SZTE Info

Az SZTE-s diploma garancia a sikerre

A Szegedi Tudományegyetemen végzettek döntő többsége – minőségi diplomája, színvonalas tudása és gyakorlati tapasztalatai révén – rendkívül hamar el tud helyezkedni a munkaerőpiacon – derül ki abból a fölmérésből, amit az intézmény kutatócsoportja a Diplomás Pályakövető Rendszer keretében végzett el.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 2006 óta folytat pályakövető vizsgálatokat korábbi hallgatói körében. 2009-ben a „Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen” című uniós pályázatával csatlakozott az országos Diplomás Pályakövető Rendszerhez. Ennek keretében 2011-ben végezték el azt a kutatást – Hetesi Erzsébet, az SZTE Gazdaságtudományi Kar oktatójának irányításával –, mely a 2008-ban és 2010-ben az SZTE különböző (nappali, esti, levelező, távoktatásos) tagozatain végzettek munkapiaci jellemzőit vizsgálta. Az online felmérésben 1875 fő válaszait értékelték (a válaszadók 60 százaléka nappali tagozaton tanult, 40 százalékuk esti, levelező vagy távoktatásos képzésben vett részt).

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói már tanulmányaik befejezése előtt is igyekeznek valamilyen módon munkába állni: az abszolutórium megszerzésekor már 42 százalék rendelkezett főállású munkaviszonnyal. Ez a nem nappalin végzettek 88, míg a nappalin végzettek 12 százalékára volt igaz.

Az abszolutórium megszerzését követően a válaszadók 47 százaléka keresett munkát, 37 százalékuk már állásban volt, és nem akart váltani, így nem nézett munka után. 12 százalék tanulmányait folytatta, ezért nem lépett ki a munkaerőpiacra, a többiek pedig egyéb okból (például gyermekvállalás) nem kívántak elhelyezkedni. A nappali tagozaton végzettek közül többen (64 százalék) kerestek munkát, 11 százalék viszont már akkor dolgozott, és nem akart munkahelyet váltani, további 20 százalék folytatta tanulmányait, a fennmaradóak pedig egyéb okokra hivatkozva nem akartak elhelyezkedni.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott hallgatók – minőségi diplomájuknak, színvonalas tudásuknak és gyakorlati tapasztalataiknak köszönhetően – továbbra is igen kiváló esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon. A munkát keresők 33 százaléka gyakorlatilag azonnal (1 hónapon belül) talált állást, 50 százalék egy hosszabb-rövidebb munkakeresési időszak után el tudott helyezkedni, és csak 17 százalék jelezte, hogy nem talált még munkahelyet. A nappali tagozaton végzettek mutatói e tekintetben jobbak: 36 százalék azonnal, 1 hónapon belül, 51 százalék némi keresés után sikeresen elhelyezkedett, míg valamivel több mint tizedük még nem talált munkát.

Azok közül, akik nem azonnal (1 hónapnál rövidebb idő alatt), hanem keresés után találtak munkát, 48 százaléknak 1-3 hónap, további 26 százaléknak 4-6 hónap, 17 százaléknak 7-12 hónap, míg 7 százaléknak több mint egy év kellett az elhelyezkedéshez. A nappali tagozatosok esetében szinte ugyanilyen adatokat kaptak a kutatási készítői: az érintettek 49 százaléka 1-3 hónap, 26 százaléka 4-6 hónap, 19 százaléka 7-12 hónap, míg 6 százaléka több mint egy esztendő alatt talált munkát.

Összességében azokat tekintve, akik a végzéskor kiléptek a munkaerőpiacra (tehát vagy már akkor is dolgoztak, vagy munkát kerestek, s nem tanultak tovább vagy vállaltak például gyermeket) fél éven belül 83 százalék tudott sikeresen elhelyezkedni, míg a nappali tagozatosok közül 77 százalék.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.