Bezár

Hírarchívum

Előadás a „sétatudományról”: a város mint színház

Előadás a „sétatudományról”: a város mint színház

2012. június 21.
2 perc

Szekvenciális látványelemzés – magyarázta a promenadológia, más néven „sétatudomány” fogalmát Meggyesi Tamás a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartott előadásán. A Corvinus Egyetem építészmérnök-tanára évek óta nagy érdeklődés mellett oktatja az újszerű diszciplínát, a fogalom bevezetése is a nevéhez köthető.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A valóság az, amit egy jó helyről kiválasztott szemszögből láthatunk” – sokáig így vélekedtek a települések építészetét, látványát vizsgáló mérnökök. Jelentéséhez hűen a promenadológia a statikus képeket elvetve, a dinamizmust vezeti be a városok látványelemzésének tudományába. Mozgás közben, a séta közben bontakozik ki a valódi látvány. Az absztrakciók helyett az érzékelést és a valóság megfigyelését emeli piedesztálra az új irányzat, amely Meggyesi Tamás szerint művészeti ágnak is tekinthető. Június 19-i előadásából kiderült, a sétatudomány túlmutat puszta látványelemzésnél, új látásmód és egyben filozófia a várostervezésben.

„Nem csak nézni, látni kell!” – foglalta össze a professzor. Az apró részletek határoznak meg mindent. Például sokat emelhet egy városképen, ha megtisztítják a tereket az apró, szükségtelen sallangoktól, nem csak a nagy építészeti beruházások formálhatják át egy utca látványát. „A séta szubjektív élmény, amely a tudattalanban képződik egy tudatos cselekvés közben” – magyarázta Meggyesi Tamás. Erre a benyomásra kell hatnia a városkép tervezőinek. Hasonlattal élve: a dinamikus nézet által a város mint színház bontakozik ki a néző előtt.

Meggyesi Tamás tavaly megjelent, Számadás című könyvében is érinti a promenadológia kérdéskörét. Készülő, új kötetében pedig részleteiben foglalkozik a sétatudománnyal.

Borbola Terézia

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek