SZTE Info

Kovacs_Kornel_labor_kiemelt

Német cég vette meg az SZTE-n fejlesztett biogáz gyártómódszert

Innovációs siker, hogy technológia transzfer megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a német Schmack Biogas GmbH. A német vállalat megvásárolta az egyetemen fejlesztett, termofil baktériumokkal működő biogáz előállítási technológiát, melyet Kovács Kornél professzor és munkatársai fejlesztettek ki.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiváló környezettudatos technológiának számít, javítja a biogáz előállítással foglalkozó üzemek működésének hatékonyságát a Kovács Kornél professzor, a SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológus Tanszékcsoport Biotechnológiai Tanszékének vezetője által irányított csoport fejlesztése. Mi a biogáz? Olyan gázelegy, amely szerves anyagok mikrobák által, anaerob (levegőtől elzárt) körülmények között történő lebontása során képződik. Mire jó a biogáz? Felhasználási lehetősége jelentős, hiszen a villamos, és a hőenergia előállítás területén egyaránt használható. Az egyedülállónak számító, nemrégiben értékesített technológia révén a biogáztermelés intenzitása az úgynevezett termofil baktériumok hozzáadásával a korábbi módszerekhez képest 30-50 százalékkal fokozható. E technológiát vásárolta meg a Schmack Biogas GmbH, Németország egyik legnagyobb biogáz előállító vállalata. Ez az SZTE elmúlt években kötött legjelentősebb szabadalmi átruházási tranzakciója.

E sikeres üzlet is bizonyítja annak jelentőségét, hogy közel egy évtizede az innováció középpontba került a Szegedi Tudományegyetemen. Jelenleg is külön rektor-helyettes és igazgatóság foglalkozik a kutatási eredmények hasznosításával.

- A kutatásfejlesztés és -szervezés, az innováció, a találmányi bejelentésnek és hasznosításnak a teljes vertikuma az igazgatósághoz tartozik – tudtuk meg Buzás Norberttől. A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságát vezető egyetemi oktató hozzátette: a közép-kelet-európai régióban a legjobb 5 százalékba tartozik az SZTE innovációs teljesítménye. E munka hasznát a számok is mutatják. Például a Szegedi Tudományegyetem úgy válaszolt az ipari partnerek kutatás-fejlesztési igényeire, hogy az ebből származó bevétele 2006-2010 között elérte 4,5 milliárd forintot.

- Presztízs értéke mellett azért is fontos e megállapodás, mert a kutatók számára a jövőben is biztosít forrást a technológia továbbfejlesztésére – hangsúlyozta Buzás Norbert. – Ugyanakkor segíti az egyetem további találmányhasznosítási tevékenységének finanszírozását. A bevétel 55%-át kapják a kutatók, 5%-át a kutatásoknak közvetlenül otthont adó SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 40%-a pedig a Szegedi Tudományegyetem központi költségvetésébe kerül.

SZTEpress

Az SZTE és a Schmack Biogas GmbH megállapodásáról további információ itt olvasható.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018