SZTE Info

alma_mater_-_kiemlt

Évfolyam-találkozók szervezésében is segít az Alma Mater

Tízéves évfolyam-találkozóra gyűltek össze az SZTE BTK 2002-ben végzett magyar szakosai június 2-án, az SZTE Alma Mater támogatásának köszönhetően. Az egyetem alumni szervezete olyan közösséget szeretne építeni, amelynek révén az egyetem öregdiákjai a végzés után is kapcsolatban maradhatnak egymással és az intézménnyel.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az alma materhez tartozás egyik legjelesebb alkalma lehet egy-egy évfolyam-találkozó, mely megszervezéséhez és lebonyolításához igény szerint segítséget nyújt a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater szervezete. A június 2-i szombaton összejött mintegy 35 korábbi hallgató körbejárta egyetemi évei színtereit a bölcsészkaron, majd közös ebéd és kötetlen beszélgetés következett. A nem Szegeden élők közül páran a Károlyi Mihály Kollégiumban foglaltak szállást kihasználva az Alma Mater tagkártya által nyújtott kedvezményt.

 

A meghívótól a szállásig

Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe – többek között az egyetemi könyvtárban, a Füvészkertben, a JATE Klubban, az SZTE Ajándék-, illetve a Jegyzetboltban is. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen szerezték meg diplomájukat – tudtuk meg Görög Márta SZTE Alma Mater-vezetőtől. Az évfolyam-találkozók megszervezését megkönnyítendő az Alma Mater térítésmentesen segítséget nyújt az évfolyamtársak felkutatásában (természetesen az adatvédelmi törvény betartásával), felkér oktatókat a programon való részvételre, illetve a szervezetet működtető Universitas-Szeged Nonprofit Kft. helyszínt biztosít a vacsorához. A találkozó emlékére Alma Mater-oklevelet is kapnak a résztvevők, valamint online évkönyvet működtetnek a www.sztealmamater.hu oldalon. Térítés ellenében pedig olyan feladatokat is átvállalnak, mint a meghívó elkészítése és kiküldése, étkezés biztosítása, vagy zenei program szervezése.

 

Honlap, magazin, évkönyv

Görög Márta azt is elmondta, az alumni szervezet tevékenységi köre rendkívül széles. Nemrégiben, a TÁMOP 4.1.1-es projektnek köszönhetően jelentősen felfejlesztették az Alma Mater-szolgáltatásokat, így többek között egy interaktív honlap is az érdeklődők rendelkezésére áll, mely a már említett online évkönyv mellett a Facebookhoz, illetve az iwiwhez hasonló funkciókat is kapott üzenőfallal, chattal, fórummal, blogolási lehetőségekkel. Szakmai rendezvények, valamint olyan kiadványok, mint például az immár online is elérhető, évente kétszer kiadott Alma Mater Magazin is jól mutatja a szervezet sokoldalú tevékenységét. Ma már presztízst jelent a cégeknek a tavaszi állásbörzéken kiosztott Alma Mater Díj elnyerése, amit az a regionális vállalkozás kap meg, amely valamilyen formában kiemelten támogatja az egyetemet, illetve volt hallgatóit.

 

Nyárköszöntés Alma-weekenddel

Egyéni és csapatversenyekkel, szabadon kipróbálható különleges sportokkal, kézműves játszóházzal és bemutatókkal várják minden év júniusában az Egyetemi Sportközpont területén az SZTE Alma Mater tagjait az Alma Mater Weekendre és Egyetemi Sportnapra. A rendezvény célja, hogy egy nyárköszöntő szabadtéri rendezvényen kellemes időtöltési lehetőséget biztosítson a tagok és családjaik számára. Az Alma-weekendet idén június 24-én tartják, melyhez kapcsolódóan az Alma Mater Rajzpályázatot is hirdet „Jajj, úgy élvezem én a strandot” címmel gyermekek számára, több kategóriában. Részletek a honlapon.

 

Alma-Mikulás, Alma-karácsonyfa

Minden év decemberében megrendezik az SZTE Alma Mater Mikulás rendezvényt, ahol kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, szórakoztató programokkal, rajzversennyel várják a Mikulást, aki a puttonyfosztogatás alkalmával adja át személyesen a rajzverseny díjazottainak ajándékait, valamint minden résztvevő gyermeknek tartogat valamilyen meglepetést a zsákjában.

Görög Mártától azt is megtudtuk, a szervezet örömmel csatlakozott az egyetemi szervek által közösen indított, a környezettudatos magatartást népszerűsítő karácsonyfabérléshez. Az Alma Mater-tagok előjegyzési lehetőségükkel élve a nagyközönség előtt egy nappal választhatták ki karácsonyfájukat. A január elejéig visszahozott fák azóta a Füvészkertet, illetve az egyetem környéki tereket parkosítják.

 

Jó példákkal jár elől

Az SZTE Karrier Irodával közösen az alumni szervezet a karrierépítésben is igyekszik segítséget nyújtani tagjainak. Új kezdeményezése, hogy karspecifikus rendezvényként közös előadást tart a szervezet a Karrier Irodával a jelenleg végzős, valamint frissen végzett hallgatók számára. Már sikeresen elhelyezkedett, követendő példaként említhető karrierutat végigjárt egykori hallgatók a meghívott előadók, akik már megtapasztalták, mennyit ér és milyen területeken felhasználható az egyetemen megszerzett diploma és a szakmai gyakorlat. Az előadássorozaton eddig az SZTE Bölcsészettudományi, az Állam- és Jogtudományi, a Gazdaságtudományi és a Természettudományi és Informatikai Kar hallgatói vettek részt.

 A. M.

 

alma mater - galéria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018