SZTE Info

A Fulbright ösztöndíj tudományos „útlevél”


Az Egyesült Államokban kutathat, taníthat az a hallgató vagy oktató, aki elnyeri a világ egyik legrangosabb ösztöndíját, a Fulbright-ot. Több mint 150 ország tagja a programnak, a Magyar Fulbright Egyesület idén a huszadik születésnapját ünnepli. A jövő évi pályázati lehetőségekről Brückner Huba, az egyesület ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 

J. William Fulbright, Arkansas állam egykori szenátora 1946-ban alapította az ösztöndíjprogramot, melynek alapvető célja, hogy erősítse a nemzetközi tudományos együttműködést a nemzetek kulturális különbségeit áthidalva. Azóta több mint 150 ország csatlakozott, a program működésének elmúlt évtizedeiben háromszázezer ösztöndíjas kutatóútját támogatta. Az ösztöndíj színvonala abból is kitűnik, hogy közülük 46 tudóst és kutatót Nobel-díjjal ismertek el. Magyarország 1978-ban csatlakozott a programhoz. Azóta évente 30-35 magyar utazik Amerika egyetemeire és ugyanennyien érkeznek országunkba a tengerentúlról.

A március 30-i tájékoztatón részt vett az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviseletében Leila Kamgar kulturális attasé és Edward Loo közkapcsolati tanácsadó is. Az alkalom egyben a Magyar Fulbright Egyesület dél-magyarországi ülése is volt. A tájékoztatót Pál József az SZTE rektorhelyettese és Nagy Katalin, az egyesület elnöke, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja nyitotta meg. A dékán kiemelte: az ösztöndíjasok alkotta közösségnek élethosszig részesei a kutatók. „Az ösztöndíj nélkül nem lehetnék most itt, nem lehetnék dékán” – hangsúlyozta a támogatás szerepét a tudományos életpálya alakulásában Nagy Katalin, aki maga is „Fulbrightos” volt.

Különleges bánásmódban részesül az, aki a Fulbright program tagja” – mondta Brückner Huba. A Fulbright nemzetközileg elismert a tudományos életben. Komoly követelményeknek kell megfelelnie a pályázóknak. Bármilyen tudományterület kutatója jelentkezhet, írásos önéletrajza mellett pontos kutatási tervvel kell rendelkeznie a pályázónak, kiemelve annak magyar és amerikai vonatkozásait. Személyes interjú is segíti a bizottság döntését. Főleg a tanulni szándékozó hallgatók esetében nagyon fontos a kiváló angol tudás.

Matuska Ágnes egykori Fulbrightos kutató tartott élménybeszámolót. A Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének oktatója idén januárban jött haza a maryland-i egyetemről, ahol fél évet töltött kutatással. Felhívta a potenciális jelentkezőkből álló hallgatóság figyelmét azokra a fontos szempontokra, amelyeket figyelembe kell vennie az utazóknak. Azt mondta, az ismert, nagy egyetemeken könnyen elvész az egyén, míg a kisebb intézményekben több segítséget kaphat az ösztöndíjas. Emellett érdemes megkeresni azokat az egyetemeket, ahol a kutatási témának megfelelő források is elérhetőek. Matuska Ágnes egy volt ösztöndíjas kollegáját idézve azt mondta: a Fulbright olyan, mint egy útlevél. Az amerikai munka során szerzett tudományos kapcsolatok és barátságok révén megnyílik a világ a program résztvevői előtt.

A kutatók 3-9 hónapos időintervallumra utazhatnak az Egyesült Államokba, egy-két szemeszter idejére fogadnak egyetemi oktatókat, míg a hallgatók egy tanévet tölthetnek amerikai intézményekben. A Fulbright program részösztöndíjakat is biztosít azoknak, akik utazásukhoz más támogatást is tudnak szerezni. A pályázás határideje május 7. (További információ: www.fulbright.hu/ )

SZTEpress

 

Ösztöndíjjal Amerikába

A Magyar Fulbright Bizottság idén is meghirdette az Amerikai Egyesült Államokba szóló tanulmányi, oktatói és kutatói ösztöndíjakat.

Brückner Huba, ügyvezető igazgató a Fulbright ösztöndíj lehetőségeiről 2012. március 30-án (pénteken) délelőtt 10 órától a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában tájékoztatja az érdeklődőket. A tájékoztatót Pál József az SZTE rektorhelyettese nyitja meg. A tájékoztatón részt vesz az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviseletében Leila Kamgar kulturális attasé és Edward Loo közkapcsolati tanácsadó, valamint több volt és jelenlegi Fulbright-ösztöndíjas. Az esemény egyben a Magyar Fulbright Egyesület dél-magyarországi chapterének ülése is, amelynek házigazdája Nagy Katalin, az egyesület elnöke, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja.

Az ösztöndíj-program a néhai J. William Fulbright amerikai szenátorról kapta a nevét, aki 1946-ban terjesztette be a kongresszus elé az Amerikai Egyesült Államok és más országok közötti oktatási csereprogram tervezetét. A világszerte elismert ösztöndíj-program kétoldalú államközi egyezmények alapján, autonóm módon működik, amelyben mára már több mint 150 ország állampolgára vesz részt.

További információk: www.fulbright.hu és az itt letölthető PDF dokumentumban

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja