SZTE Info

GTK_osztondij_kiemelt

Közgazdászhallgatókat támogat a Scriptum és a Tisza Volán Zrt. is

Ösztöndíjat alapított a Scriptum Informatika Zrt. két gazdaságtudományi karos hallgató támogatására. A Tisza Volán Zrt. is ösztöndíjat alapított a GTK-n: egy tehetséges, nehéz anyagi körülmények között élő közgazdászhallgatónak ad ösztöndíjat hét féléven keresztül. A szerződéseket július 17-én írták alá az SZTE GTK dísztermében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az állami finanszírozású helyek nagyfokú csökkenése miatt az intézmény több partnerét kereste fel a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, hogy segítse az önköltséges képzésen tanuló GTK-s hallgatókat, akik készségesnek is mutatkoztak erre – mondta Vilmányi Márton, a kar dékánja a www.u-szeged.hu portálnak. Megkezdődött a szerződések aláírása, július 11-én a PROVICE Üzleti és Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft., július 17-én a Scriptum Informatika Zrt. is ösztöndíjat alapított.

Összesen negyven ösztöndíjjal várja majd szeptembertől az új, nappali alapképzéses hallgatókat a GTK. A dékán azt is közölte, szeretnék az ösztöndíjakat a leggyorsabban, de az eredeti céloknak megfelelve elbírálni. A hallgatók a felvételi értesítővel együtt tájékoztatást kapnak a pályázható támogatási lehetőségekről. Mivel az egyetem szociális támogatásokkal is segíti a diákokat, a kar saját alapítású ösztöndíjait a felvételi pontszám, a tanulmányi eredmények alapján osztja majd. A vállalatok által alapított ösztöndíjaknál a cégek által megalkotott feltételrendszernek kell a hallgatónak megfelelnie, és egy személyes elbeszélgetésre is sor kerül. Vilmányi Mártontól megtudtuk, a költségtérítés összegével megegyező ösztöndíjakat kértek a partnerektől. A dékán reméli, már a következő tavaszi szemesztertől a jelenlegi negyven ösztöndíj tovább emelkedhet.

Vas Zoltán, a Scriptum Zrt. elnöke elárulta: hármas indíttatásból döntöttek az ösztöndíjak alapítása mellett. Egyrészt az állami helyek csökkenése, másrészt szegedi származása is erre indította. – A harmadik ok pedig az volt, hogy van két közgazdász lányom, akik annak idején még állami támogatással végeztek – fogalmazott a cég elnöke. A Scriptum Zrt. két hallgatót támogat, fejenként és szemeszterenként 180 ezer forinttal, hét szemeszteren át, de ha az infláció változást hoz, annak megfelelően módosítják az összeget. Az 1990-ben alakult informatikai cég leginkább GIB-szótárprogramjai révén vált ismertté, ma már nagy informatikai projektekkel banki, telekommunikációs környezetben dolgoznak.

*

A Tisza Volán Zrt. egy ösztöndíjat alapított, az erről szóló szerződést ünnepélyes keretek között írták alá július 17-én a GTK dísztermében.

Vilmányi Márton dékán felidézte: kar és a Tisza Volán Zrt. együttműködése hosszú múltra tekint vissza. Szeri István, a társaság elnök-vezérigazgatója már a szegedi közgazdászképzés, majd az önálló fakultás megszületésénél is bábáskodott, azóta pedig folyamatosan segíti a GTK munkáját szakmai tanácsokkal, és gyakorlati helyekkel. Az itt végzettek közül évről évre sokan kerülnek a Volánhoz. – Ki kell emelnem, hogy a Tisza Volán Zrt., illetve Szeri István maguknak a vállalati ösztöndíjaknak a létrejöttében is rengeteget segített, egyrészt értékes észrevételeivel, másrészt azzal, hogy sok cég figyelmét felhívta erre a lehetőségre. Ez az ösztöndíj új fejezetet nyit az SZTE, a GTK és a Tisza Volán Zrt. együttműködésében, amiért nagyon hálásak vagyunk. Példamutatónak tartom azt az elkötelezettséget, hogy a közlekedési társaság igen tudatosan építi saját környezetét: az egyetemet és a várost a művészet, a kultúra, a sport és a felsőoktatás támogatásán keresztül – mondta a kar vezetője.

Szeri István hozzátette: méltánytalannak tartja, hogy az SZTE GTK nem kapott államilag támogatott alapképzési helyet, ezért is határozták el, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a kar mellé állnak. – A támogatáson túl számukra az is fontos, hogy a fiatal diplomások egy részét vállalatunkhoz csábítsuk, hiszen nekünk a közlekedésmérnökök mellett elsősorban közgazdászokra van szükségünk. Jelenleg 17 olyan munkatársat foglalkoztatunk, aki az SZTE GTK-n szerezte oklevelét, s többen levelezőn is tanulnak. Nagyon elégedettek vagyunk az alma materrel, az itteni képzés színvonalával, illetve azzal, ahogy ezen a karon a fiatalok szocializálódnak. Ezért is biztosítunk minél több gyakorlati helyet a szegedi közgazdászhallgatóknak, illetve alapítottunk most ösztöndíjat – fogalmazott a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.