SZTE Info

Hazai csapat nyerte a kerékpáros póló EB-selejtezőjét az SZTE-n

Magyar győzelemmel zárult a kerékpáros póló Európa-bajnoki selejtezője. A Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában 8 ország 16 csapata mérte össze erejét a májusi kétnapos rendezvényen. A lovaspólót idéző játék háromfős együttesei között egy lánycsapat is indult.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kísérd kapura!”, „Lőj” és hasonló kiáltásokkal buzdították egymást a játékosok a Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában. A biciklis póló Európa-bajnoki selejtezőjét az ováción túl ütők csapódása is kísérte, hiszen a csapatsportot síbotokból házilag készített alkalmatosságokkal játsszák – kerékpáron ülve. A pályán lévő három-háromfős együttesek célja, hogy eljuttassák a tyúktojásnál valamivel nagyobb labdát az ellenfél kapujába. Ebben a manőverben a versenyen a legeredményesebbnek a hazai Bisons csapata bizonyult: a Varga Gábor, Varga Dávid és Hagemann József alkotta trió nyerte a selejtezőt.

Nyolc ország (Ausztria, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Ukrajna valamint Magyarország) 16 csapata közül a második helyet a lengyel Apollo 3 szerezte meg, harmadikként a szintén lengyel MMA kvalifikálta magát az idén július 19-21. között rendezendő párizsi Európa-bajnokságra. Közvetett módon, azaz pótselejtezőn megmérkőzve pedig az osztrák Banana Thieves, a lengyel Tora Tora Tora és a román Bloody Brown Bears juthat még ki az EB-re.

A szegedi teamnek ugyan az időjárás kedvezett, hiszen az éppen felszáradó „arénában” csatázhattak, azonban a főszervező, Szakál Péter csapata nem szerzett kvalifikációt, hiszen a svájci rendszerű verseny egyenes kieséses szakaszában vereséget szenvedtek a lengyel MMA-tól. A pályáról legurulva a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Dékáni Hivatalának vezetője elmondta: „Minden időben lehet pólózni. Hóban, esőben is játszunk, csak vigyázni kell, nehogy megsérüljön valaki. De ezek a sportolók sokat ülnek a biciklin, igen jól kezelik azt.”

A játékosok védőfelszerelésben gurulnak be a pályára, ez is hozzájárult ahhoz, hogy sérülések és balesetek nélkül sikerült átvészelnie a versenyt mindenkinek. „A fair playt szeretném kiemelni: a bicikli-bicikli, test-test és ütő-ütő elleni kontaktus megengedett, de nem jellemző, hogy bárki elvesztené a fejét. Higgadtan kezeli mindenki a különféle helyzeteket, és a versenyzők a pólózás szellemiségét tartják szem előtt” – jellemezte a selejtezőt Szakál Péter.

A megmérettetésen egyetlen lánycsapat indult csupán, mivel – mint Bundai Zsófia, a BÁJcycle tagja elmondta – a biciklis póló hívei között kevés lány található. „Ez egy technikás sport, erőnlét és jó egyensúlyérzék szükséges hozzá. Ez igaz a BMX-es vagy a Montain Bike-os területen is. A BÁJcycle számára külön kihívást jelentett, hogy a csapat tagjai most először játszottak együtt, mert mindhárman más-más városból érkeztek pólózni. „Megmozgat, gyors, pörgős és nagyon összetett játék; másrészt olyan közösség alakul ki a bike polo körül, hogy bárhova megyek a világon, egyből egy hullámhosszon vagyok a többi játékossa”l – indokolta Bundai Zsófia a sportág iránti szeretetét.

Kiss Tímea

 

Biciklis póló - galéria
A versenyen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00