SZTE Info

Dugonics_ter_-_kiemelt

Megkezdődött a Dugonics tér és környékének felújítása

Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese és Botka László, Szeged polgármestere június 6-án jelképesen útjára indította az egyetem központi épülete előtt a Dugonics tér év végéig tartó rehabilitációs beruházását.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2,25 milliárd forint értékű Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja elnevezésű uniós projekt utolsó, 730 millió forintos eleméhez érkeztünk el. A következő félévben nemcsak a Dugonics tér újul meg, hanem a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utca, illetve az Árpád, továbbá részben a Dóm tér is. A térszint alatti teljes közműrendszert rendbe teszik, s természetesen a felszínt, a parkokat, a zöld felületeket is kicsinosítják.

Botka László, Szeged polgármestere ennek kapcsán hangsúlyozta: 90 év után a város és az egyetem újrakötötte szövetségét. Annak idején területet és épületeket adott a város az ide költöző intézménynek, most pedig, mikor az egyetem 21. századi színvonalúra fejlesztette épületeit, az önkormányzat azokhoz kapcsolódóan rendbe teszi, modernizálja a közterületeket. A Semmelweis és az Oldal utca felújítása a klinikai fejlesztéseket tette lehetővé, míg a Dugonics, Árpád tér és környékének rekonstrukciója teljessé teszi a rektori hivatal fantasztikus beruházását.

Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese szintén arról beszélt, milyen fontos az universitas és a város együttgondolkodása, közös munkája. Azzal, hogy az önkormányzat a klinikai építkezés előtt közműfejlesztést hajtott végre, illetve kiépítette a kapacitásokat, hozzájárult ahhoz, hogy az új egészségügyi centrumban tökéletesen működhessenek majd a legmodernebb orvosi eszközök. A következő hónapok belvárosi beruházása pedig felteszi az i-re a pontot, már ami a Dugonics téri épület felújítását illeti – fogalmazott a professzor.

A Kárász utcai gyalogos korzó kiterjesztését célzó rekonstrukcióval egyébként új pihenő- és zöldterületeket alakítanak ki. A Dugonics téri parkrekonstrukciót követően rendezett sétányrendszer várja majd a pihenni vágyókat. Dugonics András szobrát kör alakú sétány fogja kiemelni, ahonnan sugaras kialakítású sétautak vezetnek a tér csatlakozási pontjaihoz. Megújul a növényállomány is, fákat ültetnek, a jelenlegi cserjéket pedig új évelőkre cserélik. Új, modern köztéri bútorokat, közvilágítási kandelábereket, továbbá burkolatba süllyesztett LED-világítást is kihelyeznek a rektori épület előtti térre. A szökőkút viszont változatlan formájában megmarad.

SZTEPress

 

Dugonics tér - galéria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.