Bezár

Hírarchívum

Konferenciával köszöntötték a 70 éves rektort

Konferenciával köszöntötték a 70 éves rektort

2012. március 05.
2 perc

Professor emeritusként munkálkodhat tovább Mészáros Rezső professzor, a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektora, aki a napokban töltötte be hetvenedik életévét. A rektort könyvbemutatóval egybekötött konferenciával köszöntötték március 5-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi integráció révén kerülhetett fel a szegedi egyetem – az ELTE mellett – a nemzetközi világranglistákra – fogalmazott Rácz Béla általános rektorhelyettes, amikor universitas nevében fejezte ki Mészáros Rezső professzornak, az intézmény volt rektorának jókívánságait. Közös munkájuk eredményeként valósult meg az egyetemi integráció és a Tanulmányi és Információs Központ is, melynek világbanki szakértők – akik segítségével a TIK felépült – is csodájára jártak.

 

Csendes Tibor, a TTIK általános és tudományos dékánhelyettese köszöntőjében méltatta a professzor azon tevékenységét, mellyel a kar 12 akadémikusának egyikeként hozzájárult a Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport fejlődéséhez.

 

A hetvenedik életév a professzorok aktív tevékenységének végét szokta jelezni, ugyanakkor nem sorsfordító, hiszen Mészáros Rezső professzor kapcsolata nem szakad meg a tanszékkel – mondta el Kovács Zoltán, a Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék vezetője.

 

A tanszék által szervezett tudományos tanácskozásra az ország földrajzkutató intézeteiből, illetve a társegyetemekről kértek fel az előadókat, megjelenítve azt a sokszínűséget, amit a professzor munkássága képvisel. A konferencia-elődások után bemutatták a Pál Viktor szerkesztésében megjelent A társadalomföldrajz lokális és globális kérdései című kötetet. A könyvben Mészáros Rezső tanítványai tanulmányokkal köszöntik a korábbi rektort. Az ünnepséget a társintézmények hivatalos köszöntései zárták.

 

Mészáros Rezső 1974 óta áll az egyetem alkalmazásában. 1991-től 1994-ig a Természettudományi Kar dékánja, majd 1994-től 2003-ig a József Attila Tudományegyetem, illetve (2000-től) utódintézménye, a Szegedi Tudományegyetem rektora volt. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2007-ben rendes tagjává választották. Számos tudományos szervezet tagja, többek között a Társadalom-földrajzi Tudományos Bizottság elnöke. 2012-től professor emeritus.

 


Meszaros Rezso koszontese
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek