SZTE Info

A Fulbright ösztöndíj tudományos „útlevél”


Az Egyesült Államokban kutathat, taníthat az a hallgató vagy oktató, aki elnyeri a világ egyik legrangosabb ösztöndíját, a Fulbright-ot. Több mint 150 ország tagja a programnak, a Magyar Fulbright Egyesület idén a huszadik születésnapját ünnepli. A jövő évi pályázati lehetőségekről Brückner Huba, az egyesület ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 

J. William Fulbright, Arkansas állam egykori szenátora 1946-ban alapította az ösztöndíjprogramot, melynek alapvető célja, hogy erősítse a nemzetközi tudományos együttműködést a nemzetek kulturális különbségeit áthidalva. Azóta több mint 150 ország csatlakozott, a program működésének elmúlt évtizedeiben háromszázezer ösztöndíjas kutatóútját támogatta. Az ösztöndíj színvonala abból is kitűnik, hogy közülük 46 tudóst és kutatót Nobel-díjjal ismertek el. Magyarország 1978-ban csatlakozott a programhoz. Azóta évente 30-35 magyar utazik Amerika egyetemeire és ugyanennyien érkeznek országunkba a tengerentúlról.

A március 30-i tájékoztatón részt vett az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviseletében Leila Kamgar kulturális attasé és Edward Loo közkapcsolati tanácsadó is. Az alkalom egyben a Magyar Fulbright Egyesület dél-magyarországi ülése is volt. A tájékoztatót Pál József az SZTE rektorhelyettese és Nagy Katalin, az egyesület elnöke, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja nyitotta meg. A dékán kiemelte: az ösztöndíjasok alkotta közösségnek élethosszig részesei a kutatók. „Az ösztöndíj nélkül nem lehetnék most itt, nem lehetnék dékán” – hangsúlyozta a támogatás szerepét a tudományos életpálya alakulásában Nagy Katalin, aki maga is „Fulbrightos” volt.

Különleges bánásmódban részesül az, aki a Fulbright program tagja” – mondta Brückner Huba. A Fulbright nemzetközileg elismert a tudományos életben. Komoly követelményeknek kell megfelelnie a pályázóknak. Bármilyen tudományterület kutatója jelentkezhet, írásos önéletrajza mellett pontos kutatási tervvel kell rendelkeznie a pályázónak, kiemelve annak magyar és amerikai vonatkozásait. Személyes interjú is segíti a bizottság döntését. Főleg a tanulni szándékozó hallgatók esetében nagyon fontos a kiváló angol tudás.

Matuska Ágnes egykori Fulbrightos kutató tartott élménybeszámolót. A Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének oktatója idén januárban jött haza a maryland-i egyetemről, ahol fél évet töltött kutatással. Felhívta a potenciális jelentkezőkből álló hallgatóság figyelmét azokra a fontos szempontokra, amelyeket figyelembe kell vennie az utazóknak. Azt mondta, az ismert, nagy egyetemeken könnyen elvész az egyén, míg a kisebb intézményekben több segítséget kaphat az ösztöndíjas. Emellett érdemes megkeresni azokat az egyetemeket, ahol a kutatási témának megfelelő források is elérhetőek. Matuska Ágnes egy volt ösztöndíjas kollegáját idézve azt mondta: a Fulbright olyan, mint egy útlevél. Az amerikai munka során szerzett tudományos kapcsolatok és barátságok révén megnyílik a világ a program résztvevői előtt.

A kutatók 3-9 hónapos időintervallumra utazhatnak az Egyesült Államokba, egy-két szemeszter idejére fogadnak egyetemi oktatókat, míg a hallgatók egy tanévet tölthetnek amerikai intézményekben. A Fulbright program részösztöndíjakat is biztosít azoknak, akik utazásukhoz más támogatást is tudnak szerezni. A pályázás határideje május 7. (További információ: www.fulbright.hu/ )

SZTEpress

 

Ösztöndíjjal Amerikába

A Magyar Fulbright Bizottság idén is meghirdette az Amerikai Egyesült Államokba szóló tanulmányi, oktatói és kutatói ösztöndíjakat.

Brückner Huba, ügyvezető igazgató a Fulbright ösztöndíj lehetőségeiről 2012. március 30-án (pénteken) délelőtt 10 órától a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában tájékoztatja az érdeklődőket. A tájékoztatót Pál József az SZTE rektorhelyettese nyitja meg. A tájékoztatón részt vesz az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviseletében Leila Kamgar kulturális attasé és Edward Loo közkapcsolati tanácsadó, valamint több volt és jelenlegi Fulbright-ösztöndíjas. Az esemény egyben a Magyar Fulbright Egyesület dél-magyarországi chapterének ülése is, amelynek házigazdája Nagy Katalin, az egyesület elnöke, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja.

Az ösztöndíj-program a néhai J. William Fulbright amerikai szenátorról kapta a nevét, aki 1946-ban terjesztette be a kongresszus elé az Amerikai Egyesült Államok és más országok közötti oktatási csereprogram tervezetét. A világszerte elismert ösztöndíj-program kétoldalú államközi egyezmények alapján, autonóm módon működik, amelyben mára már több mint 150 ország állampolgára vesz részt.

További információk: www.fulbright.hu és az itt letölthető PDF dokumentumban

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • január 18.
  17:00 - 18:30
  Mi történhetett az 1882 virágvasárnapja előtti szombaton Solymosi Eszterrel, a 14 éves cselédlánnyal, akit a tiszaeszlári zsinagóga környékén láttak utoljára szemtanúk? Kitalálta, betanították vagy igazat mondott a 135 évvel ezelőtti per koronatanúja? A védelem eredményességében mi volt a szerepe a pénznek? Miként lett vérvád, illetve mi a szerepe a korabeli magyar és nemzetközi sajtónak abban, hogy a bűnbakképzés közösségi változataként vált ismertté a tiszaeszlári per? Lehetséges-e valamilyen megoldást adni Solymosi Eszter eltűnésére? A rejtélyes tiszaeszlári per címmel az Osiris Kiadó gondozásában 2017 decemberében megjelent kötet szerzőjét, Blutman László szegedi jogtudóst Újszászi Ilona újságíró kérdezi a könyvpremieren.
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.