SZTE Info

Európai Nyári Egyetem Szegeden francia nyelven

A Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központ által szervezett francia nyelvű Európai Nyári Egyetem szakmai programja nyitott az SZTE minden hallgatója előtt, aki érdeklődik az európai integráció aktuális kérdései iránt. Az SZTE hallgatóinak részvétele az előadásokon ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit 2012. június 24-ig tehetnek meg a következő címen: uee@eutk.u-szeged.hu

A nyári egyetem programja alább olvasható. Az előadások alatt a tolmácsolás nem biztosított.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

L’UNIVERSITÉ EUROPÉENNE D’ÉTÉ 2012

Du 9 au 14 juillet 2012 à Szeged

„L’Europe: Intégration plus approfondie ou désintégration progressive?”

Lundi 9 juillet 2012 à la mairie (Place Széchenyi 10-11)

 

9.30-12.00 Débat : Intergouvernementalisme ou fédéralisme européen ?

János MARTONYI, Ministre hongrois des affaires étrangères, Professeur à l’Université de Szeged.

S.E.M. Roland GALHARAGUE, Ambassadeur de France en Hongrie.

S.E.M. Johan INDEKEU, Ambassadeur du Royaume de Belgique en Hongrie.

S.E.M. László TRÓCSÁNYI, Ambassadeur de Hongrie à Paris, Professeur à l’Université de Szeged.

Jean DE RUYT, Ambassadeur honoraire de Belgique, Senior European Policy

Advisor, Covington & Burling.

14.00-16.00 L’intégration européenne vue de l’extérieur de l’UE, exemples de la Suisse et de la Norvège.

S.E.M. Jean-Jacques DE DARDEL, Ambassadeur de Suisse en France et en Principauté de Monaco.

  Eidvind SMITH, Professeur à l’Université d’Oslo

 

Mardi 10 juillet au Rectorat (Place Dugonics 13)

 

9.30-12.00 L’Union à l’épreuve de la crise financière: Quelle(s) solution(s) ?

Benjamin ANGEL, Chef de l'unité 'Etablissements financiers et mécanismes de stabilité' à la Direction Générale des affaires économiques et financières de la Commission européenne.

 

13.30-15.30 Elargissements, partenariats: Regard sur les Balkans.

Zsófia CZOMA, Fonctionnaire détaché du Parlement hongrois au Kosovo

Anna MAROS, Rédactrice Monténégro, Serbie, Ministère français des affaires étrangères et européennes, Direction de l'Europe continentale, Sous-Direction de l'Europe balkanique.

 

Jeudi 12 juillet au Rectorat (Place Dugonics 13)

9.30-12.00 L’Europe citoyenne : participation des citoyens à l'intégration européenne.

L’évaluation de la citoyenneté européenne dans la vision du Parlement Européen, de la Commission et de la CJUE : Radu CARP, Professeur de science politique et droit publique, Faculté de Sciences Politiques, Université de Bucarest

L’e-citoyen : Anna KRASTEVA, Docteur honoris causa de l’Université de Lille 3, leader du projet E-citizenship, Professeur à la Nouvelle Université bulgare, Directrice de CERMES (Center for Refugees, Migration and Ethnic Studies).

 

13.30-15.00 La gestion de l’immigration dans l’Union européenne.

Tamás MOLNÁR, Chef d'unité des migrations, de l'asile et de la gestion des frontières, Département de la coopération dans les affaires européennes, Ministére de l'Intérieur.

 

Vendredi 13 juillet au Rectorat (Place Dugonics 13)

9.30-12.00 La politique énergétique : approvionnement énergétique de l’UE.

Pál SÁGVÁRI, Chef adjoint de département, Ministère hongrois du développement national.

 

13.30-15.00 L’Europe de la défense.

André DUMOULIN, Attaché à l'Ecole royale militaire Bruxelles, Chargé de cours à l'Université de Liège, Département de science politique, Membre du RMES (Réseau Multidisciplinaire d'Etudes Stratégiques)

 

Samedi 14 juillet à la Faculté de droit (Salle Kari Társalgó 3e étage)

9.00-12.00 Synthèses présentées par les participants.


visite_culturelle_50

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.