Bezár

Hírarchívum

kiemelt

Játékos pénzügy az SZTE Gazdaságtudományi Karon

Játékos pénzügy az SZTE Gazdaságtudományi Karon

2012. május 08.
2 perc

Középiskolai Pénzügyi Napot tartott a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület a régió diákjainak. Május 4-én játékos ismeretterjesztő vetélkedőn tanulhattak a középiskolások a mindennapok pénzügyeiről. Kihirdették a korosztály pénzügyi kultúráját felmérő Econventio Teszt eredményeit is.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A középiskolásokat érdekelnék a pénzügyi információk, de nem tudnak hozzájutni. Az iskolákban nem nagyon tanulnak pénzügyi ismereteket, otthoni mintázatokat követnek.” – összegezte Kovács Péter statisztikus, a felmérés kutatócsoportjának tagja a tavalyi, első Econventio Teszt utáni benyomásokat. Akkor közel hatezren vettek részt az online kérdőív kitöltésében, ez volt a leginkább reprezentatív mintavétel a magyar tizenévesek pénzügyi kultúrájának kutatásában. A teszt aktuális pénzügyi kérdésekkel vizsgálja az általános műveltség és a gyakorlat szintjén a középiskolások financiális attitűdjét.

Idén már több mint tízezer tesztet töltöttek ki 112 iskola diákjai, a márciusban kezdődő felmérésnek nemrég lett vége, az adatok feldolgozás alatt állnak. A korábbi eredmények alapján látható: a gyakorlatias pénzügyi döntésekben kevés tapasztalata van a fiataloknak. Ez pedig problémát jelenthet a közeli jövőjükben, a továbbtanulás vagy az önálló élet költségeinek mérlegelésekor.

A Középiskolai Pénzügyi Nap az Econventio Teszt záró-rendezvénye volt. Összhangban a tesztek általános következtetéseivel, a szakmai nap játékos vetélkedőin gyakorlatban is használható ismereteket szerezhettek a diákok. Elsősorban a téma fontosságának tudatosítása volt a cél. Öt szegedi és kecskeméti iskola képviseltette magát, összesen 75 tanulóval. A vendéglátó SZTE Gazdaságtudományi Kar nevében Vilmányi Márton dékán köszöntötte a középiskolásokat. „Másfél évtizede vesz részt a kar a felsőoktatásban, ez alatt mindvégig meghatározó szerepe volt Szeged és a régió életében. Fontos a fiatalok pénzügyi kompetenciájának vizsgálata, segíteni ezek fejlesztésében, a fiatalok felkészítésében. Az SZTE Gazdaságtudományi Kar ebben is bővülő szerepet vállal.” A két éve alapított Econventio elnöke, Sápi Ákos az egyesület tevékenységét és a tesztet mutatta be.

Internetes információgyűjtésben és adatfeldolgozásban, kockázatkezelésben, befektetési döntéshozásban és pénzügyi önismereti játékban is kipróbálhatták magukat a vetélkedő diákok. A következő eredmények születtek a nap végére:

1. hely: Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézmény (Szeged) csapata.

2. hely: SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (Szeged) csapata.

3. hely megosztva:

Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola (Kecskemét) csapata,

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) csapata,

Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézmény (Szeged) csapata.

 

A diákok és kísérőtanáraik ajándékcsomagokkal térhettek haza. Laptopot, egy fényképezőgépet és egy telefont sorsoltak ki a pénzügyi teszt kitöltői között. A szervezők díjazták az iskolák aktivitását is: a legtöbb tesztet kitöltő öt iskola csapatai részt vehetnek egy Balaton-parti nyári táborban.



Kielmelt.zip
Az eseményen készült képgaléria itt megtekinthető

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek