Bezár

Hírarchívum

Közös, élő konzíliumot tarthatnak a szegedi és temesvári orvosok

Közös, élő konzíliumot tarthatnak a szegedi és temesvári orvosok

2012. július 11.
2 perc

Az SZTE I. számú Belgyógyászati Klinika és a temesvári Babes-egyetem Gasztroenterológiai Klinika sikeres uniós pályázata révén olyan videokonferencia-rendszert épít ki, mely nemcsak a betegellátásban, hanem az oktatásban is forradalmi változásokat hozhat magával.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2HURO-TELEMED programban partner a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztroenterológiai Klinikája. A 2012. március 1. és 2013. február 28. között megvalósuló, 188 ezer 380 euró összköltségvetésű fejlesztésről július 11-én tájékoztatott a projektvezető, Wittmann Tibor professzor, az I. belklinika igazgatója. – A források 50-50 százaléka esik a szegedi és a temesvári klinikára. Az uniós támogatottság mértéke 85 százalék (160 ezer 123 eurót tesz ki), a magyar oldalon a 15 százaléknyi önerőt az állam vállalta magára, amiért az egyetem és a klinika is nagyon hálás. A teljes büdzséből összesen 140 ezer 50 euró fordítható műszerek beszerzésére, fejlesztésére, a két fél közötti videokonferencia-rendszer kiépítésére – mondta el.

Az egyéves projekt a betegellátásban és az oktatásban egyaránt jelentős eredményeket ígér a határ innenső, illetve túlsó oldalán is. A kiépített TV-láncon keresztül megvalósulhat a szegedi és temesvári orvosok élő konzíliuma, a betegek közös vizsgálata, a dokumentációjuk áttekintése, a két fél szakemberei konzultálhatnak, majd felállíthatják a diagnózist, s javaslatot tehetnek a kezelésre. Wittmann Tibor szerint a gyomor, a vastagbél és a máj bizonyos nehezen diagnosztizálható betegségeinél hatalmas segítséget nyújthat ez a telekommunikációs együttműködés. 1

A rendszer telepítését követően a program időszakában előreláthatóan 8 tervezett és 12 ad hoc telekonferencia megszervezésére nyílik lehetőség. Ezeket oktatási céllal rögzítik is, így a kooperáció a graduális orvosképzést, illetve a posztgraduális továbbképzést elősegítheti a két egyetemi központban. A videokonferencia-rendszer ugyanakkor biztosítja a más, vezető intézményekkel történő élő kapcsolatfelvételt, konzultációt is.

– Az általános orvos szakon egyre hangsúlyosabbá válik a gyakorlati képzés, melynek reformja jelenleg is zajlik. A projektünk eredményei természetesen beépülnek az oktatásba. A rögzített anyagokat kiscsoportos képzésben tervezzük elemezni, felhasználni. A posztgraduális továbbképzés problémája, hogy sokszor limitáltak az oktatási lehetőségek, itt is nagyszerű pluszlehetőségeket nyit meg egy-egy élő, nagytermi esetbemutatás, mely életszagú tapasztalatokkal gazdagítja a fiatalokat – emelte ki a szegedi professzor.

Temesvári részről Ioan Sporea, az ottani klinika igazgatója és vezető munkatársa, Roxana Sirli vett részt a tájékoztatón. Sporea professzor hangsúlyozta: amellett, hogy az új rendszer révén fizetés nélkül történhet meg a szomszédos ország betegeinek vizsgálata és gyógyítása, a romániai graduális és posztgraduális hallgatók tudásanyaga is jelentősen szélesedhet. Ismereteiket ráadásul anélkül bővíthetik, hogy el kellene vándorolniuk Temesvárról.

 SZTEPress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek