SZTE Info

Hazai csapat nyerte a kerékpáros póló EB-selejtezőjét az SZTE-n

Magyar győzelemmel zárult a kerékpáros póló Európa-bajnoki selejtezője. A Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában 8 ország 16 csapata mérte össze erejét a májusi kétnapos rendezvényen. A lovaspólót idéző játék háromfős együttesei között egy lánycsapat is indult.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kísérd kapura!”, „Lőj” és hasonló kiáltásokkal buzdították egymást a játékosok a Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában. A biciklis póló Európa-bajnoki selejtezőjét az ováción túl ütők csapódása is kísérte, hiszen a csapatsportot síbotokból házilag készített alkalmatosságokkal játsszák – kerékpáron ülve. A pályán lévő három-háromfős együttesek célja, hogy eljuttassák a tyúktojásnál valamivel nagyobb labdát az ellenfél kapujába. Ebben a manőverben a versenyen a legeredményesebbnek a hazai Bisons csapata bizonyult: a Varga Gábor, Varga Dávid és Hagemann József alkotta trió nyerte a selejtezőt.

Nyolc ország (Ausztria, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Ukrajna valamint Magyarország) 16 csapata közül a második helyet a lengyel Apollo 3 szerezte meg, harmadikként a szintén lengyel MMA kvalifikálta magát az idén július 19-21. között rendezendő párizsi Európa-bajnokságra. Közvetett módon, azaz pótselejtezőn megmérkőzve pedig az osztrák Banana Thieves, a lengyel Tora Tora Tora és a román Bloody Brown Bears juthat még ki az EB-re.

A szegedi teamnek ugyan az időjárás kedvezett, hiszen az éppen felszáradó „arénában” csatázhattak, azonban a főszervező, Szakál Péter csapata nem szerzett kvalifikációt, hiszen a svájci rendszerű verseny egyenes kieséses szakaszában vereséget szenvedtek a lengyel MMA-tól. A pályáról legurulva a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Dékáni Hivatalának vezetője elmondta: „Minden időben lehet pólózni. Hóban, esőben is játszunk, csak vigyázni kell, nehogy megsérüljön valaki. De ezek a sportolók sokat ülnek a biciklin, igen jól kezelik azt.”

A játékosok védőfelszerelésben gurulnak be a pályára, ez is hozzájárult ahhoz, hogy sérülések és balesetek nélkül sikerült átvészelnie a versenyt mindenkinek. „A fair playt szeretném kiemelni: a bicikli-bicikli, test-test és ütő-ütő elleni kontaktus megengedett, de nem jellemző, hogy bárki elvesztené a fejét. Higgadtan kezeli mindenki a különféle helyzeteket, és a versenyzők a pólózás szellemiségét tartják szem előtt” – jellemezte a selejtezőt Szakál Péter.

A megmérettetésen egyetlen lánycsapat indult csupán, mivel – mint Bundai Zsófia, a BÁJcycle tagja elmondta – a biciklis póló hívei között kevés lány található. „Ez egy technikás sport, erőnlét és jó egyensúlyérzék szükséges hozzá. Ez igaz a BMX-es vagy a Montain Bike-os területen is. A BÁJcycle számára külön kihívást jelentett, hogy a csapat tagjai most először játszottak együtt, mert mindhárman más-más városból érkeztek pólózni. „Megmozgat, gyors, pörgős és nagyon összetett játék; másrészt olyan közösség alakul ki a bike polo körül, hogy bárhova megyek a világon, egyből egy hullámhosszon vagyok a többi játékossa”l – indokolta Bundai Zsófia a sportág iránti szeretetét.

Kiss Tímea

 

Biciklis póló - galéria
A versenyen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.