SZTE Info

GTK_osztondij_kiemelt

Közgazdászhallgatókat támogat a Scriptum és a Tisza Volán Zrt. is

Ösztöndíjat alapított a Scriptum Informatika Zrt. két gazdaságtudományi karos hallgató támogatására. A Tisza Volán Zrt. is ösztöndíjat alapított a GTK-n: egy tehetséges, nehéz anyagi körülmények között élő közgazdászhallgatónak ad ösztöndíjat hét féléven keresztül. A szerződéseket július 17-én írták alá az SZTE GTK dísztermében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az állami finanszírozású helyek nagyfokú csökkenése miatt az intézmény több partnerét kereste fel a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, hogy segítse az önköltséges képzésen tanuló GTK-s hallgatókat, akik készségesnek is mutatkoztak erre – mondta Vilmányi Márton, a kar dékánja a www.u-szeged.hu portálnak. Megkezdődött a szerződések aláírása, július 11-én a PROVICE Üzleti és Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft., július 17-én a Scriptum Informatika Zrt. is ösztöndíjat alapított.

Összesen negyven ösztöndíjjal várja majd szeptembertől az új, nappali alapképzéses hallgatókat a GTK. A dékán azt is közölte, szeretnék az ösztöndíjakat a leggyorsabban, de az eredeti céloknak megfelelve elbírálni. A hallgatók a felvételi értesítővel együtt tájékoztatást kapnak a pályázható támogatási lehetőségekről. Mivel az egyetem szociális támogatásokkal is segíti a diákokat, a kar saját alapítású ösztöndíjait a felvételi pontszám, a tanulmányi eredmények alapján osztja majd. A vállalatok által alapított ösztöndíjaknál a cégek által megalkotott feltételrendszernek kell a hallgatónak megfelelnie, és egy személyes elbeszélgetésre is sor kerül. Vilmányi Mártontól megtudtuk, a költségtérítés összegével megegyező ösztöndíjakat kértek a partnerektől. A dékán reméli, már a következő tavaszi szemesztertől a jelenlegi negyven ösztöndíj tovább emelkedhet.

Vas Zoltán, a Scriptum Zrt. elnöke elárulta: hármas indíttatásból döntöttek az ösztöndíjak alapítása mellett. Egyrészt az állami helyek csökkenése, másrészt szegedi származása is erre indította. – A harmadik ok pedig az volt, hogy van két közgazdász lányom, akik annak idején még állami támogatással végeztek – fogalmazott a cég elnöke. A Scriptum Zrt. két hallgatót támogat, fejenként és szemeszterenként 180 ezer forinttal, hét szemeszteren át, de ha az infláció változást hoz, annak megfelelően módosítják az összeget. Az 1990-ben alakult informatikai cég leginkább GIB-szótárprogramjai révén vált ismertté, ma már nagy informatikai projektekkel banki, telekommunikációs környezetben dolgoznak.

*

A Tisza Volán Zrt. egy ösztöndíjat alapított, az erről szóló szerződést ünnepélyes keretek között írták alá július 17-én a GTK dísztermében.

Vilmányi Márton dékán felidézte: kar és a Tisza Volán Zrt. együttműködése hosszú múltra tekint vissza. Szeri István, a társaság elnök-vezérigazgatója már a szegedi közgazdászképzés, majd az önálló fakultás megszületésénél is bábáskodott, azóta pedig folyamatosan segíti a GTK munkáját szakmai tanácsokkal, és gyakorlati helyekkel. Az itt végzettek közül évről évre sokan kerülnek a Volánhoz. – Ki kell emelnem, hogy a Tisza Volán Zrt., illetve Szeri István maguknak a vállalati ösztöndíjaknak a létrejöttében is rengeteget segített, egyrészt értékes észrevételeivel, másrészt azzal, hogy sok cég figyelmét felhívta erre a lehetőségre. Ez az ösztöndíj új fejezetet nyit az SZTE, a GTK és a Tisza Volán Zrt. együttműködésében, amiért nagyon hálásak vagyunk. Példamutatónak tartom azt az elkötelezettséget, hogy a közlekedési társaság igen tudatosan építi saját környezetét: az egyetemet és a várost a művészet, a kultúra, a sport és a felsőoktatás támogatásán keresztül – mondta a kar vezetője.

Szeri István hozzátette: méltánytalannak tartja, hogy az SZTE GTK nem kapott államilag támogatott alapképzési helyet, ezért is határozták el, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a kar mellé állnak. – A támogatáson túl számukra az is fontos, hogy a fiatal diplomások egy részét vállalatunkhoz csábítsuk, hiszen nekünk a közlekedésmérnökök mellett elsősorban közgazdászokra van szükségünk. Jelenleg 17 olyan munkatársat foglalkoztatunk, aki az SZTE GTK-n szerezte oklevelét, s többen levelezőn is tanulnak. Nagyon elégedettek vagyunk az alma materrel, az itteni képzés színvonalával, illetve azzal, ahogy ezen a karon a fiatalok szocializálódnak. Ezért is biztosítunk minél több gyakorlati helyet a szegedi közgazdászhallgatóknak, illetve alapítottunk most ösztöndíjat – fogalmazott a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.