SZTE Info

Dugonics_ter_-_kiemelt

Megkezdődött a Dugonics tér és környékének felújítása

Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese és Botka László, Szeged polgármestere június 6-án jelképesen útjára indította az egyetem központi épülete előtt a Dugonics tér év végéig tartó rehabilitációs beruházását.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2,25 milliárd forint értékű Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja elnevezésű uniós projekt utolsó, 730 millió forintos eleméhez érkeztünk el. A következő félévben nemcsak a Dugonics tér újul meg, hanem a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utca, illetve az Árpád, továbbá részben a Dóm tér is. A térszint alatti teljes közműrendszert rendbe teszik, s természetesen a felszínt, a parkokat, a zöld felületeket is kicsinosítják.

Botka László, Szeged polgármestere ennek kapcsán hangsúlyozta: 90 év után a város és az egyetem újrakötötte szövetségét. Annak idején területet és épületeket adott a város az ide költöző intézménynek, most pedig, mikor az egyetem 21. századi színvonalúra fejlesztette épületeit, az önkormányzat azokhoz kapcsolódóan rendbe teszi, modernizálja a közterületeket. A Semmelweis és az Oldal utca felújítása a klinikai fejlesztéseket tette lehetővé, míg a Dugonics, Árpád tér és környékének rekonstrukciója teljessé teszi a rektori hivatal fantasztikus beruházását.

Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese szintén arról beszélt, milyen fontos az universitas és a város együttgondolkodása, közös munkája. Azzal, hogy az önkormányzat a klinikai építkezés előtt közműfejlesztést hajtott végre, illetve kiépítette a kapacitásokat, hozzájárult ahhoz, hogy az új egészségügyi centrumban tökéletesen működhessenek majd a legmodernebb orvosi eszközök. A következő hónapok belvárosi beruházása pedig felteszi az i-re a pontot, már ami a Dugonics téri épület felújítását illeti – fogalmazott a professzor.

A Kárász utcai gyalogos korzó kiterjesztését célzó rekonstrukcióval egyébként új pihenő- és zöldterületeket alakítanak ki. A Dugonics téri parkrekonstrukciót követően rendezett sétányrendszer várja majd a pihenni vágyókat. Dugonics András szobrát kör alakú sétány fogja kiemelni, ahonnan sugaras kialakítású sétautak vezetnek a tér csatlakozási pontjaihoz. Megújul a növényállomány is, fákat ültetnek, a jelenlegi cserjéket pedig új évelőkre cserélik. Új, modern köztéri bútorokat, közvilágítási kandelábereket, továbbá burkolatba süllyesztett LED-világítást is kihelyeznek a rektori épület előtti térre. A szökőkút viszont változatlan formájában megmarad.

SZTEPress

 

Dugonics tér - galéria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.