SZTE Info
kiemelt - bíróság

Kiváló bírók irányításával dolgozhatnak a szegedi gyakornokok

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A megegyezés célja a szegedi joghallgatók gyakorlatorientált képzésének elősegítése. Az erről szóló dokumentumot június 11-én írták alá a Szegedi Ítélőtábla dísztermében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közös gyakornoki programról kötött megállapodást a Szegedi Ítélőtáblával a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara. A dokumentumot aláíró Szabó Imre dékán elmondta, az SZTE jogi kara mindig nagy hangsúlyt fektetett a hallgatók elméleti képzése mellett arra is, hogy az itt végzők minél könnyebben el tudjanak igazodni pályakezdésük idején a gyakorlati jog világában is. Ennek szellemében, a napi igényekhez igazodva korszerűsítették a képzést az elmúlt években. Ezt a célt szolgálja a Szegedi Ítélőtáblával kötött megállapodás is, amely gyakornoki képzést biztosít a legkiválóbbak közül kikerülő azon joghallgatók számára, akik komoly érdeklődést tanúsítanak a bírói munka iránt.

Törőcsikné Görög Márta, az SZTE ÁJTK Karrier Irodájának projektmenedzsere hozzátette: a Szegedi Ítélőtáblán biztosított gyakornokképzés nem helyettesíti a szakmai gyakorlatot, ami minden joghallgató számára kötelező, vagyis ez az új megállapodás egy plusz képzés alapja. Ennek keretében egyelőre négy diák három hónapon át dolgozhat nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, kiváló bírók útmutatásai alapján, és a képzés végén beszámolót kell készíteniük az általuk végzett munkáról. A jogi kar azzal is segít az ítélőtáblán dolgozó hallgatóinak, hogy egyéni tanrend mellett végezhetik ez idő alatt az egyetemi tanulmányaikat.

A Szegedi Ítélőtáblának is fontos érdeke, hogy minél felkészültebb ifjú jogászok kerüljenek a bíróságokra, ezért örömmel fogadták el az egyetem felkérését a szakmai együttműködésre – hangsúlyozták az ítélőtábla megbízott vezetői, Harangozó Attila megbízott elnök és Hámori Attila megbízott elnökhelyettes. Hozzátették: a kiváló munka alapja, hogy a táblabíróságra érkezők minden szakmai segítséget megkapnak, és olyan neves, több évtizedes ítélkezési gyakorlattal rendelkező bíró koordinálja a munkát, mint Hegedűs István, a büntető kollégium megbízott vezetője, aki egyetemi oktatóként részt vállal a jogi karon folyó elméleti képzésben is.

SZTEPress


További információk:

http://vtvszeged.hu/hun/s_!musorok/i_szte_35/t_SZTE/index.html?media_id=2627 

http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__5775

Bíróság SZTE aláírás - galéria
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.