Bezár

Hírarchívum

Jubiláló szakok az Állam- és Jogtudományi Karon (SZTE ÁJTK)

Jubiláló szakok az Állam- és Jogtudományi Karon (SZTE ÁJTK)

2012. március 27.
2 perc

Idén lett ötéves a szegedi politológia és a nemzetközi tanulmányok szak. A szakindítás évfordulójának alkalmából kétnapos konferenciát szervezett a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete (SZTEP). Kiderült, a képzések továbbra is az országos élvonalba tartoznak.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ötéves születésnap komoly kor, ekkor egy gyermek már képes kifejezni az akaratát, megjelennek a felnőtt jellemvonások.”- ezzel a hasonlattal szemléltette a nemzetközi tanulmányok évfordulójának fontosságát Trócsányi László, a szakgazda Európa-tanulmányok Központ igazgatója és Magyarország párizsi nagykövete. Elmondta, a szak büszkesége, hogy a társkarok bevonásával működik. Tapasztalatai szerint Dél-magyarországon és külföldön is keresett, versenyképes diplomát tudnak nyújtani a végzetteknek. A következő évekre nézve az idegennyelvi oktatás fejlesztését emelte ki, mint célkitűzést.

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság elnöke és a szegedi Politológia Tanszék vezetője, megnyitóbeszédében a szakok elindításának időszakára tekintett vissza. Először az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen volt politológia képzés, ahol a professzor maga is tanított. Az ottani modell szolgált alapul a szegedi szak elindításához, ahol szintén a jogi képzéshez kapcsolták a politológiát. Paczolay Péter szerint a jogi kar színvonalat jelent. Kiemelte azt is, hogy túl sok – összesen nyolc - politológia képzési hely van Magyarországon, amelyeknek fenntartása érdemtelen. Ezért is fontos a szegedi szak versenyképességének megőrzése a nehezedő körülmények mellett is.

A versenyképesség jelenleg vitathatatlan: a politológia képzés az ország többi szakához viszonyítva minden évben a képzeletbeli dobogón végez. Míg a nemzetközi tanulmányok a Corvinus Egyetemmel áll folyamatos, szoros versenyben az országos első helyért. A két szak koordinációs igazgatója, Majsa József a kezdetekre emlékezett vissza: „Olyan versenybe kellett bekapcsolódnunk, ami már elindult és voltak résztvevői. Mi mindig a legjobbakhoz kívántunk igazodni.” Hangsúlyozta, nagy erényei vannak a szegedi képzéseknek. Multidiszciplináris szak a nemzetközi tanulmányok, amely négy szegedi kar integrációjával jött létre. A politológia sajátossága, hogy a megfelelő szakértői gárdát túlnyomórészt az ÁJTK biztosítja. Emellett a Szegedi Tudományegyetem az egyetlen intézmény, ahol a két érintett szak mesterképzése ráépül az alapszakra.

Hallgatói kezdeményezés volt a születésnapi konferencia szervezése. Március 29-én diákok prezentálták kutatási témáikat egy mini-konferencián, politológia és nemzetközi tanulmányok szekciókban, a második napon a két szak neves oktatói aktuális témákról szóló előadásokat tartottak.

Az „Öt évesek lettünk” elnevezésű konferencia programja itt olvasható

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek