án a Szegedi Tudományegyetem új 265 ágyas klinikai tömbje építéséről, a 410 ágyas régi épület korszerűsítéséről, vagyis a magkórház születéséről, továbbá a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) beruházásról Tapasztó Sándor projektmenedzser és Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató.

– A 265 ágyas klinikai tömb magasföldszintje fölött 5 emelet lesz, a tetőterét is beépítjük. A magasföldszint falait zsaluzzák, betonozzák. Ez az épület várhatóan ősz végére lesz szerkezetkész – magyarázta Tapasztó Sándor. A projektmenedzsertől megtudtuk: az új tömb déli irányból csatlakozik majd a ’80-as évek 410 ágyas épületéhez. Ez utóbbit modernizálják: az intenzív osztályt tegnap vette birtokba a beruházó, a következő lépés a központi sterilizáló bővítése lesz. A felújítás eredményeként központi műtőblokkot alakítanak ki a jelenlegi 6 műtőből és az épülő szárny 8 új műtőjéből. a magkórház berendezéseinek, műszereinek beszerzése elkezdődött. Például a panelműtő terveit mostanában véglegesítik, hamarosan kezdődhet a gyártás. A most épülő és a már meglévő épülettömb összekapcsolásával születő magkórház berendezéseinek, műszereinek beszerzése elkezdődött. Például a panelműtő terveit a Mediszer Kft. mostanában véglegesítik, hamarosan kezdődhet a gyártás.

Az építkezés idején sem szünetel a betegellátás. Az építkezéssel járó zavaró hatások minimalizálására törekszenek – hangsúlyozta a projektmenedzser.

– Az évtized egyetemi beruházása az új 265 ágyas klinika építése: ez az SZTE 37 milliárd forint értékű uniós programjának legnagyobb „tortaszelete” – jelentette ki Majó Zoltán. Az uniós TIOP-program eredményeként több mint 11 milliárd forint jut magkórházra. Elárulta: a beruházás első 10 százalékának a teljesítése után a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselői a múlt héten jóváhagyták az első részszámlát és az ahhoz kötődő dokumentációt. A szerkezetkész állapot elérését, a bokrétaünnepet október végére tervezik. – A klinikaépület északi oldalán elkezdett SBO építése másik pályázati forrásból származik: 676 millió forint. De az egyetem megpróbálja összehangolni a két beruházást – fogalmazott az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója. A magkórház és az SBO együttes, „integrált” átadása 2013 év végére várható.

A kórházi tömböt a Ferroép Zrt. és az Aktív Kft. konzorciuma, az SBO-t a Hunép-Magyar Építők-Strabag-MML konzorcium építi.

SZTEpress

A sajtóközlemény itt megtekinthető:

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés