Bezár

Hírarchívum

Európa-jogi diploma, franciául

Európa-jogi diploma, franciául

2012. július 13.
2 perc

A hatodik, egyben utolsó évfolyam vehette át francia nyelvű Európa-jogi Master 1 diplomáját a Szegedi Tudományegyetem. A Lyon III. Egyetemmel lezárulóban van, míg a Lille-i Egyetemmel indul a szegedi universitas együttműködése.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

DSC_02742005-ben a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán két éves mesterképzés (MA) indult az Európa-tanulmányok Központon belül a franciaországi Université Jean Moulin Lyon 3 egyetemmel együttműködésben A négy féléves francia nyelvű Európa-jogi Mesterképzés (Master 1 és Master 2) célja, hogy a szegedi egyetemi, és más országokból érkező hallgatók számára idehaza biztosítsa az SZTE ÁJTK egy európai viszonylatban is kompatibilis, idegen nyelvű Európa-jogi diploma megszerzését. Immár a hatodik évfolyam szerzett Master 1, francia nyelvű, Európa-jogi diplomát – tudtuk meg Kruzslicz Pétertől. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar francia nyelvű Európa-jogi Mesterképzés igazgatója elmondta: a Mesterképzést azon joghallgatóknak és végzett jogászoknak ajánlották, akik érdeklődnek az európai integráció jogi vonatkozásai iránt, illetve akik mindennapi munkájukban már tapasztalták, mennyire szükséges a szakterületükre vonatkozó európai jogi normák ismerete.

Az államilag elismert francia diplomával könnyen elhelyezkedtek volt, többnyire magyar jogi diplomát is megszerző hallgatóink: például minisztériumban, uniós intézményben találtak munkát – osztotta meg velünk tapasztalatait Kruzslicz Péter.

A diplomaosztó ünnepségen Hajdú József, az SZTE ÁJTK dékánhelyettese, a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéket vezető egyetemi tanár hangsúlyozta a nemzetközi kapcsolatok jelentőségét. Elmondta: a nemzetközi csereprogramokba bekapcsolódó hallgatók az akkor kialakuló szakmai kapcsolatokat későbbi munkájukban is kamatoztathatják.

A franciaországi felsőoktatás szabályainak megfelelően a frankofón tanulmányi követelményeket teljesítő szegedi hallgatók közül 2005 óta körülbelül 50 M 1, és 20 M 2 diplomát adtak ki. E képzési forma kifutóban van a szegedi egyetemen: idén az M 1 szintig eljutó hallgatók számára utoljára tartottak diplomaosztó ünnepséget.

Új francia képzési forma indul az új tanévben: a nemzetközi tanulmányok mesterszak Európa tanulmányok szakirány oktatásában az SZTE partnere: az Université de Lille.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek