SZTE Info

pop_kiemelt

A Pont Ott Parti a JATE-klubba költözött

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetéséről, a Szegeden idén először megrendezett Pont Ott Partiról folyamatosan tudósít a www.u-szeged.hu. A POP kezdetét elmosta az eső, de a ponthatárok kihirdetését már együtt nézhetik a fiatalok – a JATE Klubban.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

20 óra 30 perc: Egymás kezét szorongatták a barátnők, vállon veregették egymást a srácok – több százan szorongtak a JATE Klub büfés pultjánál a felvételi ponthatárok kihirdetését figyelve. Lipcsei Dalma Tiszaföldvárról érkezett a szegedi POP-ra: megtudta, az SZTE anglisztika szakjára sikerült bejutnia a magával hozott 400 pontjával.

Többen fölkiáltottak az SZTE Mérnöki Kari küszöbszámai láttán. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar szakjainak eredményhirdetésére is sokan vártak: hangosan olvasta az egyik lány a másiknak, hogy biológiából „államira” 258, „önköltségesre” 270 pont a belépő, míg fizikán 254 és 240 a vonal.

– A műszaki képzés iránt nőtt a fiatalok érdeklődése – állapította meg tévénézőknek a POP örömünnepén nyilatkozó Szabó Gábor. A rektor nyugtázta, hogy a Szegedi Tudományegyetem iránti érdeklődés nem csökkent jelentősen, és három karon is indul olyan képzés, amelyre nem kapott állami ösztöndíjas helyet az SZTE. Változatlanul magas pontszámokkal lehet bejutni például az orvosi szakokra, vagy a pszichológia képzésre. – Nem a legmagasabb és legalacsonyabb, hanem az átlagpontszám „beszédes”: ennek alapján látható, hogy tehetséges diákok érkeztek a Szegedi Tudományegyetemen. A rektor kiemelte: a most sikertelenül felvételizők számára új esélyt jelent a pótfelvételi, mert idén szinte minden szakon hirdet új önköltséges helyeket az SZTE.

A szegedi vonalhúzás utáni új helyzetben a gólyák ünneplésével, koncerttel és hat-hétszáz fiatal számára az első egyetemi buli élményével jutott csúcspontjához az első szegedi Pont Ott Parti.

A felvételi pontszámokról további információ: http://www.felvi.hu/felveteli


20 óra 15 perc: Örömében tapsolt Gyulai Anita, mikor meglátta, hogy az SZTE bölcsész karán szlavisztika szakon 394-nél húzták meg a határt. – Budapesten jártam középiskolába, 398 pontot gyűjtöttem, örülök, hogy bejutottam a szegedi egyetemre! – próbálta túlharsogni a JATE Klubban összegyűlt sokaság zsongását a tolmácsnak készülő lány. Elmondta: nem csupán a családi hagyományok és kötődések miatt választotta a szegedi egyetemet. Úgy véli: Szeged szép, nyugodt, élhető város, az itteni universitas pedig szerinte a legjobb a hazai egyetemek között.

– A tanárképzést nem segíti az új felvételi rendszer, mert nem jelentkezik kellő felkészültségű és számú diák pedagógusnak. De ez nemcsak az SZTE fájdalma, az egész hazai felsőoktatás problémája, ami a közoktatás jövőbeni minőségét is befolyásolja – jelentette ki a vonalhúzásos POP-on Pál József. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese az úgynevezett kis nyelvek háttérbe szorulására is fölhívta a figyelmet, mert szerinte a kultúra egésze sérül azzal, hogy az idegennyelv oktatásban az angol „mindent visz” a dominanciájával.


20 óra 05 perc: Taps, ováció kísérte a szegedi POP-on sorjázó ponthatárokat. A Szegedi Tudományegyetem szakjaival indult a vonalhúzás utáni pontok ismertetése. A csak önköltséges képzési formában induló jogász szakon most 240 pont jelenti a belépőt – mondta meglepetten az egyik diák a másiknak. Az általános orvosi szak állami finanszírozású helyére minimum 421, míg az önköltségi díjas képzésére 403 pont szükséges. A magyar szakon az állami ösztöndíjas helyre pályázónak 390, míg az önköltségesnek 240 a ponthatár. A fogorvosnak készülőknek minkét finanszírozási formában legalább 425 pontot kellett elérnie. – A magas pontszám is jelzi a szegedi fogorvosképzés magas minőségét, rangját! – jelentette ki Nagy Katalin. Az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja a diákokkal együtt tapsolt a képernyőt nézve.


19 óra 57 perc: A felvételi ponthatár kihirdetésére várakozó fiatalokat Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntötte. Elárulta: szeptembertől mintegy 6500 gólya kezdi meg tanulmányait a szegedi egyetemen – ez az egy évvel ezelőtti számnál kicsit kevesebb. Gratulált a sikeresen felvételizőknek. A most sikertelenül próbálkozók figyelmét pedig fölhívta: az SZTE szinte minden szakon hirdet pótfelvételi helyeket. – A szegedi universitasra jelentkezők olyan egyetemet választottak, ahol érdemes tanulni, mert értékes diplomát lehet szerezni, miközben hallgatói éveik időszakában felejthetetlen élményeket gyűjthetnek – kívánt jó szórakozást a rektor az SZTE Pont Ott partijára összegyűlt mintegy 550 fiatalnak.


19 óra 55 perc: Gazdára talált ötszáz POP-karszalag. A JATE Klub büféjének nagy képernyője előtt összegyűlt sokaságban izgult például Andódi Tamás is, aki a szegedi Kőrösy szakközépiskolában szerzett érettségi után 404 pontot gyűjtve várta a vonalhúzást – a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a gazdálkodás és menedzsment szakon szeretne továbbtanulni. Azt mondta: az önköltségi díj első részletét összegyűjtött pénzéből ő fizeti, de reméli, a későbbiekben ösztöndíjat kap segítségével szerez majd diplomát. - Mindenképpen Szegeden szerettem volna maradni: a fővárosban drágább az élet, magasabb a ponthatár – érvelt –,ráadásul úgy hallottam: a szegedi közgazdász képzés magas szintű.


19 óra 25 perc: Már kétszáz fölött osztottak ki POP-karszalagot a szervezők. A felvételi ponthatár húzás közös ünneplésére készülőket az SZTE ÁJTK előtt felállított led-faltól a JATE Klubba (az SZTE Dugonics tér 13. szám alatti épületébe) irányítják. Tandi Flóra koncertje elmaradt. A szegedi Pont Ott Parti ugyanis a délután óta változatos hevességű zivatar miatt zárt térbe költözött. A fiatalokat a JATE Klubba várják a POP további programjaira. A POP-sereget 19 óra 50 perckor Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora köszönti. Majd 20 órától a nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárok közlése a Szegedi Tudományegyetem szakjaival indul – a szegedi POP résztvevőinek kiváltságaként. A hatalmas képernyőkön kísérhető figyelemmel a vonalhúzás. 20 óra 30 perctől a Carbonfools zenekar koncertezik, majd hajnalig tart az ingyenes POP-buli – a JATE Klubban.


18 óra: Sajnos nem javul az időjárás Szegeden, így az a döntés született, hogy a Szegedi Tudományegyetem PONT Ott Partija átköltözik a JATE Klubba. A szervezők ott várnak mindenkit, hogy együtt tekintsék meg a 2012-es felvételi ponthatárokat 20 órától. Azt követően a Carbonfools zenekar koncertezik, s hajnalig tart majd a buli.


16 óra: A szegedi PONT Ott Parti (POP) kezdésekor hatalmas eső zúdult Szegedre, így sajnos egyelőre nem kezdődhettek meg a programok, hiába készült el a színpad, s állt fel azon az óriási led-fal is. Elmaradt a Szegedi Egyetemi Színház produkciója. A szervezők a további döntéssel kivárnak, hiszen a meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a felhők elvonulnak, hamarosan előbújhat a Nap. Ha így történik, akkor a „Lófaránál” 18 órától előbb a tervezett pódiumbeszélgetéseket tartják meg, majd – még a ponthatárok kihirdetése előtt – Tandi Flóra koncertje szórakoztatja a közönséget. Ha mégsem áll el (időben) az eső, akkor a rendezvény más helyszínre költözik, mégpedig a JATE Klubba. Ott 19 óra körül kezdődhet Tandi Flóra fellépése, majd 20 órától jelennek meg a ponthatárok, aztán az eredeti programterv alapján folytatódik az este.

A programról további információ: http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-julius/julius-24-felveteli?folderID=18009&objectParentFolderId=18009

 

A programról további információ: http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-julius/julius-24-felveteli?folderID=18009&objectParentFolderId=18009

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.