SZTE Info

Szegedi egyetemisták is táncolnak a húszéves Pavane-ban

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a Pavane Történelmi Táncegyüttes és a Szegedi Majorette Csoport. A Pavane-ban számos szegedi egyetemista is közösségre talált már.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A majorette-csoport június 2-án tartotta jubileumi műsorát, a Pavane pedig június 9-én a Kisszínházban ünnepelte fennállásának két évtizedes évfordulóját. A jubileumi műsorra a régi tagok jelentkezését is várták, akik az est egy pontján civilben a színpadon közös palotással idézték meg az együttes múltját.

 

pavaneKözösségben

A Pavane megteremti azt a közösséget, ami örömmé teszi nemcsak a táncot, hanem a vele járó feltételeket is. Lázár György táncpedagógus, az együttes vezetője szerint ez a csapat egyik legfontosabb erénye. Mintát ad mindenkinek arra, miként kell a feladatokhoz hozzáállni.

Lázár Györgyöt a Szegedi Tudományegyetem is felkérte már óratartásra, a több éve folyamatosan testneveléskurzusként felvehető hagyományos társastánc-tanfolyamok mellett volt már olyan félév is, mikor történelmi társastánckurzust is meghirdettek a hallgatóknak, akik közül többen az együttes tagjaivá váltak. Többnyire történelmi érdeklődésű és táncos előképzettséggel rendelkező diákokról van szó, akik motiváltak arra, hogy érdekes, régi táncokat sajátítsanak el.

„Szívesen tettem eleget a felkérésnek, mert az egyetemista korosztály olyan érdeklődő csoportot képvisel, amelynek tagjait öröm tanítani. Egy középiskolás korosztály eleve nehezebben csalogatható be a próbaterembe, elsősorban a fiúk a bál után rögtön menekülőre fogják, ez az egyetemistákra nem jellemző. Jó látni azt, hogy amit megtanultak, ügyesen tudják kamatoztatni” – tudtuk meg a tánctanártól. „A Pavane-ban egyébként több házaspár is táncol, akikre azért vagyok büszke, mert úgy érzem, talán olyan értékeket sikerült bemutatni és követendő példává tenni számukra, amely elvárássá vált a partnerrel szemben is. Azt a fajta életvitelt, amit az együttesben folytatunk, csak egy hasonlóan átszellemült partner tudja élvezni” – összegez Lázár György.

 

Kutatás és kihívás

„Piaci igény hozta létre az együttest, ami után elgondolkodtam, hogy érdemes ezt a műfajt folytatni” – emlékszik vissza a kezdetekre Lázár György. Első fellépéseik egyikeként a korábbi Tanárképző Főiskola gólyabálját nyitották meg egy itáliai reneszánsz lépőtánccal, az együttesnek is nevet adó pavane-nal és egy ugrótánccal, a gaillarde-dal. A történelmi társastáncokat eddig igazán még senki sem állította színpadra. Egy-egy néptáncegyüttes foglalkozik egy kis palotással, de rendszeres, megalapozott előadásokról nem beszélhetünk – tudtuk meg a tánctanártól.

Lázár György természetesen tanulmányai során történelmi társastáncokkal is foglalkozott. A jubileumi rendezvényen mestere, Ligeti Mária lesz a díszvendég, akitől első kézből tanulhatta a 19. századi táncokat. Az együttesvezető kutatta a fellelhető szakirodalmat így került látókörébe több, az 1500-as években kiadott tánc- és illemtankönyv, amelyek az együttes reneszánsz táncaink alapját képezik, valamint 19. századi források is. Az izgalmas táncvilág számos kihívást is rejtett magában. A bouffon nevű kardtánchoz például reneszánsz spádét kellett gyártaniuk, s mivel ez a fegyverkovácsoknak nem sikerült, végül az együttes egyik tagja, Bakos Gábor karosszérialakatos kovácsokat megszégyenítő ügyességgel állította elő a korhű kardokat.

 

Hitelesen a színpadon

„Nagy eredménynek tartom, hogy ezeket a műsorokat hitelesen tudjuk bemutatni, mind a táncok, mind a zenei anyag tekintetében” – tudtuk meg a táncpedagógustól. „Amit mi megjelenítünk a színpadon, ahhoz merjük adni a nevünket, ezek nem hasraütésszerűen kitalált táncok” – tette hozzá. Azok a táncok, amelyek divatban voltak több száz évvel ezelőtt és akár több száz éven keresztül, nyilvánvalóan kivívták saját koruk elismerését, ezért maradtak meg. Az 1500-as évektől kezdve találhatók olyan leírások, ahol kotta-, még korábban pedig tabulatúramellékletek a lépések ritmikáját is megadják amellett, hogy rögzítik a dallamot is. Zongorakivonatokból hangszereltettek meg bizonyos darabokat, amihez külön zenekart kellett keresniük. A reneszánsz táncokhoz a kecskeméti Renaissance Consort együttes biztosítja a zenét, a korabeli hangszerek kor- és hangzáshű másolatával játszanak.

A Pavane az egyetemi bálok, szegedi városi rendezvények gyakori fellépője. Emellett számos fesztiválon, várjátékokon szerepelt már a történelmi Magyarország területén, de eljutottak Csehországba, Dániába, Észak-Írországba, Törökországba, Németországba, Ausztriába és Dél-Franciaország jellemzően történelmi városaiba is. Franciahonban főként a Pavane zászlóforgató műsorával lépnek fel. Az együttes idén egy francia és egy lengyel – Pavane nevet viselő – fesztiválra készül, de ott lesznek a Savaria Történelmi Karneválon és az Egri Végvári Vigasságokon is. Táncolt anyagaikat folyamatosan bővítik, a katonatáncok irányába is tájékozódnak, illetve barokk táncokkal vesznek majd részt a győri barokk esküvő rendezvényen.

A majorette-csoport teljesen más indíttatásból jött létre, mint a Pavane. Lázár György olyan műfajt próbált létrehozni, ami akkor Szegeden nem volt, és némi tájékozódás után táncos alapokra helyezte, a bot mellett előkerültek zászlók és sétapálcák is. Rengeteg találkozó, fesztivál díját tudhatja már magáénak a csoport. A műfaj különösen azóta teljesedett ki, mióta a vásárhelyi katonazenekarral együtt dolgoznak.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.