SZTE Info

Még nem késő! Július10-ig módosítható a felvételi jelentkezési sorrend

Egyetlen alkalommal módosítható a felvételi jelentkezési sorrend elektronikus vagy postai úton. Július 10-ig adott a lehetősége a felsőoktatásba indulóknak arra, hogy beküldjék az addig hiányzó dokumentumaikat, illetve új preferenciáikat jelezzék. Miért érdemes változtatni a megjelölt szakok sorrendjén? Összeállításunkban erre keressük a választ.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Elektronikusan, azaz az e-felvételi rendszer használatával és a megfelelő kérelem postázásával is módosíthatnak jelentkezési sorrendjükön a felvételizők. Ez mindenkinek július 10-ig áll módjában, de csak egyszer, ezért érdemes jól átgondolni a változtatást.

 

Célravezető lehet élni az egyszeri korrekció lehetőségével, ha a jelentkező preferencia-sorrendje megváltozott, azaz listájában nem az a képzés szerepel az első helyen, ahová leginkább be szeretne kerülni.

A képzések finanszírozásának változását is tanácsos figyelemmel kísérni, hiszen az oktatási államtitkár, Hoffmann Rózsa június végén bejelentette, hogy az idei jelentkezési adatok feldolgozása után úgy döntöttek: ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben. Így a módosítással az országban 2400-al több hallgatót vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, kilencszázzal nő az informatikus, hétszázzal az agrárhelyek száma. Az egészségtudományok területén négyszázzal, a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám” – olvasható a Magyar Távirati Iroda (MTI) közleményében.

Azonban a jelentkezési sorrenden mégsem érdemes módosítani, ha a felvételizőnek valamelyik képzésnél nem sikerült az alkalmassági vizsgája, mivel ebben az esetben az adott szakra automatikusan nem nyerhet felvételt. Ha valamelyik megjelölt szakra mégsem szeretne bekerülni a felvételiző, és ezért a lista végére sorolná az adott képzést, ebben az esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását - kizárását – választani.

Aki postai úton szeretne változtatni, annak figyelembe kell vennie, hogy a sorrendmódosítás csak akkor tekinthető érvényesnek, ha megfelel a következő formai követelményeknek: tartalmaznia kell a jelentkező nevét, a jelentkező felvételi azonosító számát (megtalálható a regisztrációs levélben), a pontosan megjelölt új sorrendet (amelyben csak a jelentkezéskor korábban megadott jelentkezési helyeket variálhatja, újabb jelentkezési helyet nem jelölhet meg) és a jelentkező aláírását.

Idén először lehetőség nyílik a korábban csak egy finanszírozási formában megjelölt szakok másik finanszírozási formáját is felvenni a jelentkezések közé, de ez nem számít sorrendmódosításnak. Ezt külön kérelmen, illetve az e-felvételiben külön menüpontban lehet megtenni.

Érdemes újra átolvasni az egy-egy szak nyújtotta lehetőségeket még a módosítás előtt.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) karainak felvételi oldalai itt elérhetők, míg a www.felvi.hu is további tájékozódási lehetőséget biztosít.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.