SZTE Info

Kovacs_Kornel_labor_kiemelt

Német cég vette meg az SZTE-n fejlesztett biogáz gyártómódszert

Innovációs siker, hogy technológia transzfer megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a német Schmack Biogas GmbH. A német vállalat megvásárolta az egyetemen fejlesztett, termofil baktériumokkal működő biogáz előállítási technológiát, melyet Kovács Kornél professzor és munkatársai fejlesztettek ki.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiváló környezettudatos technológiának számít, javítja a biogáz előállítással foglalkozó üzemek működésének hatékonyságát a Kovács Kornél professzor, a SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológus Tanszékcsoport Biotechnológiai Tanszékének vezetője által irányított csoport fejlesztése. Mi a biogáz? Olyan gázelegy, amely szerves anyagok mikrobák által, anaerob (levegőtől elzárt) körülmények között történő lebontása során képződik. Mire jó a biogáz? Felhasználási lehetősége jelentős, hiszen a villamos, és a hőenergia előállítás területén egyaránt használható. Az egyedülállónak számító, nemrégiben értékesített technológia révén a biogáztermelés intenzitása az úgynevezett termofil baktériumok hozzáadásával a korábbi módszerekhez képest 30-50 százalékkal fokozható. E technológiát vásárolta meg a Schmack Biogas GmbH, Németország egyik legnagyobb biogáz előállító vállalata. Ez az SZTE elmúlt években kötött legjelentősebb szabadalmi átruházási tranzakciója.

E sikeres üzlet is bizonyítja annak jelentőségét, hogy közel egy évtizede az innováció középpontba került a Szegedi Tudományegyetemen. Jelenleg is külön rektor-helyettes és igazgatóság foglalkozik a kutatási eredmények hasznosításával.

- A kutatásfejlesztés és -szervezés, az innováció, a találmányi bejelentésnek és hasznosításnak a teljes vertikuma az igazgatósághoz tartozik – tudtuk meg Buzás Norberttől. A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságát vezető egyetemi oktató hozzátette: a közép-kelet-európai régióban a legjobb 5 százalékba tartozik az SZTE innovációs teljesítménye. E munka hasznát a számok is mutatják. Például a Szegedi Tudományegyetem úgy válaszolt az ipari partnerek kutatás-fejlesztési igényeire, hogy az ebből származó bevétele 2006-2010 között elérte 4,5 milliárd forintot.

- Presztízs értéke mellett azért is fontos e megállapodás, mert a kutatók számára a jövőben is biztosít forrást a technológia továbbfejlesztésére – hangsúlyozta Buzás Norbert. – Ugyanakkor segíti az egyetem további találmányhasznosítási tevékenységének finanszírozását. A bevétel 55%-át kapják a kutatók, 5%-át a kutatásoknak közvetlenül otthont adó SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 40%-a pedig a Szegedi Tudományegyetem központi költségvetésébe kerül.

SZTEpress

Az SZTE és a Schmack Biogas GmbH megállapodásáról további információ itt olvasható.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.