Bezár

Hírarchívum

Július 10-ig módosítható a felvételi jelentkezési sorrend - „A továbbtanulás beruházás, nem pedig ráfordítás”

Július 10-ig módosítható a felvételi jelentkezési sorrend - „A továbbtanulás beruházás, nem pedig ráfordítás”

2012. július 05.
3 perc

Módosítható a felvételi jelentkezési sorrend július 10-éig. Érdemes összevetni az év végi bizonyítvány és az érettségi eredményét az első helyes jelentkezések trendjével. Tippeket kértünk a szegedi egyetem két dékánjától.

Dél-Alföld

Munkatársunktól

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Preferenciáikon változtatnak a diákok, ha vizsgaeredményeik alapján átgondolják a helyzetüket. Például egyes szakjaink mesterképzéses felvételijén több mint kétszer annyian jelentek meg, mint ahányan ezt első helyes jelentkezőként jelezték – osztja meg velünk friss tapasztalatát Vilmányi Márton. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja úgy véli: a továbbtanulás beruházás, nem pedig ráfordítás. A legkeresettebb szakmák – a műszaki jellegű első helyezett után – gazdasági jellegű diplomát igényelnek. Az SZTE képzését jellemző magas minőségnek, a munkaerőpiac pozitív visszajelzéseinek köszönhető, hogy változatlanul népszerű a szegedi egyetem. Ezért a dékán arra számít, az alapképzésre jelentkezők egy része is megváltoztatja eredeti jelentkezési sorrendjét – Szegedre törekedve. Ezért az SZTE GTK az első évfolyamon a tavalyi 270-es felvételi keretét idén kapacitása határáig bővíti.

– Csalinak sincs állami finanszírozottságú hely, mégis őrzi vezető szerepét vidék-Magyarországon a jogász- és a gazdasági képzésben is a Szegedi Tudományegyetem. Első helyen az SZTE Állam és Jogtudományi Karát jelölte meg közel 170 diák. Így a 100 államilag támogatott helyen osztozó ELTE és Pázmány Péter Katolikus Egyetem után az SZTE Állam és Jogtudományi Kara következik a rangsorban az első helyes jelentkezések alapján. Minket körülbelül 130 pályázóval a PTE követ – nézi a statisztikát Szabó Imre, a szegedi jogi kari dékánja.

A felvételi esélyekről sokat elárul, hogy az 50-50 állami ösztöndíjas helyet kínáló két fővárosi intézményt körülbelül 800, illetve 200 diák jelölte meg első helyen. Ugyanakkor az SZTE jogász szakjára – nappali tagozatra – a tavalyi 200 helyett 250 gólya fölvételére készül Szabó Imre. A dékán szerint ez a létszámbővítés megkönnyíti azoknak a családoknak a helyzetét, amelyek a diploma érdekében anyagi áldozatokat is hoznak. Vilmányi Márton szerint Szeged diákváros jellege, az itteni és a fővárosi szolgáltatások közötti árkülönbözet is növeli az SZTE vonzerejét.

40-40 elsőéves számíthat költségtérítéses könnyítésre az SZTE ÁJTK, illetve a GTK gólyái közül. Mindkét kar saját költségvetéséből és céges, szponzori támogatásból teremti elő az ehhez szükséges anyagi fedezetet. Az elsőéves jogászok közül a felvételi rangsor élén álló 20 fiatal számíthat ilyen „ingyenes” egyetemi belépőre, míg a GTK-n e 20 ösztöndíjas lehetőségre a legjobbaknak pályázniuk kell. A 20-20 leginkább rászoruló, de jó eredménnyel felvételiző diákot is segítik: a döntést az ÁJTK vezetése a hallgatói önkormányzattal együtt hozza és szemeszterenként felülbírálja, a GTK az ösztöndíjat nyújtó vállalatok szempontjait is figyelembe veszi.

 

Részből egész

– A részfinanszírozású helyek be nem töltött részét minősítették át állami ösztöndíjjá. Ezek maradtak a természettudományi, műszaki, agrár képzési területeken. A ponthatár meghúzásakor derül ki, ezekből az ösztöndíjakból hány jut a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezőknek – tudtuk meg Szabó Gábor rektortól.

 

Reményfutam a pótfelvételi. – Minden szakunkon tartalékolunk helyeket a pótfelvételizőknek – ad reményt a továbbtanulásra Szabó Imre. Az SZTE ÁJTK dékánja és Vilmányi Márton GTK-dékán tapasztalata az, hogy a pótfelvételi esélyt ad azoknak a fiataloknak, akik néhány ponttal csúsztak le az óhajtott továbbtanulási lehetőségről, vagy azért maradtak ki az első körből, mert adminisztratív lehetőségekkel rosszul kalkuláltak.

(A cikk megjelent a Délmagyarország, Délvilág Universitas mellékletében 2012. június 30-án.)

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek