SZTE Info

Hazai csapat nyerte a kerékpáros póló EB-selejtezőjét az SZTE-n

Magyar győzelemmel zárult a kerékpáros póló Európa-bajnoki selejtezője. A Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában 8 ország 16 csapata mérte össze erejét a májusi kétnapos rendezvényen. A lovaspólót idéző játék háromfős együttesei között egy lánycsapat is indult.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kísérd kapura!”, „Lőj” és hasonló kiáltásokkal buzdították egymást a játékosok a Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában. A biciklis póló Európa-bajnoki selejtezőjét az ováción túl ütők csapódása is kísérte, hiszen a csapatsportot síbotokból házilag készített alkalmatosságokkal játsszák – kerékpáron ülve. A pályán lévő három-háromfős együttesek célja, hogy eljuttassák a tyúktojásnál valamivel nagyobb labdát az ellenfél kapujába. Ebben a manőverben a versenyen a legeredményesebbnek a hazai Bisons csapata bizonyult: a Varga Gábor, Varga Dávid és Hagemann József alkotta trió nyerte a selejtezőt.

Nyolc ország (Ausztria, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Ukrajna valamint Magyarország) 16 csapata közül a második helyet a lengyel Apollo 3 szerezte meg, harmadikként a szintén lengyel MMA kvalifikálta magát az idén július 19-21. között rendezendő párizsi Európa-bajnokságra. Közvetett módon, azaz pótselejtezőn megmérkőzve pedig az osztrák Banana Thieves, a lengyel Tora Tora Tora és a román Bloody Brown Bears juthat még ki az EB-re.

A szegedi teamnek ugyan az időjárás kedvezett, hiszen az éppen felszáradó „arénában” csatázhattak, azonban a főszervező, Szakál Péter csapata nem szerzett kvalifikációt, hiszen a svájci rendszerű verseny egyenes kieséses szakaszában vereséget szenvedtek a lengyel MMA-tól. A pályáról legurulva a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Dékáni Hivatalának vezetője elmondta: „Minden időben lehet pólózni. Hóban, esőben is játszunk, csak vigyázni kell, nehogy megsérüljön valaki. De ezek a sportolók sokat ülnek a biciklin, igen jól kezelik azt.”

A játékosok védőfelszerelésben gurulnak be a pályára, ez is hozzájárult ahhoz, hogy sérülések és balesetek nélkül sikerült átvészelnie a versenyt mindenkinek. „A fair playt szeretném kiemelni: a bicikli-bicikli, test-test és ütő-ütő elleni kontaktus megengedett, de nem jellemző, hogy bárki elvesztené a fejét. Higgadtan kezeli mindenki a különféle helyzeteket, és a versenyzők a pólózás szellemiségét tartják szem előtt” – jellemezte a selejtezőt Szakál Péter.

A megmérettetésen egyetlen lánycsapat indult csupán, mivel – mint Bundai Zsófia, a BÁJcycle tagja elmondta – a biciklis póló hívei között kevés lány található. „Ez egy technikás sport, erőnlét és jó egyensúlyérzék szükséges hozzá. Ez igaz a BMX-es vagy a Montain Bike-os területen is. A BÁJcycle számára külön kihívást jelentett, hogy a csapat tagjai most először játszottak együtt, mert mindhárman más-más városból érkeztek pólózni. „Megmozgat, gyors, pörgős és nagyon összetett játék; másrészt olyan közösség alakul ki a bike polo körül, hogy bárhova megyek a világon, egyből egy hullámhosszon vagyok a többi játékossa”l – indokolta Bundai Zsófia a sportág iránti szeretetét.

Kiss Tímea

 

Biciklis póló - galéria
A versenyen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.