Bezár

Hírarchívum

Ösztöndíjjal Japánba

Ösztöndíjjal Japánba

2012. május 08.
3 perc

Japánban ottani állami ösztöndíjjal tanulhatnak magyar fiatalok. A lehetőségekről a Szegedi Tudományegyetemen a BTK Kari Konferenciatermében (Szeged, Egyetem utca 2.) május 11-én (pénteken) 13 órától tájékoztatót tartanak.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A japán kormány olyan külföldi fiatalok pályázatát várja, akik szívesen tanulnának japán egyetemeken. A kiválasztottak számára a japán kormány ösztöndíjat fizet, és tandíjmentességet biztosít.

Magyarországon a következő öt ösztöndíjra lehet pályázni:

1. Kutatói ösztöndíj (posztgraduális szint) (Magyarországon 1965 óta)

Hazájuk egyetemén vagy főiskoláján diplomát szerzett, 35 éven aluli fiatalok számára meghirdetett ösztöndíj. Az állami ösztöndíjban részesülők 80%-át teszik ki a japán egyetemeken posztgraduális szintű oktatásban vagy kutatásban résztvevő külföldi diákok. Az ösztöndíjasok az első 6 hónap alatt felkészítő japán nyelvoktatáson vesznek részt, majd csatlakoznak az egyetem posztgraduális szintű szakirányú képzéséhez. A képzés időtartama rendszerint maximum 2 év, de amennyiben valaki magasabb szintű tanulmányi fokozat megszerzése céljából meghatározott idejű képzésre felvételt nyer, és ha az előírt vizsga követelményeinek megfelel, a képzés időtartama meghosszabbítható.

2. Ösztöndíj első egyetemi diploma megszerzésére (Magyarországon 1992 óta)

17-21 év közötti fiatalok számára meghirdetett, négyéves egyetemi képzésre szóló ösztöndíj. Az egyetemi képzés megkezdése előtt a diákok egyéves, elsősorban japán nyelvi felkészítő tanfolyamon vesznek részt (a Tokiói Idegen Nyelvek Egyetemének vagy az Oszakai Idegen Nyelvek Egyetemének Külföldi Diákok Japán Nyelvi Oktatóközpontjában). A képzés teljes időtartama 5 év (az orvosi, fogorvosi, illetve állatorvosi képzés esetében 7 év). Abban az esetben, ha az alap- vagy posztgraduális képzés után valaki felvételt nyer magasabb szintű képzésre, az ösztöndíj időtartama pályázati úton meghosszabbítható.

3. Japán nyelv és kultúra ösztöndíj (egyetemi szint, részképzés) (Magyarországon 1991 óta)

A 18-30 év közötti, hazájuk egyetemén japán szakos, a hazatérés időpontjában beiratkozott egyetemi hallgatóknak meghirdetett ösztöndíj célja, hogy e diákok számára japán egyetemi részképzést tegyen lehetővé. A részképzés az egyetemek egyéves programjának keretében valósul meg.

4. Ösztöndíj tanárok és tanítók továbbképzésére (Magyarországon 2006 óta)

Az ösztöndíj olyan 35 év alatti, egyetemet vagy tanító/tanárképző főiskolát végzett személyeknek szól, akik jelenleg általános iskolai vagy középiskolai tanítóként/tanárként (1-től 12-ik osztályig bezárólag) illetve a tanárképzésben dolgoznak, és több mint öt éves tanítási gyakorlattal rendelkeznek. Az ösztöndíjasok egy másfél éves oktatási továbbképzésen vesznek részt, amely nem biztosít lehetőséget sem kreditszerzésre, sem posztgraduális szintű képzésre (vagyis mester, illetve doktori fokozat megszerzésére).

 

Az ösztöndíjakról a Szegedi Tudományegyetemen a BTK Kari Konferenciatermében (Szeged, Egyetem utca 2.) május 11-én (pénteken) 13 órától tájékoztatót tartanak.

További információ: Japán Nagykövetség, Kulturális és sajtóosztály, Moharos Éva – cím: 1125 Budapest, Zalai út 7., telefonszám (06-1)398-3100, e-mail: moharos.eva@bp.mofa.go.jp.

További információ:

http://www.hu.emb-japan.go.jp/hun/culture/scholarship.htm

A tájékoztató szövege itt letölthető, valamint a gyakran ismételt kérdések itt megtekinthetők.


 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek