SZTE Info
kiemelt - bíróság

Kiváló bírók irányításával dolgozhatnak a szegedi gyakornokok

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A megegyezés célja a szegedi joghallgatók gyakorlatorientált képzésének elősegítése. Az erről szóló dokumentumot június 11-én írták alá a Szegedi Ítélőtábla dísztermében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közös gyakornoki programról kötött megállapodást a Szegedi Ítélőtáblával a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara. A dokumentumot aláíró Szabó Imre dékán elmondta, az SZTE jogi kara mindig nagy hangsúlyt fektetett a hallgatók elméleti képzése mellett arra is, hogy az itt végzők minél könnyebben el tudjanak igazodni pályakezdésük idején a gyakorlati jog világában is. Ennek szellemében, a napi igényekhez igazodva korszerűsítették a képzést az elmúlt években. Ezt a célt szolgálja a Szegedi Ítélőtáblával kötött megállapodás is, amely gyakornoki képzést biztosít a legkiválóbbak közül kikerülő azon joghallgatók számára, akik komoly érdeklődést tanúsítanak a bírói munka iránt.

Törőcsikné Görög Márta, az SZTE ÁJTK Karrier Irodájának projektmenedzsere hozzátette: a Szegedi Ítélőtáblán biztosított gyakornokképzés nem helyettesíti a szakmai gyakorlatot, ami minden joghallgató számára kötelező, vagyis ez az új megállapodás egy plusz képzés alapja. Ennek keretében egyelőre négy diák három hónapon át dolgozhat nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, kiváló bírók útmutatásai alapján, és a képzés végén beszámolót kell készíteniük az általuk végzett munkáról. A jogi kar azzal is segít az ítélőtáblán dolgozó hallgatóinak, hogy egyéni tanrend mellett végezhetik ez idő alatt az egyetemi tanulmányaikat.

A Szegedi Ítélőtáblának is fontos érdeke, hogy minél felkészültebb ifjú jogászok kerüljenek a bíróságokra, ezért örömmel fogadták el az egyetem felkérését a szakmai együttműködésre – hangsúlyozták az ítélőtábla megbízott vezetői, Harangozó Attila megbízott elnök és Hámori Attila megbízott elnökhelyettes. Hozzátették: a kiváló munka alapja, hogy a táblabíróságra érkezők minden szakmai segítséget megkapnak, és olyan neves, több évtizedes ítélkezési gyakorlattal rendelkező bíró koordinálja a munkát, mint Hegedűs István, a büntető kollégium megbízott vezetője, aki egyetemi oktatóként részt vállal a jogi karon folyó elméleti képzésben is.

SZTEPress


További információk:

http://vtvszeged.hu/hun/s_!musorok/i_szte_35/t_SZTE/index.html?media_id=2627 

http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__5775

Bíróság SZTE aláírás - galéria
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018