SZTE Info

Kovacs_Kornel_labor_kiemelt

Német cég vette meg az SZTE-n fejlesztett biogáz gyártómódszert

Innovációs siker, hogy technológia transzfer megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a német Schmack Biogas GmbH. A német vállalat megvásárolta az egyetemen fejlesztett, termofil baktériumokkal működő biogáz előállítási technológiát, melyet Kovács Kornél professzor és munkatársai fejlesztettek ki.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiváló környezettudatos technológiának számít, javítja a biogáz előállítással foglalkozó üzemek működésének hatékonyságát a Kovács Kornél professzor, a SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológus Tanszékcsoport Biotechnológiai Tanszékének vezetője által irányított csoport fejlesztése. Mi a biogáz? Olyan gázelegy, amely szerves anyagok mikrobák által, anaerob (levegőtől elzárt) körülmények között történő lebontása során képződik. Mire jó a biogáz? Felhasználási lehetősége jelentős, hiszen a villamos, és a hőenergia előállítás területén egyaránt használható. Az egyedülállónak számító, nemrégiben értékesített technológia révén a biogáztermelés intenzitása az úgynevezett termofil baktériumok hozzáadásával a korábbi módszerekhez képest 30-50 százalékkal fokozható. E technológiát vásárolta meg a Schmack Biogas GmbH, Németország egyik legnagyobb biogáz előállító vállalata. Ez az SZTE elmúlt években kötött legjelentősebb szabadalmi átruházási tranzakciója.

E sikeres üzlet is bizonyítja annak jelentőségét, hogy közel egy évtizede az innováció középpontba került a Szegedi Tudományegyetemen. Jelenleg is külön rektor-helyettes és igazgatóság foglalkozik a kutatási eredmények hasznosításával.

- A kutatásfejlesztés és -szervezés, az innováció, a találmányi bejelentésnek és hasznosításnak a teljes vertikuma az igazgatósághoz tartozik – tudtuk meg Buzás Norberttől. A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságát vezető egyetemi oktató hozzátette: a közép-kelet-európai régióban a legjobb 5 százalékba tartozik az SZTE innovációs teljesítménye. E munka hasznát a számok is mutatják. Például a Szegedi Tudományegyetem úgy válaszolt az ipari partnerek kutatás-fejlesztési igényeire, hogy az ebből származó bevétele 2006-2010 között elérte 4,5 milliárd forintot.

- Presztízs értéke mellett azért is fontos e megállapodás, mert a kutatók számára a jövőben is biztosít forrást a technológia továbbfejlesztésére – hangsúlyozta Buzás Norbert. – Ugyanakkor segíti az egyetem további találmányhasznosítási tevékenységének finanszírozását. A bevétel 55%-át kapják a kutatók, 5%-át a kutatásoknak közvetlenül otthont adó SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 40%-a pedig a Szegedi Tudományegyetem központi költségvetésébe kerül.

SZTEpress

Az SZTE és a Schmack Biogas GmbH megállapodásáról további információ itt olvasható.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.