SZTE Info

Gitárosok sikere – áramszünettel

A szegedi egyetem hallgatója, Németh Csaba első, két diáktzársa, Pokol Gábor és Csernyec Dóra megosztott második díjat nyert a szabadkai Guitar Open nemzetközi versenyen. A szegedi zenészek szokatlan helyzetben is helyt álltak.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabadkán rendezték meg 2012. május 10-13. között a Guitar Open nemzetközi versenyt. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatói közül Németh Csaba I. díjat, Pokol Gábor pedig II. díjat nyert Cserenyec Dórával megosztva.

A rendezvényt az is emlékezetessé teszi, hogy Németh Csaba játéka közben áramszünet következett be a színházteremben, ám az ifjú zenész ekkor sem hagyta abba a darabot, ugyanolyan elánnal és kifejezéssel játszotta tovább Mertz Elégiáját, mintha látná a kezeit. Az egyik zsűritag a sorok közül egy mobiltelefonnal kezdett világítani Németh Csabának, ami még különlegesebb légkört adott a szokatlan helyzetnek. Végül az utolsó műsorszám, egy orientális népzene-ihlette darab, a Koyunbaba közben jött vissza a világítás.

A szegedi hallgatók felkészítő tanárai: Bozóki Andrea, Pavlovits Dávid.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *