SZTE Info

pop_kiemelt

Részletekben is kifizethető az önköltségi díj – 12 ezer pótfelvételizőt fogadhat az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem önköltséges képzésein lehetővé vált a részletfizetés. 3 kar saját ösztöndíjjal várja a pótfelvételizőket is. A friss érettségivel, vagy a munkahellyel rendelkezőnek, illetve a pályamódosítást tervezőnek egyaránt érdemes pótfelvételire jelentkezni.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Részletfizetési kedvezménnyel is segíti önköltségi díjas képzésekre járó és pótfelvételiző hallgatóit a Szegedi Tudományegyetem. A Szenátus döntött, és idén – külön kérelem nélkül – a gólya is élhet a részletfizetési kedvezménnyel. Ez azt jelenti, hogy hallgatói jogviszonya megteremtéséhez elegendő, ha – a beiratkozás és egyéb feltételek teljesítése mellett – a féléves önköltségi díj felét befizeti első részletként – legkésőbb szeptember 10-ig. Az önköltségi díj fennmaradó 25-25 százaléka befizetési határideje október 10., illetve november 10. Erről is információt nyújt az SZTE Hallgatói által fizetendő díjakról és térítésekről, valamint a részükre nyújtható egyes támogatásokról című szabályzat: http://www.u-szeged.hu/egyetem/szabalyzatok

– Segíti az önköltségi díjas képzést is vállaló hallgatóit az SZTE – hangsúlyozta a rektor, Szabó Gábor akadémikus korábbi sajtótájékoztatóján. Példaként említette, hogy az önköltségi díj szemeszterenkénti három részletben történő megfizetése mellett több kar belső ösztöndíjat kínál.

A legmagasabb (462-429 közötti) felvételi pontszámot elérő 20 gólyát a szegedi egyetem jogtudományi kara már értesítette arról, hogy az első félévre számukra elengedi az önköltségi díjat – tudtuk meg Márkus Andrásné dr. Tóth Ágnestől. Az SZTE ÁJTK Dékáni Hivatal vezetője elmondta: idén első körben nappali képzésre 193, levelezőre 123 hallgató nyert fölvételt – az átlagpontszám 365. Ugyanakkor a bejutási küszöböt azért húzták meg 240-nél, hogy a pórfelvételizők számára is lehetőséget adjanak a továbbtanulásra. További 20 hallgató részesül még kari ösztöndíjban: erről a gólyák szociális helyzete alapján, a hallgatói önkormányzattal együtt döntenek. Jó befektetés a szegedi jogász diploma, kiváló a képzés minősége. Ezt jelzi, hogy míg tavaly a nappalisok közül 173 gólya vállalta a költségtérítést, addig ennél az idén az első körben is több, összesen 193 diák fizeti a 176 ezer forintos önköltségi díjat. Egyébként a pótfelvételin a jogi képzési terület különböző szakjaira nappalira 640, esti és levelező képzésre 1607 helyet hirdetnek.

– Pályázhatnak a 40 kari ösztöndíjra a pótfelvételis gólyák is: a lehetőségre augusztus 10-ig kell jelentkezni. A feltételeket részletező információ elérhető a www.eco.u-szeged.hu/osztondij címen – magyarázta Szakál Péter. Az SZTE GTK Dékáni Hivatal irodavezetője elmondta: Az eddigi első körös érdeklődés fölülmúlta várakozásaikat, hiszen tavaly alapképzésre, nappali tagozaton 204 állami támogatott mellett 69 elsős fizetett költségtérítést, idén viszont, amikor a szegedi GTK sem kapott állami ösztöndíjas helyeket, 250. Itt az önköltségi díj félévente 180 ezer forint. Külön lehetőség az SZTE Gazdaságtudományi Karán a gazdálkodási és menedzsment alapszakon a távoktatás tagozat: itt elektronikus tananyaggal, tanulási útmutatóval, videó felvételekkel, blokkosított időbeosztással és szombati konzultációs lehetőséggel várják az elfoglalt fiatalokat, például kismamákat, akiknek ráadásul az önköltségi díj 25 százalékát elengedik.

20 kari ösztöndíjat a bölcsészettudományi kar is kínál azokon a szakjain, amelyeken csak önköltséges helyeket hirdethetett meg. Pótfelvételin a legtöbb (nappalin 2208, levelezőn 995) hallgatót a bölcsészettudományi képzési területen fogadhat az SZTE. A BTK 21 szakon kínál szabad helyeket nappali és 9 szakon részidős képzésben.

– Nem veszít időt, aki él a pótfelvételi lehetőségével – érvel Varga Zsuzsanna. Az SZTE oktatási igazgatója szerint a frissen érettségizettek mellett a középkorú vagy idősebb embereknek is érdemes jelentkezni és továbbtanulni – az új munkahely reményében vagy munka mellett esti és levelező tagozaton. Hiszen szemeszterenként havi 25-30 ezer forint befektetéssel a pályamódosításhoz gyűjthető be a szükséges ismeretanyag. Az alap és mesterképzésben átlagos a félévenkénti 129 ezer – 190 ezer forint önköltségi díj, míg ennél nagyobb az általános orvos és a fogorvos szakon fizetendő 950 ezer, vagy a gyógyszerészhallgatóktól kért 750 ezer forint. A finanszírozási lehetőségek között persze a Diákhitel 2 is említhető. Ugyanakkor a felsőfokú szakképzésre is várják a jelentkezőket – például a szegedi egyetem jogtudományi, az egészségtudományi és szociális képzési, gazdaságtudományi, vagy a Juhász Gyula pedagógusképző, és a mezőgazdasági karán. Megtudtuk: a pótfelvételin összesen 12 ezer 27 hallgatót vehet föl az SZTE 11 kara (csak a zeneművészetin nem maradt hely). Az összes képzési forma nappali tagozatára 6 ezer 596, míg a munka mellett is elvégezhető esti és levelező munkarendre 5 ezer 934 tanulni vágyó jelentkezhet még – augusztus 10-ig.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.