SZTE Info

Szegedi egyetemisták is táncolnak a húszéves Pavane-ban

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a Pavane Történelmi Táncegyüttes és a Szegedi Majorette Csoport. A Pavane-ban számos szegedi egyetemista is közösségre talált már.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A majorette-csoport június 2-án tartotta jubileumi műsorát, a Pavane pedig június 9-én a Kisszínházban ünnepelte fennállásának két évtizedes évfordulóját. A jubileumi műsorra a régi tagok jelentkezését is várták, akik az est egy pontján civilben a színpadon közös palotással idézték meg az együttes múltját.

 

pavaneKözösségben

A Pavane megteremti azt a közösséget, ami örömmé teszi nemcsak a táncot, hanem a vele járó feltételeket is. Lázár György táncpedagógus, az együttes vezetője szerint ez a csapat egyik legfontosabb erénye. Mintát ad mindenkinek arra, miként kell a feladatokhoz hozzáállni.

Lázár Györgyöt a Szegedi Tudományegyetem is felkérte már óratartásra, a több éve folyamatosan testneveléskurzusként felvehető hagyományos társastánc-tanfolyamok mellett volt már olyan félév is, mikor történelmi társastánckurzust is meghirdettek a hallgatóknak, akik közül többen az együttes tagjaivá váltak. Többnyire történelmi érdeklődésű és táncos előképzettséggel rendelkező diákokról van szó, akik motiváltak arra, hogy érdekes, régi táncokat sajátítsanak el.

„Szívesen tettem eleget a felkérésnek, mert az egyetemista korosztály olyan érdeklődő csoportot képvisel, amelynek tagjait öröm tanítani. Egy középiskolás korosztály eleve nehezebben csalogatható be a próbaterembe, elsősorban a fiúk a bál után rögtön menekülőre fogják, ez az egyetemistákra nem jellemző. Jó látni azt, hogy amit megtanultak, ügyesen tudják kamatoztatni” – tudtuk meg a tánctanártól. „A Pavane-ban egyébként több házaspár is táncol, akikre azért vagyok büszke, mert úgy érzem, talán olyan értékeket sikerült bemutatni és követendő példává tenni számukra, amely elvárássá vált a partnerrel szemben is. Azt a fajta életvitelt, amit az együttesben folytatunk, csak egy hasonlóan átszellemült partner tudja élvezni” – összegez Lázár György.

 

Kutatás és kihívás

„Piaci igény hozta létre az együttest, ami után elgondolkodtam, hogy érdemes ezt a műfajt folytatni” – emlékszik vissza a kezdetekre Lázár György. Első fellépéseik egyikeként a korábbi Tanárképző Főiskola gólyabálját nyitották meg egy itáliai reneszánsz lépőtánccal, az együttesnek is nevet adó pavane-nal és egy ugrótánccal, a gaillarde-dal. A történelmi társastáncokat eddig igazán még senki sem állította színpadra. Egy-egy néptáncegyüttes foglalkozik egy kis palotással, de rendszeres, megalapozott előadásokról nem beszélhetünk – tudtuk meg a tánctanártól.

Lázár György természetesen tanulmányai során történelmi társastáncokkal is foglalkozott. A jubileumi rendezvényen mestere, Ligeti Mária lesz a díszvendég, akitől első kézből tanulhatta a 19. századi táncokat. Az együttesvezető kutatta a fellelhető szakirodalmat így került látókörébe több, az 1500-as években kiadott tánc- és illemtankönyv, amelyek az együttes reneszánsz táncaink alapját képezik, valamint 19. századi források is. Az izgalmas táncvilág számos kihívást is rejtett magában. A bouffon nevű kardtánchoz például reneszánsz spádét kellett gyártaniuk, s mivel ez a fegyverkovácsoknak nem sikerült, végül az együttes egyik tagja, Bakos Gábor karosszérialakatos kovácsokat megszégyenítő ügyességgel állította elő a korhű kardokat.

 

Hitelesen a színpadon

„Nagy eredménynek tartom, hogy ezeket a műsorokat hitelesen tudjuk bemutatni, mind a táncok, mind a zenei anyag tekintetében” – tudtuk meg a táncpedagógustól. „Amit mi megjelenítünk a színpadon, ahhoz merjük adni a nevünket, ezek nem hasraütésszerűen kitalált táncok” – tette hozzá. Azok a táncok, amelyek divatban voltak több száz évvel ezelőtt és akár több száz éven keresztül, nyilvánvalóan kivívták saját koruk elismerését, ezért maradtak meg. Az 1500-as évektől kezdve találhatók olyan leírások, ahol kotta-, még korábban pedig tabulatúramellékletek a lépések ritmikáját is megadják amellett, hogy rögzítik a dallamot is. Zongorakivonatokból hangszereltettek meg bizonyos darabokat, amihez külön zenekart kellett keresniük. A reneszánsz táncokhoz a kecskeméti Renaissance Consort együttes biztosítja a zenét, a korabeli hangszerek kor- és hangzáshű másolatával játszanak.

A Pavane az egyetemi bálok, szegedi városi rendezvények gyakori fellépője. Emellett számos fesztiválon, várjátékokon szerepelt már a történelmi Magyarország területén, de eljutottak Csehországba, Dániába, Észak-Írországba, Törökországba, Németországba, Ausztriába és Dél-Franciaország jellemzően történelmi városaiba is. Franciahonban főként a Pavane zászlóforgató műsorával lépnek fel. Az együttes idén egy francia és egy lengyel – Pavane nevet viselő – fesztiválra készül, de ott lesznek a Savaria Történelmi Karneválon és az Egri Végvári Vigasságokon is. Táncolt anyagaikat folyamatosan bővítik, a katonatáncok irányába is tájékozódnak, illetve barokk táncokkal vesznek majd részt a győri barokk esküvő rendezvényen.

A majorette-csoport teljesen más indíttatásból jött létre, mint a Pavane. Lázár György olyan műfajt próbált létrehozni, ami akkor Szegeden nem volt, és némi tájékozódás után táncos alapokra helyezte, a bot mellett előkerültek zászlók és sétapálcák is. Rengeteg találkozó, fesztivál díját tudhatja már magáénak a csoport. A műfaj különösen azóta teljesedett ki, mióta a vásárhelyi katonazenekarral együtt dolgoznak.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.