Bezár

Hírarchívum

Nemzetközi csapat a Bajazzókon

Nemzetközi csapat a Bajazzókon

2012. július 25.
3 perc

„A Bajazzók a szenvedélyről szól” – vallja Boris Grappe, a Silviót alakító fiatal, francia énekes. Kerényi Miklós Gábor, azaz Kero rendezésében pénteken és szombaton láthatja a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége az egyfelvonásos operát a Parasztbecsülettel együtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sok a közös jellemzője a Parasztbecsületnek és a Bajazzóknak: mindkét opera olyan erőteljes, őrült érzelmekről szól, mint a szenvedély vagy a féltékenység, így „szélsőséges ősi igazságokra kérdez rá” – jegyezte meg Kerényi Miklós Gábor. Kero a Szegedi Szabadtéri Játékokon először állítja színpadra a két egyfelvonásost, amelyek hasonlóságuk miatt egy est programjában szerepelnek. Július 27-én és 28-án ugyanabban a díszletben, ám más szereplőgárdával tekinthetők meg a produkciók.

A Bajazzók című opera közönségtalálkozóján nemzetközi csapat ült szemben a nézőkkel a Reök-palotában: a litván szoprán Asmik Grigorian, a kazasztáni tenor, Avgust Amonov és a fiatal francia bariton, Boris Grappe mellett a produkció hazai főszereplői szintén helyet foglaltak a rendező mellett. Kero elárulta az érdeklődőknek, hogy Kesselyák Gergellyel, a szabadtéri művészeti vezetőjével és az operát vezénylő karmesterrel nemzetközi szereplőgárda válogatására törekedtek. Ezért heteket töltöttek az internet előtt, hogy olyan énekeseket találjanak, akik „őrülettel lobbannak a közös áramlásban”. Úgy tűnik, sikerrel jártak, hiszen a Neddát megformáló Grigorian is megerősítette: - Energia árad belőlünk, amit a rendező befolyásol a sajátjával… nagyon pozitívnak érzem, ami Szegeden ér engem – mondta a szoprán a közös munkáról.

A Bajazzók így eredeti nyelven kerül színpadra, ám már prológusában meglepetéssel készülnek a csillagtetős teátrum közönségének. Tonio, a bajkeverő komédiás szerepében Szegedi Csaba debütál a szabadtérin, aki Kero saját fordítású szövegrészletével kezdi az előadást. – Okosan szeretem felépíteni a szerepeimet, Tonio benne van a magyar gigámban – vallja a nemrég diplomázott énekes, aki eredetileg papnak készült.

Kerényi Miklós Máténak is ez az első megjelenése a műfajban és a darabban. – Sok operát néztem, kiskoromat ebben a közegben töltöttem, de ez most énekesként erős menet – magyarázza az intrikust, azaz Beppét alakító színész. – Kihívás, hogy kipróbáljam magam az operett és a musical után.

Bár a közönségtalálkozón vita alakult ki a főszereplő kilétéről, hiszen Kero szerint a történet a hódítani próbáló Tóniójé, miközben a konfliktus a féltékeny Cannio (Amonov) és csalfa felesége, Nedda miatt robban ki. Abban azonban mindenki egyetértett a rendezővel: - Az igazi remekművek sok ismeretlent és viszonyt hordoznak magukban, amit sokféleképpen lehet értelmezni. Ez mindig a lelkületünktől függ, nincs általános igazság – hangzott el az operával kapcsolatban.

A Parasztbecsület, illetve a Bajazzók című egyfelvonásos operákat a Szegedi Szabadtéri Játékok július 27-én és 28-án tűzi műsorára, szükség esetén esőnapot 29-én tartanak.

 

Kiss Tímea

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek