Bezár

Hírarchívum

Második-harmadik helyen az SZTE TTIK

Második-harmadik helyen az SZTE TTIK

2012. július 25.
2 perc

Csökkent az összlétszám, de a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők több mint 72 százaléka gólya lett – tavaly 69 százalék. A Szegedi Tudományegyetemre pályázók közül idén és tavaly is 42 – az első helyes jelentkezők 80 – százaléka jutott be a Tisza-parti universitas képzéseire. Elkészültek az első összehasonlító statisztikák: az SZTE karai közül a TTIK szerepel a legtöbbet.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felvett első évesek mintegy 64 százaléka részesül majd állami ösztöndíjban, a többiek önköltséges formában folytathatják felsőfokú tanulmányaikat. Az SZTE-arány: a gólyák 71 százaléka állami ösztöndíjas, 29 százaléka önköltségi díjat fizet.

Változott a szakok népszerűségi listája: 2012-ben a gépészmérnöki, a turizmus-vendéglátás, a mérnökinformatikus a legnépszerűbb. Az államilag támogatott helyre bekerülteket nézve változik a toplista: az éllovas gépészmérnök mögött a második helyen a mérnök informatikus, a harmadikon pedig a villamosmérnöki alapszakot találjuk – írja a felvi.hu. A honlap elemzője szerint mesterképzésben idén is a tanári mesterszakra került be a legtöbb leendő nappalis. A második helyen a pszichológia, míg a harmadikon a kommunikáció és médiatudomány mesterszak található.

A felvettek intézményenkénti rangsorában előkelő helyen szerepel a szegedi egyetem. A felvi.hu úgy tudja, hogy például a karok közül az ELTE Bölcsészettudományi Kara vette fel a legtöbb (1545) alapszakos nappali munkarendű hallgatót, míg bronzérmes az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar 1307 felvett hallgatóval. Csak az államilag támogatott képzéseket tekintve némileg változik a toplista élmezőnye: ezüstérmes az SZTE TTIK az 1267 felvett hallgatóval.

Mesterszakok, nappali munkarendű képzésekre felvett hallgatók száma alapján a mezőnyt – az ELTE mellett – vidék-magyarország egyetemei közül a Szegedi Tudományegyetem uralja – mutatja a felvi-hu. Pontosabban a listán az SZTE Bölcsészettudományi Kara ötödik 313, míg az SZTE TTIK a hetedik 254 „mester-jelölttel”.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek