Bezár

Hírarchívum

fuveszkert_-_kiemelt

Boszorkánykonyha és rózsakert az SZTE 90 éves Füvészkertjében

Boszorkánykonyha és rózsakert az SZTE 90 éves Füvészkertjében

2012. június 15.
2 perc

Számtalan érdekesség várja a jubiláló szegedi Füvészkert látogatóit: megújult melegházak, egyedülálló gyógynövény és fűszerkert. Június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján betérők koncertet hallgathatnak, majd az évek óta nagy sikerű, zseblámpás kalandtúrán nézhetik meg a botanikus kert újdonságait.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A színskála minden színében pompázó rózsakülönlegességek virágzanak nyár elején a Füvészkert rózsakertjében. Mintegy 130 fajta alkotja a gyűjteményt, illatozó tearózsa hibridek, több virágot is bontó, hosszan virágzó fajták, miniatűr reneszánsz rózsák és a különleges, magyar nemesítésű „Árpád-házi Szent Erzsébet Emléke” fajta is megcsodálható az ágyásokban. A tikkasztó meleg ellen a futórózsákkal díszített rózsakerti pavilon ad menedéket.

P1060407Az újdonságok közé tartozik a gyógynövény és fűszerkert, amelyben az egyes betegségcsoportok kezelésére alkalmas növényeket hatásuk szerint különválogatva ültették el. 200 gyógyhatású növény és fűszernövény látható az új kertben, a hangulat kedvéért egy kolostor-rom is helyet kapott itt. Pályázati forrásból valósulhatott meg a korábban fóliasátorral védett kertek átalakítása üvegházakká. Így már a nagyobb helyigényű, a hideget nem tűrő növények is zavartalanul növekedhetnek. A szintén felújított sziklakert pedig hegyvidéki hangulatot hoz az alföldre.

Táplálék-, rost- és festőnövények is helyet kaptak az új kertekben, a növények szolgáltató funkcióját mutatják be ezek az ágyások. A botanikus kert nagy attrakciója a valódi „boszorkánykonyha”, ahol megfigyelhetőek a gyapjú, kender és lenvászon festési technikái. Különleges veteményes kert az „óriások asztala” is, aminek terítékeként tápláléknövényeket ültettek. Családok és gyerekek felé szeretne nyitni a Füvészkert – mondja Németh Anikó igazgatóhelyettes. Tavasztól játszótér is várja a fiatal látogatókat, akik valószínűleg a Füvészkert június 23-i programját is élvezni fogják. A Múzeumok Éjszakáján, az Ikrek zenekar koncertje után a vállalkozó kedvűek zseblámpás kalandtúrán fedezhetik fel a kert különlegességeit, egészen éjfélig. A túra egyes állomásain érdekes játékok, előadások várják mindazokat, akik a Füvészkert éjszakai arcát is látni szeretnék.

A Füvészkert Múzeumok Éjszájának programja a következő honlapon érhető el:

http://www.fuveszkert.u-szeged.hu/muzeumok-ejszakaja-4.html

Borbola Terézia

*

Tóparti gitárkoncert a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében

Különleges programot kínál a 90 éves újszegedi Füvészkert a zenét és a természetet egyaránt kedvelőknek. A látogatók a Peter&Pan duó koncertjét hallgathatják június 15-én 19 óra 30 percttől, a Lövölde utcai botanikus kertben. Balázs Péter és Lengyel Tibor együttese könnyűzenei klasszikusokat és mai slágereket ad elő gitárkísérettel. Az előadás rendhagyó, de annál hangulatosabb helyszíne a Füvészkert tópartja, ahol a zene mellett számos növénykülönlegesség látványát élvezhetik az érdeklődők, köztük a kert Közép-Európában egyedülálló lótusz virágait is láthatják.

Jegyek a helyszínen és elővételben az SZTE Kulturális Irodájában (Dugonics tér 13.) kaphatók.

További információért: http://www.fuveszkert.u-szeged.hu/

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek