SZTE Info

Hazai csapat nyerte a kerékpáros póló EB-selejtezőjét az SZTE-n

Magyar győzelemmel zárult a kerékpáros póló Európa-bajnoki selejtezője. A Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában 8 ország 16 csapata mérte össze erejét a májusi kétnapos rendezvényen. A lovaspólót idéző játék háromfős együttesei között egy lánycsapat is indult.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kísérd kapura!”, „Lőj” és hasonló kiáltásokkal buzdították egymást a játékosok a Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában. A biciklis póló Európa-bajnoki selejtezőjét az ováción túl ütők csapódása is kísérte, hiszen a csapatsportot síbotokból házilag készített alkalmatosságokkal játsszák – kerékpáron ülve. A pályán lévő három-háromfős együttesek célja, hogy eljuttassák a tyúktojásnál valamivel nagyobb labdát az ellenfél kapujába. Ebben a manőverben a versenyen a legeredményesebbnek a hazai Bisons csapata bizonyult: a Varga Gábor, Varga Dávid és Hagemann József alkotta trió nyerte a selejtezőt.

Nyolc ország (Ausztria, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Ukrajna valamint Magyarország) 16 csapata közül a második helyet a lengyel Apollo 3 szerezte meg, harmadikként a szintén lengyel MMA kvalifikálta magát az idén július 19-21. között rendezendő párizsi Európa-bajnokságra. Közvetett módon, azaz pótselejtezőn megmérkőzve pedig az osztrák Banana Thieves, a lengyel Tora Tora Tora és a román Bloody Brown Bears juthat még ki az EB-re.

A szegedi teamnek ugyan az időjárás kedvezett, hiszen az éppen felszáradó „arénában” csatázhattak, azonban a főszervező, Szakál Péter csapata nem szerzett kvalifikációt, hiszen a svájci rendszerű verseny egyenes kieséses szakaszában vereséget szenvedtek a lengyel MMA-tól. A pályáról legurulva a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Dékáni Hivatalának vezetője elmondta: „Minden időben lehet pólózni. Hóban, esőben is játszunk, csak vigyázni kell, nehogy megsérüljön valaki. De ezek a sportolók sokat ülnek a biciklin, igen jól kezelik azt.”

A játékosok védőfelszerelésben gurulnak be a pályára, ez is hozzájárult ahhoz, hogy sérülések és balesetek nélkül sikerült átvészelnie a versenyt mindenkinek. „A fair playt szeretném kiemelni: a bicikli-bicikli, test-test és ütő-ütő elleni kontaktus megengedett, de nem jellemző, hogy bárki elvesztené a fejét. Higgadtan kezeli mindenki a különféle helyzeteket, és a versenyzők a pólózás szellemiségét tartják szem előtt” – jellemezte a selejtezőt Szakál Péter.

A megmérettetésen egyetlen lánycsapat indult csupán, mivel – mint Bundai Zsófia, a BÁJcycle tagja elmondta – a biciklis póló hívei között kevés lány található. „Ez egy technikás sport, erőnlét és jó egyensúlyérzék szükséges hozzá. Ez igaz a BMX-es vagy a Montain Bike-os területen is. A BÁJcycle számára külön kihívást jelentett, hogy a csapat tagjai most először játszottak együtt, mert mindhárman más-más városból érkeztek pólózni. „Megmozgat, gyors, pörgős és nagyon összetett játék; másrészt olyan közösség alakul ki a bike polo körül, hogy bárhova megyek a világon, egyből egy hullámhosszon vagyok a többi játékossa”l – indokolta Bundai Zsófia a sportág iránti szeretetét.

Kiss Tímea

 

Biciklis póló - galéria
A versenyen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.