Bezár

Hírarchívum

Három hétig látható az utolsó tehetségpontos tárlat

Három hétig látható az utolsó tehetségpontos tárlat

2012. május 30.
2 perc

Meghosszabbította a Somogyi-könyvtár az SZTE Tehetségponttal szervezett közös kiállítás-sorozatának utolsó tárlatát: Vinkó Leó festőművész május 24-étől látható képeiben egészen június 12-ig gyönyörködhetnek a bibliotékába betérők.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

vinko_szegy2A Gyerekkor címet viselő kiállítás zárja az Egyetemi Tavasz keretében megvalósított négyhetesre tervezett májusi sorozatot, melyben a Tehetségpont egy fotó-, egy szobrász-, egy grafikus- és egy festőművész tehetsége mutatkozhatott be. A kiállító fiatalokról a Somogyi-könyvtár által gondozott Szeged folyóirat is közölt cikkeket áprilisi számában.

„Vinkó Leó munkáiban színeket kapunk, olyan kompozíciókat, melyek vonzanak” – mondta el a fiatal művész alkotásairól Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató. A megnyitón úgy fogalmazott, sikeresnek értékeli a bibliotéka a Tehetségponttal való együttműködést, mely számos lehetőséget rejt még magában, így a könyvtár reméli, lesz még folytatás.

A kiállításra Tóth-Fekete Nóra zongoraművész, Tehetségpont-tag Liszt Ferenc Liebestraum (Szerelmi álom) című művével hangolta rá a közönséget. Molnár Sándor, az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténeti Tanszék adjunktusa úgy fogalmazott, Vinkó Leó hatalmas érzékenységgel megáldott kezdő művész, akit még nem lehet „bekategorizálni” stílus szerint, de alkotásain a festőben rejlő morális érzékenység jelenik meg. Korai képeit harsány színvilág jellemezte, majd felfedezhető volt a konstruktivizmus, Tihanyi Lajos és kicsit Picasso hatása is. Ezután továbblépett a posztmodern irányába, Hundertwasser munkáira emlékeztető színességgel jelennek meg képein a figurák.

Vinkó Leó hatéves korában kezdett ismerkedni a festészettel, melyet életcéljának tekint. Ösztönből fest, képein az egyszerű hétköznapi jelenetek, a természeti motívumok mellett elvontabb, filozofikusabb gondolatok is megjelennek. 2011-ben meghívták Csongrádra a Nemzetközi művésztelepre, illetve egyik képe bekerült a 2011. évi Szegedi Nyári Tárlatra a Reök-palotába. 2011-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencián első helyezést ért el festészet kategóriában. 2011-ben mestere, Aranyi Sándor a mester és tanítványa programba őt vitte magával a nemzetközi művésztelepre. Tagja lett a szegedi Fekete Sas galériának, mint az egyik első kiállító. 2011-ben csatlakozott a Lajtorja művészeti csoporthoz.

A fiatal festő szerepelt már a Duna televízió, illetve az MTV1, majd MTV2 kulturális, fiatal festőkkel foglalkozó műsorain is.

M.A.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek