SZTE Info

Európai Nyári Egyetem Szegeden francia nyelven

A Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központ által szervezett francia nyelvű Európai Nyári Egyetem szakmai programja nyitott az SZTE minden hallgatója előtt, aki érdeklődik az európai integráció aktuális kérdései iránt. Az SZTE hallgatóinak részvétele az előadásokon ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit 2012. június 24-ig tehetnek meg a következő címen: uee@eutk.u-szeged.hu

A nyári egyetem programja alább olvasható. Az előadások alatt a tolmácsolás nem biztosított.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

L’UNIVERSITÉ EUROPÉENNE D’ÉTÉ 2012

Du 9 au 14 juillet 2012 à Szeged

„L’Europe: Intégration plus approfondie ou désintégration progressive?”

Lundi 9 juillet 2012 à la mairie (Place Széchenyi 10-11)

 

9.30-12.00 Débat : Intergouvernementalisme ou fédéralisme européen ?

János MARTONYI, Ministre hongrois des affaires étrangères, Professeur à l’Université de Szeged.

S.E.M. Roland GALHARAGUE, Ambassadeur de France en Hongrie.

S.E.M. Johan INDEKEU, Ambassadeur du Royaume de Belgique en Hongrie.

S.E.M. László TRÓCSÁNYI, Ambassadeur de Hongrie à Paris, Professeur à l’Université de Szeged.

Jean DE RUYT, Ambassadeur honoraire de Belgique, Senior European Policy

Advisor, Covington & Burling.

14.00-16.00 L’intégration européenne vue de l’extérieur de l’UE, exemples de la Suisse et de la Norvège.

S.E.M. Jean-Jacques DE DARDEL, Ambassadeur de Suisse en France et en Principauté de Monaco.

  Eidvind SMITH, Professeur à l’Université d’Oslo

 

Mardi 10 juillet au Rectorat (Place Dugonics 13)

 

9.30-12.00 L’Union à l’épreuve de la crise financière: Quelle(s) solution(s) ?

Benjamin ANGEL, Chef de l'unité 'Etablissements financiers et mécanismes de stabilité' à la Direction Générale des affaires économiques et financières de la Commission européenne.

 

13.30-15.30 Elargissements, partenariats: Regard sur les Balkans.

Zsófia CZOMA, Fonctionnaire détaché du Parlement hongrois au Kosovo

Anna MAROS, Rédactrice Monténégro, Serbie, Ministère français des affaires étrangères et européennes, Direction de l'Europe continentale, Sous-Direction de l'Europe balkanique.

 

Jeudi 12 juillet au Rectorat (Place Dugonics 13)

9.30-12.00 L’Europe citoyenne : participation des citoyens à l'intégration européenne.

L’évaluation de la citoyenneté européenne dans la vision du Parlement Européen, de la Commission et de la CJUE : Radu CARP, Professeur de science politique et droit publique, Faculté de Sciences Politiques, Université de Bucarest

L’e-citoyen : Anna KRASTEVA, Docteur honoris causa de l’Université de Lille 3, leader du projet E-citizenship, Professeur à la Nouvelle Université bulgare, Directrice de CERMES (Center for Refugees, Migration and Ethnic Studies).

 

13.30-15.00 La gestion de l’immigration dans l’Union européenne.

Tamás MOLNÁR, Chef d'unité des migrations, de l'asile et de la gestion des frontières, Département de la coopération dans les affaires européennes, Ministére de l'Intérieur.

 

Vendredi 13 juillet au Rectorat (Place Dugonics 13)

9.30-12.00 La politique énergétique : approvionnement énergétique de l’UE.

Pál SÁGVÁRI, Chef adjoint de département, Ministère hongrois du développement national.

 

13.30-15.00 L’Europe de la défense.

André DUMOULIN, Attaché à l'Ecole royale militaire Bruxelles, Chargé de cours à l'Université de Liège, Département de science politique, Membre du RMES (Réseau Multidisciplinaire d'Etudes Stratégiques)

 

Samedi 14 juillet à la Faculté de droit (Salle Kari Társalgó 3e étage)

9.00-12.00 Synthèses présentées par les participants.


visite_culturelle_50

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.